Rema og Coop snur: Senker prisene

Kiwi holdt igjen da dagligvareprisene økte 1. februar. Dagen etter følger to andre dagligvarekjeder etter.

SENKER PRISENE: Rema 1000 senker prisene på en rekke varer etter først å ha økt dem. Det samme gjør Coop. Foto: Audun Braastad / NTB
SENKER PRISENE: Rema 1000 senker prisene på en rekke varer etter først å ha økt dem. Det samme gjør Coop. Foto: Audun Braastad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag økte prisene på en rekke dagligvarer.

Mens lavpriskjedene Rema 1000 og Coop Extra økte prisene betraktelig på flere varer, holdt Kiwi igjen.

Ekspertene mente de andre ville bli nødt til å følge Kiwi, for å levere på sine løfter om å være billigst. Allerede dagen etter melder Rema 1000 at de har senket prisene.

- Grunnfilosofien vår er at vi skal ha de laveste prisene eller stenge dørene. Dette vil koste, men den kostnaden tar vi, slik at vi kan holde kundeløftet vårt, sier administrerende direktør Tom Kristiansen i en pressemelding.

Overfor Børsen bekrefter Coop at de også følger etter.

- Vi har justert prisene ned igjen til det de lå på før 1. februar, slik at vi er konkurransedyktige. Kundene kan være trygge på at det er like billig, og kanskje billigere, å handle på Coop Extra som andre, sier kommunikasjonsdirektor Bjørn Takle Friis.

I en pristest foretatt av E24 torsdag ettermiddag kommer Rema 1000 ut som billigst. Børsen har spurt Kiwi om de foretar seg noe på bakgrunn av dette.

- Vi skal fortsatt sørge for å være billigst, svarer kommunikasjonssjef Kristine Aakvaag Arvin i en e-post.

Hvert år skjer det to prisjusteringer i dagligvarebransjen - 1. februar og 1. juli. Da justeres prisene fra leverandørene til kjedene. Prisene ut til forbrukerne økes som regel samtidig.

Konkurransen mellom de tre dagligvarekjedene er knallhard. De lover alle å være det billigste alternativet. Kiwi-eier Norgesgruppen oppnår de laveste innkjøpsprisene.

NRK meldte onsdag om prisjegere utenfor Kiwi ved Jernbanetorget i Oslo allerede ved åpning klokka seks om morgenen.

Dagligvarekjedene er enige om at det kan foretas prissammenligninger i konkurrerende kjeder. Dette samarbeidet har pågått siden 2011.

Konkurransetilsynet mener kjedene har brukt informasjonen fra prisjegerne til å koordinere prisingen, og at denne virksomheten kan ha ført til høyere dagligvarepriser.

På tampen av 2020 varslet tilsynet gebyrer på svimlende 21 milliarder kroner til de tre store - Norgesgruppen, Coop og Rema - for prissamarbeid.

Saken er fortsatt til vurdering. Tilsynet har varslet at de vil komme med en konklusjon i 2023.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer