Renteoppgang:

Rentefesten over: - Urovekkende høyt tall

Renta skal opp, og det vil bli vanskelig for mange, viser fersk undersøkelse.

FESTEN ER OVER: Boliglånet vil bli dyrere i tida som kommer, og mange vil få det vanskelig, viser en undersøkelse Ipsos har gjennomført på vegne av Dagbladet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
FESTEN ER OVER: Boliglånet vil bli dyrere i tida som kommer, og mange vil få det vanskelig, viser en undersøkelse Ipsos har gjennomført på vegne av Dagbladet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Norges Bank satte torsdag opp styringsrenta med 0,5 prosentpoeng til 1,25 prosent, og varslet samtidig at renta skal opp på 3 prosent innen neste sommer.

Neste rentehopp er varslet allerede i august. Den gjennomsnittlige boliglånsrenta, som nå er på rundt 2,2 prosent, kan i så fall øke til rundt 4,3 prosent.

Som første bank ut hevet Nordea fredag boliglånsrenta med inntil 0,5 prosentpoeng.

I en undersøkelse som Ipsos har gjennomført på vegne av Dagbladet, har et utvalg av befolkningen over 18 år blitt spurt om hvor høy boliglånsrente de tåler før det blir kritisk for økonomien deres.

17 prosent svarer at de ikke ville tålt en boliglånsrente på 5 prosent.

- Det er et urovekkende høyt tall, sier forbrukerøkonom Thea Olsen i Danske Bank til Dagbladet.

- Men vi kommer ut av to år med pandemi, og den rammet nordmenn skjevt. Noen ble permittert og mistet jobben, mens andre klarte å spare mye penger. Så det er ingen tvil om at noen har stupt ut i den tida vi nå står i, hvor noen allerede sto på halv tolv når de høye strømprisene slo til, og inflasjonen økte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer