Betalte overnattinger

Rekordtall for Norge: - Enormt behov

Bransjetopp peker på en perfekt cocktail for å forklare hvordan reiselivet knuste alle rekorder i mai.

REKORD: Aldri tidligere har det vært så mange betalte hotellovernattinger i Norge som i mai måned. Foto: Eivind Senneset, Dagbladet
REKORD: Aldri tidligere har det vært så mange betalte hotellovernattinger i Norge som i mai måned. Foto: Eivind Senneset, Dagbladet Vis mer
Publisert

- Det har vært to grusomme år, så dette er utrolig gledelig, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

Aldri før har så mange overnattinger blitt betalt for som i mai.

  • Totalt var det 2,9 millioner betalte overnattinger i Norge.
  • Det er en økning fra i fjor på 816 000 norske og 561 000 utenlandske overnattinger. Økningen er på 88 prosent.
  • På hotellene var det nesten 2 millioner overnattinger. Nordmenn sto for 1,6 millioner av disse.

- Vi har ikke målt høyere tall på hotellovernattinger siden oppstarten av denne statistikken tilbake i 1985, sier seniorrådgiver Sindre Torgals i Statistisk sentralbyrå (SSB).

Drømte om 2019

Devold sier at bransjen hadde grunn til å tro at måneden ville bli bra, basert på bookinger i forkant.

- Med en god måned, tenkte vi med håp tilbake på 2019-tallene, altså det siste normale året før coronapandemien. At det også gikk solid over dette, er det bare utrolig gledelig, sier Devold til Børsen.

Ingrid Bergsåker-Aspøy og Magne Vestli er storfornøyde med årets feriedestinasjon. Video: Henning Lillegård. Reporter: Marlene Lundberg Holm Vis mer

Hun forteller om god forventet flyt inn gjennom sommeren også.

- Nå gjenstår bare én joker, nemlig flymarkedet, sier reiselivsdirektøren.

Ketsjupeffekten

NHO-toppen har følgende forklaring på hvorfor rekordmange nordmenn overnattet på norsk hotell i mai - samtidig som det nå endelig er mulig å reise uten restriksjoner til det store utland.

- Det er et enormt oppdemmet behov for sosial omgang. Alt fra utsatte bursdager og bryllup, til ledersamlinger og personalfester. Det blir en ketsjupeffekt. På toppen av dette ser vi at utlendinger kommer veldig sterkt, sier Devold.

Litt ut av byene ligger det nå an til 50-50-fordeling i bookingene mellom nordmenn og utenlandske gjester. Det er overraskende høyt innslag av tilreisende, mener Devold.

NHO-direktøren tror likevel hun vet hvorfor:

- Utenlandske turister kommer til et land med lav smittegrad og høy vaksinasjonsrate, hvor det er rent og pen natur. Og stort sett ordnede forhold og ikke minst uten hetebølger. Det gir en høyere sommerbooking enn vi hadde sett for oss.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer