Rikinger om skattelistene:

- Ren grafsing i privatlivet

Børsen har spurt flere av Norges mest formuende om de omstridte skattelistene. Dette er dommen.

FRITTALENDE: Kjøpmann, arving og toppsjef i Bunnpris, Christian Lykke, er åpen for offentlige tilgjengelige skattelister - men med enkelte forbehold. Foto: Dan P. Neegaard / Aftenposten / NTB
FRITTALENDE: Kjøpmann, arving og toppsjef i Bunnpris, Christian Lykke, er åpen for offentlige tilgjengelige skattelister - men med enkelte forbehold. Foto: Dan P. Neegaard / Aftenposten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Hei igjen. Jeg ser nå at jeg svarte altfor kort på det siste spørsmålet ditt: «Har du noen ubehagelige eller negative opplevelser knyttet til offentliggjøring av skattelistene?». Jeg prøver igjen: ...»

E-posten er signert Christian Lykke. Bunnpris-arvingen, der altså. Det kommer vi tilbake til.

Grytidlig onsdag morgen publiserer Skatteetaten en fersk oversikt over hva den enkelte nordmann hadde i inntekt, formue og skatt i 2022.

I den anledning har Børsen kastet ut snøret og bedt noen av Norges mest formuende dele sine betraktninger om de omdiskuterte listene. Svarene har ikke akkurat fosset inn. Fiskesesongen er tross alt over.

- Grense på 10 mill.

Enkelte bidrar likevel mer enn gjerne med sitt kritiske blikk - som ovennevnte Lykke.

- Mener du at skattelistene bør være offentlig tilgjengelige?

- Jeg mener de ikke bør være offentlig tilgjengelige. Skal de være offentlig tilgjengelige, bør det bare gjelde skattytere som tjener over 10 millioner eller har en formue over 100 millioner, sier dagligvarebaronen.

Personlig står Lykke oppført med en formue på 321 millioner kroner i 2021. Hans reelle formue ble i fjor høst anslått av Kapital til å være på 1,3 milliarder kroner.

- Mener du dagens skattelistesystem bidrar til hemmelighold av hvem som har størst økonomisk makt i Norge?

- Det at det vises at du søker, bidrar til å gjøre det vanskeligere med ren grafsing i privatlivet. Du kan søke på naboer og kolleger, men de får vite at du er nysgjerrig. En fordel med dagens løsning er at den til en viss grad beskytter de som ikke har økonomisk makt i Norge.

- Henvendelser fra unge kvinner

Vi rykker tilbake til start:

- Har du noen ubehagelige eller negative opplevelser knyttet til offentliggjøring av skattelistene?

- Nei, tvert imot kommer det hyggelige henvendelser fra unge kvinner som ønsker å bli bedre kjent. Det kan jo skyldes at de synes at jeg er sjarmerende eller blendende vakker, og at det er helt tilfeldig at disse henvendelsene som regel kommer ganske kort tid etter framleggelsen av skattelistene, men det virker litt for godt til å være sant.

SISTE: Kjell Inge Røkke har gjort det kjent at han flytter fra Norge til Sveits. Reporter: Edward Stenlund/Dagbladet TV Vis mer

Etterlyser grep

Apropos høner. Lykke har ei å plukke med medienes «ekstremt enkle» dekning av skattelistene.

- Fokus er på inntekten og formuen til influenserne, realitydeltakerne, skuespillerne, langrennsløperne, men det er vel kanskje det leserne vil vite.

Han framholder:

- Man går sjelden noe særlig i dybden, og jeg har ennå til gode å se mange saker av typen: «Hvordan er det mulig at NN, som kjører dyre biler og bor i dyrt hus, de siste åra har vært oppført med null i inntekt og null i formue?». Altså saker som kunne rettferdiggjort offentliggjøringen.

- Mistet «glansen»

Eiendomsmilliardær Kjartan Aas var en av de første på perrongen da et lass av nordmenn startet masseutvandring til Sveits.

Selv flyttet han i starten av 2022 - nettopp av skattemessige årsaker. Han forsvinner derfor snart ut av skattelistene, og mener det er en «åpenbar fordel».

- Skattelistene var spennende lesning i «gamle dager», men mistet «glansen» idet jeg kom på listene selv. Jeg tenker at boligmeglere i Sveits har glede av dem.

DROPPER SKATT FOR ANDERMATT: Kjartan Aas har ikke lagt skjul på at formuesskatten ble hans billett til Sveits. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DROPPER SKATT FOR ANDERMATT: Kjartan Aas har ikke lagt skjul på at formuesskatten ble hans billett til Sveits. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Mener du at skattelistene bør være offentlig tilgjengelige?

- Jeg mener listene bør være privat. Barna plages av dem og har meddelt at det ikke er en glede når listene publiseres.

For ordens skyld sto Aas oppført med en formue på 584 millioner kroner i 2020. Inntekten var på 17,8 millioner kroner.

- For min egen del har jeg jo profilert formuesskatten såpass at anonymitet er en illusjon!

La det for øvrig ikke være noen tvil om hva Aas mener om medienes dekning:

- Veldig mange journalister avslører hvor lite finansiell kunnskap de besitter ved å kommentere listene.

- Misunnelse og polarisering

Investor og porteføljeforvalter Jan Petter Sissener istemmer og serverer sin rett kald:

- Jeg opplever medienes dekning av skattelistene som grafsing.

Sissener, som hadde inntekt på 41 millioner kroner og en formue på 71 millioner i 2021, er altså imot offentlig tilgjengelige skattelister.

- GRAFSING: Jan Petter Sissener sparer ikke på kruttet når han skal si sin mening om skattelistene. Foto: Erlend Aas / NTB
- GRAFSING: Jan Petter Sissener sparer ikke på kruttet når han skal si sin mening om skattelistene. Foto: Erlend Aas / NTB Vis mer

- Jeg mener det er helt feil. Det fører ikke noe positivt med seg og bidrar til å styrke misunnelse og polarisering i samfunnet.

For øvrig mener han at «verken inntekt eller formue i seg selv bidrar til makt».

- Hvor viktig er det for deg med åpenhet rundt personlig formue og inntekt?

- Helt uvesentlig. Skattelistene viser ikke annet enn et bilde av et år hvor både inntekt og formuesutvikling kan være tilfeldig.