«Sånn dør demokratiet».
Det er ikke en optimistisk melding han sender ut, Berkeley-professor Robert Reich, som på 90-tallet var Bill Clintons arbeidsminister.
Reichs bekymringer knytter seg til finansieringen av den amerikanske valgkampen, og hvor mye penger amerikanske milliardærer bruker på det.
I dag avholdes det et svært spennende mellomvalg, som vil stake ut kursen for den amerikanske politikken i åra som kommer. For øyeblikket er det Demokratene som har flertall i Kongressen, men om meningsmålingene slår til tar Republikanerne flertallet.
På sidelinjen står det rike amerikanere som mer enn gjerne vil at deres foretrukne kandidater skal vinne. For å påvirke det har de valg for valg øst mer og mer penger i det som på amerikansk kalles «super PAC», som i realiteten er valgkampfinansieringsorganisasjoner.
Eksplosiv økning
Super PAC-ene har livets rett fordi det ikke er lov å støtte kandidatene direkte med pengestøtte, og derfor gis pengene heller til den av disse organisasjonene som støtter din foretrukne kandidat eller hjertesak.
Og siden 2010 har det vært en eksplosiv økning i pengesummene amerikanske rikinger pøser inn mellomvalget.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger