Renteoppgang:

Rentefesten over: - Urovekkende høyt tall

Renta skal opp, og det vil bli vanskelig for mange, viser fersk undersøkelse.

FESTEN ER OVER: Boliglånet vil bli dyrere i tida som kommer, og mange vil få det vanskelig, viser en undersøkelse Ipsos har gjennomført på vegne av Dagbladet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
FESTEN ER OVER: Boliglånet vil bli dyrere i tida som kommer, og mange vil få det vanskelig, viser en undersøkelse Ipsos har gjennomført på vegne av Dagbladet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Norges Bank satte torsdag opp styringsrenta med 0,5 prosentpoeng til 1,25 prosent, og varslet samtidig at renta skal opp på 3 prosent innen neste sommer.

Neste rentehopp er varslet allerede i august. Den gjennomsnittlige boliglånsrenta, som nå er på rundt 2,2 prosent, kan i så fall øke til rundt 4,3 prosent.

Som første bank ut hevet Nordea fredag boliglånsrenta med inntil 0,5 prosentpoeng.

I en undersøkelse som Ipsos har gjennomført på vegne av Dagbladet, har et utvalg av befolkningen over 18 år blitt spurt om hvor høy boliglånsrente de tåler før det blir kritisk for økonomien deres.

17 prosent svarer at de ikke ville tålt en boliglånsrente på 5 prosent.

- Det er et urovekkende høyt tall, sier forbrukerøkonom Thea Olsen i Danske Bank til Dagbladet.

- Men vi kommer ut av to år med pandemi, og den rammet nordmenn skjevt. Noen ble permittert og mistet jobben, mens andre klarte å spare mye penger. Så det er ingen tvil om at noen har stupt ut i den tida vi nå står i, hvor noen allerede sto på halv tolv når de høye strømprisene slo til, og inflasjonen økte.

UVANLIG: Leder for allokering og globale renter i Storebrand, Olav Chen, sier at den doble rentehevingen er veldig uvanlig i Norsk sammenheng. Video: Dagbladet TV / Ivan Larsson Vis mer

Mange med høy gjeld

Derfor er det nærliggende å tro at flere vil få problemer med å betale regningene med en rente på 4–5 prosent, sier Olsen.

I aldersgruppen 18 til 29 år er det 6 prosent som svarer at det allerede er kritisk med dagens rentenivå.

- Mange unge har investert i sin første bolig med høy gjeldsgrad. Mange bor alene og må håndtere alle utgifter selv, og da forstår jeg at man er bekymret, sier Olsen.

Kan klare mye

I undersøkelsen svarer samtidig 12 prosent av de spurte at grensa for hva de tåler går ved 5 prosent rente.

12 prosent svarer også at grensa ikke er nådd før et rentenivå på 10 prosent eller mer. Her er det aldersgruppen 40 til 59 år som utmerker seg, med 16 prosent. Det er også en større andel menn, 15 prosent mot 9 prosent kvinner, som svarer at grensa går her.

FORBRUKERØKONOM: Thea Olsen i Danske Bank. Foto: Danske Bank / Sturlason
FORBRUKERØKONOM: Thea Olsen i Danske Bank. Foto: Danske Bank / Sturlason Vis mer

Danske Banks Olsen peker på at mange i 50-60-årsalderen har nedbetalt en stor del av gjelden sin, og ikke lenger har hjemmeboende barn, noe som kan forklare at denne gruppen mener de kan håndtere et stort rentehopp greit.

- Mange i denne alderen har også virkelig opplevd høy rente, som på starten av 1990-tallet. Hadde vi kommet opp på det nivået i dag, kunne det sett rimelig mørkt ut for mange. Men det er ikke det rentenivået vi snakker om nå, sier hun.

KAN BLI NEDGANG: Siden renta skal opp, kan boligprisveksten avta. Norges Bank tror imidlertid ikke at det vil skje med det første, og anslår en prisvekst på 5,5 prosent i 2022. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
KAN BLI NEDGANG: Siden renta skal opp, kan boligprisveksten avta. Norges Bank tror imidlertid ikke at det vil skje med det første, og anslår en prisvekst på 5,5 prosent i 2022. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Bør vite konsekvensene

Olsen er imidlertid klar på at ingen kan spå framtida, og at det er viktig å huske på det når man tar opp et lån.

- Det er viktig å være realistisk. Nordmenn har en veldig høy grad av gjeld, særlig yngre og barnefamilier, så renteoppgangen vil merkes på lommeboka.

Olsen er også usikker på om nordmenn faktisk gjør leksa si når det gjelder å sette seg inn i konsekvensene økte renter kan medføre for privatøkonomien.

- Jeg håper at folk tar tak i det framover, og undersøker hva det har å si for dem, sier hun.

BØR UNDERSØKE: Forbrukerøkonom Thea Olsen oppfordrer folk til å sjekke hva renteøkninger kan bety for deres privatøkonomi. Foto: Cornelius Poppe / NTB
BØR UNDERSØKE: Forbrukerøkonom Thea Olsen oppfordrer folk til å sjekke hva renteøkninger kan bety for deres privatøkonomi. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer

Venter prisvekst

Til tross for renteoppgangen, tror imidlertid Norges Bank at boligprisene vil fortsette oppover, og anslår en boligprisvekst på 5,5 prosent i 2022.

Det er betydelig høyere enn tidligere antatt, sier Olsen.

- Det er naturlig at boligprisveksten går noe ned i takt med økte renter, men det har foreløpig ikke skjedd. Det er nærliggende å tro at det vil komme en utflating, som deretter, historisk sett, pleier å ta seg opp igjen.

- Hvor stor prisnedgang kan det bli?

- Det tør jeg ikke å være bastant på. Det var forventet at veksten ville avta i 2022, men den har vært betydelig høyere enn tidligere antatt.

Et klart råd

- Vil prisene eventuelt kunne gå så mye ned at man sitter igjen med et lån som er høyere enn boligens verdi?

- Jeg vet at det er en bekymring hos flere, og det er klart at det kan jo skje, det vet vi ikke, men det er foreløpig ikke slik bildet ser ut. Boligprisene har overrasket til nå, og det er fortsatt stor etterspørsel etter bolig, sier hun.

Olsen har imidlertid et klart råd til de som nå er på boligjakt:

- Skal du kjøpe ny bolig nå, så kjøp en bolig som du kan bli boende i de neste fem åra eller mer. På den måten tvinges du ikke til å selge i et dårlig marked dersom livssituasjonen skulle endre seg med for eksempel samboer eller familieforøkelse, og du kan vente på bedre tider i boligmarkedet, sier Olsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer