Norges Bank:

Renta holdes uendret

Torsdag er det nok en gang tid for Norges Banks rentebeslutning.

Årets første rentebeslutning fra Norges Bank kommer klokka 10. Rentetoppen er trolig nådd, men det e... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag er det årets første rentemøte i Norges Bank, hvor sentralbanksjef Ida Wolden Bache kunngjør hva som skjer med styingsrenta. På forhånd har «alle» ventet at renta ville bli holdt uendret. Det trodde de fleste i forkant av rentemøtet i desember også, så nok et rentehopp den gangen var en overraskelse for mange.

Denne gangen fikk økonomene likevel rett. Styringsrenta holdes uendret på 4,5 prosent.

- Vår vurdering er at renten nå er tilstrekkelig høy for å få prisveksten tilbake til målet innen rimelig tid, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache i en pressemelding.

Kan settes ned tidligere

Videre varsler Norges Bank at styringsrenta vil holde seg på 4,5 prosent «en god stund framover». Likevel understreker sentralbanken at dette ikke er skrevet i stein.

«Det er usikkerhet om den videre utviklingen i norsk økonomi. Dersom kostnadsveksten i bedriftene holder seg oppe, eller krona igjen svekker seg, kan prisveksten holde seg høy lenger enn tidligere anslått. Da er komiteen beredt til å heve renten igjen», står det videre.

Norges Bank utelukker imidlertid ikke at det også kan gå motsatt vei.

DYRTID: Etter seks rentehevinger i fjor, så velger Norges Bank å starte året med ei rente liggende på stedet hvil. Vis mer

«Dersom vi får en kraftigere oppbremsing i norsk økonomi eller inflasjonen faller raskere, kan renten bli satt ned tidligere enn vi så for oss i desember».

- Det viktigste som kommer fram i dag er at sentralbanken sier at renta nå er tilstrekkelig høy. Det er så nærme vi kommer en bekreftelse på at rentetoppen er nådd, forutsatt at norsk økonomi utvikler seg slik de forventer. For markedene er det en gladnyhet, sier Kari Due-Andresen, partner og sjeføkonom i Akershus Eiendom, til Børsen.

- BEKREFTELSE: Kari Due-Andresen mener Norges Bank går langt i å bekrefte at toppen er nådd. Foto: Magent
- BEKREFTELSE: Kari Due-Andresen mener Norges Bank går langt i å bekrefte at toppen er nådd. Foto: Magent Vis mer

- I Norges Banks rentebane fra desember ligger det en liten sannsynlighet for én renteheving til. Nå kan vi senke skuldrene og tenke at vi mest sannsynlig ikke får flere rentehevinger fra sentralbanken.

- Helgardering

Norges Bank understreker imidlertid at det fortsatt hefter usikkerhet ved den videre utviklingen i norsk økonomi.

- De åpner vel her opp for videre renteheving?

- Ja, men dette er en slags helgardering, sier Due-Andresen.

Sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan Ludvig Andreassen, sier til Børsen at det virker som sentralbanken er fornøyd med nivået renta ligger på nå, sett hen til hvordan ting ligger an.

- Vi får et par rentekutt i år - kanskje tre. Jeg har to rentekutt inne i andre halvår. Det er mest sannsynlig. Dette var vel mest en transportetappe til marsmøtet, sier Andreassen.

Han har lenge vært en av dem som har vært mest kritisk til sentralbankens mange rentehevinger. Han mener det nå er «gårsdagens diskusjon», og er mer opptatt av styringssystemet for norsk økonomi har blitt veldig avhengig av valutakursen.

- Og så har kronekursen vist seg å være uforutsigbar. Jeg vil jo si at man bør vurdere å gå over til fastkursstyring. At det systemet vi har nå ikke er bærekraftig, sier han.

RENTEKRITIKER: Jan-Ludvig Andreassen har lenge vært kritisk til Norges Banks rentehopp. Nå venter han opp til tre kutt i år. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
RENTEKRITIKER: Jan-Ludvig Andreassen har lenge vært kritisk til Norges Banks rentehopp. Nå venter han opp til tre kutt i år. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Sjeføkonom i Sparebank 1 SR-Bank, Kyrre M. Knudsen, mener beslutningen er som forventet, men biter seg merke i én formulering.

- Jeg synes det er interessant at sentralbanksjefen fortsetter å snakke såpass mye om rentehopp. Det virker som om hun ønsker å sende et ekstra signal til markedet med dette. Det henger nok sammen med at markedet har vært påfallende mer optimistiske enn Norges Banks prognoser og at det er viktig for henne at hun blir lyttet til, sier han.

KRITISERT: - Ida Wolden Bache framstår mer og mer som en isdronning med lite omtanke for arbeidsfolk i Norge, var Rødt-leder Marie Sneve Martinussens klare beskjed etter torsdagens overraskende rentehopp. Her svarer sentralbanksjefen på anklagene. Video: Lars Martin Gimse / Børsen. Vis mer

Flere venter kutt i år

Det er også bred enighet om at det kommer rentekutt i løpet av året. Sentralbanken signaliserte i desember at renta ville holdes høy over lang tid, og at første kutt kunne komme mot slutten av året.

En rekke økonomer har spådd at rentekuttet kan komme allerede etter sommeren.

Sentralbanken setter styringsrenta opp og ned for å påvirke prisveksten, også kalt inflasjonen. Målet er at denne skal ligge på rundt 2 prosent, som betyr vekst i økonomien, men ikke gallopperende priser.

Styringsrenta er utlånsrenta for bankene, og de setter som regel opp sine renter etter styringsrenta. Dermed får særlig boliglånskunder et strammere budsjett, og mindre forbruk - som vil dempe inflasjonen.

- Rentetoppen ser ut til å være nådd, og utsikter til lavere rente er positivt for eiendomsmarkedene. Men to år med stigende renter og lav aktivitet i nyboligmarkedet har satt dype spor. Tilbudssiden vil svekkes gradvis når det ferdigstilles få nye boliger, samtidig som boligbehovet vil øke ved sterk befolkningsvekst. Vi tror at ubalanser mellom tilbud og etterspørsel vil skape nye utfordringer i pressområdene, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving.

Han maner Norges Bank til å ta med de voksende boligutfordringene i sine avveiinger.

Rødt-leder Marie Sneve Marthinussen mener Norges Bank ikke må somle med å sette ned renta, og ber samtidig bankene om å sette ned sine utlånsrenter.

- Bankene har utnyttet de mange renteøkningene fra Norges Bank til å skaffe seg store milliardoverskudd. Da har de også råd til å begynne å sette ned sine utlånsrenter selv om Norges Bank nøler, sier hun.