Virke-topp

Rente-advarsel: - Må ta seg tid

Faren er overhengende for at Norges Bank strammer til for mye, advarer Virkes sjeføkonom Lars Eivind Haartveit.

NOK NÅ: Virke-direktør og sjeføkonom Lars Eivind Haartveit oppfordrer Norges Bank til å ta seg tid. Foto: Virke
NOK NÅ: Virke-direktør og sjeføkonom Lars Eivind Haartveit oppfordrer Norges Bank til å ta seg tid. Foto: Virke Vis mer
Publisert

Hans største uro er at nordmenn flest tømmer bufferen med oppsparte penger fra pandemiårene før rentehevingene begynner å bite for alvor.

Virkes sjeføkonom Lars Eivind Haartveit oppfordrer derfor Norges Bank til å la torsdagens ventede renteheving på 0,25 prosentpoeng bli det siste på denne sida av sommeren.

- Jeg er opptatt av at de tar seg tid. Det ligger mye innstramming i de rentehevingene som allerede er vedtatt, som ennå ikke har materialisert seg. Når vi kommer til juni, ser vi tydeligere om folk har begynt å stramme inn og virkningene av det, sier Haartveit til Børsen.

Ingen erfaring

Den erfarne økonomen mener derfor at sentralbanksjef Ida Wolden Backe må la rentebanen fra desember ligge uendret når torsdagens rentebeslutning følges av Pengepolitisk rapport.

- Det er greit med planen fra desember. Men hva behovet er i juni, er for tidlig å si noe bastant om nå, sier Haartveit.

Han mener at det er betydelig usikkerhet, og vedgår at den svake kronekursen isolert taler for flere rentehevinger fra sentralbanken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.