Rekordstort fall i USA

Amerikansk økonomi med tidenes dypeste fall.

BUNN-REKORD: Amerikansk økonomi har aldri tidligere falt så dypt gjennom noe kvartal som i løpet av de tre siste månedene. Foto: NTB scanpix
BUNN-REKORD: Amerikansk økonomi har aldri tidligere falt så dypt gjennom noe kvartal som i løpet av de tre siste månedene. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Coronaviruset rammer amerikansk økonomi knallhardt. Aldri tidligere har amerikansk BNP falt så mye i andre kvartal som nå. Fra april til juni stupte økonomien med 32,9 prosent målt på årsbasis.

Fallet fra første kvartal er på 9,5 prosent, ifølge ferske tall som handelsdepartementet la fram i dag.

Mindre enn fryktet

Fallet er likevel mindre dypt enn fryktet. På forhånd var det ventet en tilbakegang på 34,7 prosent, ifølge CNBC.

KANYE WEST: Rapperen Kanye West støtter ikke lenger USAs president, Donald Trump. Video: AP Vis mer

Til sammenlikning var det dypeste fallet under finanskrisen gjennom et kvartal på 8,4 prosent - i fjerde kvartal 2008.

Bredt og dypt

Fallet tilskrives nedstengningen for å begrense spredningen av coronaviruset. Det har dratt ned all økonomisk aktivitet - fra privat forbruk, eksport, investeringer og offentlig pengebruk på statlig og lokalt nivå.

En kraftig nedgang i pengebruken til den jevne amerikaner drar ned BNP. Konsumforbruket falt med 34 prosent i andre kvartal.

Flere arbeidsledige

Samtidig er det nå registrert en økning i antall arbeidsledige for andre uka på rad, til 1,43 millioner mennesker. Dette er den 19. uka på rad der tallet på nye jobbsøkere er over 1 million mennesker.

Den registrerte ledigheten stiger dermed til 17 millioner mennesker, tilsvarende 14,7 prosent, ifølge tall fra det amerikanske finansdepartementet.

Ifølge det amerikanske statistikkbyrået National Bureau of Economic Research startet resesjonen allerede i februar, en måned før coronautbruddet nådde landet. BNP falt med 5 prosent i årets første kvartal, skriver CNBC.

Saken oppdateres.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer