Rekordstort fall i USA

Amerikansk økonomi med tidenes dypeste fall.

BUNN-REKORD: Amerikansk økonomi har aldri tidligere falt så dypt gjennom noe kvartal som i løpet av de tre siste månedene. Foto: NTB scanpix
BUNN-REKORD: Amerikansk økonomi har aldri tidligere falt så dypt gjennom noe kvartal som i løpet av de tre siste månedene. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Coronaviruset rammer amerikansk økonomi knallhardt. Aldri tidligere har amerikansk BNP falt så mye i andre kvartal som nå. Fra april til juni stupte økonomien med 32,9 prosent målt på årsbasis.

Fallet fra første kvartal er på 9,5 prosent, ifølge ferske tall som handelsdepartementet la fram i dag.

Mindre enn fryktet

Fallet er likevel mindre dypt enn fryktet. På forhånd var det ventet en tilbakegang på 34,7 prosent, ifølge CNBC.

Til sammenlikning var det dypeste fallet under finanskrisen gjennom et kvartal på 8,4 prosent - i fjerde kvartal 2008.

Bredt og dypt

Fallet tilskrives nedstengningen for å begrense spredningen av coronaviruset. Det har dratt ned all økonomisk aktivitet - fra privat forbruk, eksport, investeringer og offentlig pengebruk på statlig og lokalt nivå.

En kraftig nedgang i pengebruken til den jevne amerikaner drar ned BNP. Konsumforbruket falt med 34 prosent i andre kvartal.

Flere arbeidsledige

Samtidig er det nå registrert en økning i antall arbeidsledige for andre uka på rad, til 1,43 millioner mennesker. Dette er den 19. uka på rad der tallet på nye jobbsøkere er over 1 million mennesker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer