Norges Bank:

Renta holdes uendret

Torsdag offentliggjorde sentralbanken sin ferskeste rentebeslutning.

Norges bank presenterer rentebeslutning klokka 10. Det knyttes spenning til hva sentralbanksjef Ida ... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rentene har for alvor begynt å brenne under føttene til norske boliglånstakere, noe som er målet til Norges Bank.

Forbruket og dermed prisveksten har skutt fart etter pandemien, og for å få bukt med problemet hever sentralbanken styringsrenta i et voldsomt tempo.

Det er dette tallet bankene må forholde seg til - det er nemlig renta de får på sine innskudd i Norges Bank. Derfor følger som regel banken opp med å sette opp rentene til sine kunder.

Holder renta uendret

I november holder imidlertid sentralbanken renta uendret på 4,25 prosent, noe som det på forhånd var bred enighet om blant ekspertene.

«Vedvarende høy prisvekst har store kostnader for samfunnet. Jo lenger prisveksten holder seg høy, desto mer kostbart kan det bli å få prisveksten ned igjen senere. På den annen side ønsker ikke komiteen å sette opp renten mer enn det som er nødvendig for å få prisveksten tilbake til målet innen rimelig tid», skriver sentralbanken i en pressemelding.

På to år har styringsrenta gått fra 0 til 4,25 prosent, og nordmenn får langt mindre å rutte med når bankene setter opp boliglånsrenta i tilsvarende størrelse.

Samfunnsøkonom Jan Ludvig Andreassen sier myndighetene gjorde feil under finanskrisen i 2008. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

Varsler ny heving

Derfor er det knyttet stadig større spenning til hvilke beslutninger sentralbanksjef Ida Wolden-Bache og hennes team gjør for styringsrenta. Ekspertene har stort sett vært samstemte i at sentralbanken skulle holde renta uendret torsdag, i likhet med blant andre Den europeiske sentralbanken og USAs sentralbank Federal Reserve.

Norges Bank varslet imidlertid i august at det var sannsynlig med en ny renteheving i desember. Dette står de fortsatt for:

- Slik vi nå vurderer utsiktene, vil styringsrenta trolig settes opp i desember. Fram mot møtet i desember vil komiteen få mer informasjon om prisutsiktene. Dersom vi blir sikrere på at den underliggende prisveksten er på vei ned, kan renten bli holdt i ro, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache i pressemeldingen.

10. november kommer SSB med nye tall for prisveksen. Det kan med andre ord se an til at sentralbanken legger vekt på dette tallet før de tar en endelig beslutning om styringsrenta skal videre opp.

- Spinnvill prognose

Det var som ventet, sier sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan Ludvig Andreassen, til Børsen.

- Det er litt spennende at de er i tvil om de skal heve i desember, som de har antatt. Det har å gjøre med at deres prisvekstanslag for neste år er veldig annerledes enn konsensus.

De har 4,8 prosent og konsensus er 3 blank, ifølge Andreassen. Han selv anslår en prisvekst på 2,8 prosent i 2024.

TVILER PÅ HEVING: Sjefsøkonom i Eika Gruppen Jan Ludvig Andreassen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TVILER PÅ HEVING: Sjefsøkonom i Eika Gruppen Jan Ludvig Andreassen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Poenget er at de vanskelig kan heve på en prognose som er spinnvill, så jeg tror de må ta en ny runde. Jeg har aldri sett den så langt unna konsensus som de er i dag.

- Unødvendig og skadelig

Finansdepartementets anslag på 3,8 prosent er også altfor høyt, ifølge Andreassen.

- Hvis inflasjonen virkelig faller og de nærmer seg konsensus i desemberrapporten, så holder de renta i ro ved neste møte. Hvis de fastholder anslaget på 4,8, så hever de.

- Men siden jeg selv ligger på 2,8prosent , så tror jeg de kommer til å nærme seg konsensus i desember, og derfor kommer de ikke til å heve.

- Jeg tipper at de kommer kraftig ned på sine prognoser.

Kommer det en heving i desember vil den trolig være «unødvendig og skadelig», ifølge Andreassen.

- Det er fordi jeg har andre prognoser enn Norges Bank.

Dette blir avgjørende

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Akershus-gruppen mener mye tyder på at nordmenn kan vente seg en lei julegave fra sentralbanksjefen den 14. desember.

- Norges Bank sier igjen at de trolig setter opp renta i desember. Markedet hadde blitt usikker på nettopp det etter overraskende septembertall, men ett tall er for lite for å si noe om en trend. Derfor kommer de neste inflasjonstallene som kommer i november og desember til å bli utrolig viktige. Sentralbanken må se om inflasjonen faktisk er på vei ned, eller om det er snakk om et avvik.

- De tallene vil bli helt avgjørende for om renta skal opp. Norges Bank sier at de ikke ønsker å påføre det norske folk mer smerte enn de må. Så om de ikke trenger å heve renta i desember, så gjør de ikke det, sier Due-Andresen.

UTELUKKER IKKE FLERE HEVINGER: Sjeføkonom i Akershus Gruppen, Kari Due-Andresen. Foto: Magent
UTELUKKER IKKE FLERE HEVINGER: Sjeføkonom i Akershus Gruppen, Kari Due-Andresen. Foto: Magent Vis mer

De fleste eksperter omtaler en eventuell renteheving i desember som toppen av rentefjellet.

- Kan man slå fast at rentetoppen i så fall er nådd?

- Nei, man kan ikke utelukke flere rentehevinger. Nå har vi skjøvet rentetoppen foran oss i et helt år. Men Norges Bank sier nå at de tror man nå har et rentenivå som er høyt nok til at det får en nedadgående effekt på prisveksten. Andre sentralbanker signaliserer det samme, derfor tenker jeg vi kan være tryggere på at vi når rentetoppen i desember.

Sjeføkonom i Sparebank 1 SR-bank, Kyrre Knudsen, er noe overrasket over signalene om en ny renteheving.

- Norges Bank viser til at prisveksten har begynt å komme ned og at vi er nær toppen. Jeg trodde de skulle si at det ikke blir renteheving i desember, så dette overrasker jo litt, sier han i en kommentar til Børsen.

- Jeg tror fortsatt vi er på rentetoppen nå, og sannsynligheten for flere rentehevinger er lavere nå. Slik Norges Bank kommuniserer legger de opp til at det er omtrent 50/50 sjanse for renteheving i desember, men jeg tror vi er på toppen nå. Kronekursen og de neste to inflasjonstallene er x-faktoren her.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer