SSB med ferske prognoser:

Renteheving og boligpriser: «Nå snur det»

SSB om norsk økonomi: Tror på renteheving allerede i september.

ØKT AKTIVITET: Vaksineringen av befolkningen har kommet langt, og gjenåpningen av samfunnet vil gi et betydelig løft til den økonomiske aktiviteten i Norge framover, mener SSB. Foto: Geir Olsen / NTB
ØKT AKTIVITET: Vaksineringen av befolkningen har kommet langt, og gjenåpningen av samfunnet vil gi et betydelig løft til den økonomiske aktiviteten i Norge framover, mener SSB. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert

Etter brutale utslag som følge av coronapandemien, tror Statistisk sentralbyrå (SSB at vi har en normalisering av norsk økonomi i vente.

«Nå snur det», skriver SSB i sin ferske konjunkturrapport som ble lagt fram fredag morgen.

De peker på at gjenåpningen av samfunnet vil gi et betydelig løft for norsk økonomi framover, og at den første renteøkningen kommer trolig allerede i september.

- Det siste året har coronapandemien vært fullstendig styrende for utviklingen i norsk økonomi. Den vil fortsatt begrense aktiviteten den nærmeste tiden, men nå ser det ut til at økonomien er ved et vendepunkt, sier SSB-forsker Thomas von Brasch.

Svakere enn anslått

Han mener at innhentingen vil være særlig sterk i de arbeidsintensive næringene som har vært hardt rammet av smitteverntiltakene. Videre mener SSB at arbeidsledigheten vil være tilbake på et normalt nivå først i 2023.

SSB anslår at BNP for Fastlands-Norge vil øke med 3,1 prosent i år. Denne oppgangen er noe svakere enn tidligere anslått og henger sammen med en svak utvikling i aktiviteten i begynnelsen av året, samtidig som store deler av norsk økonomi har vært stengt eller innskrenket så langt i 2021.

I mars i år var aktiviteten i norsk økonomi rundt 3 prosent lavere enn i februar 2020.

- Nå har vi en synkende smittetrend, stadig flere blir vaksinert og vi har begynt på en gradvis gjenåpning av samfunnet. Dermed ligger alt til rette for at økonomien skal ta seg kraftig opp i tiden framover. Innhentingen vil være særlig sterk i de arbeidsintensive næringene som har vært hardt rammet av smitteverntiltakene, sier Thomas von Brasch.

Boligprisene

Det siste året har det vært en kraftig vekst i boligprisene.

Ifølge prognosene vil boligprisene flate ut de nærmeste månedene, som betyr at vi vil lande på en vekst mellom 9 og 10 prosent som årsgjennomsnitt i 2021. Derfra vil boligprisene flate ut de neste åra, tror SSB.

- Nå er det utsikter til at vi kan begynne å bruke penger på mange andre ting enn bolig igjen. Det, sammen med økt rente og et økt tilbud av boliger, vil bidra til å dempe prisveksten. Det er imidlertid stor usikkerhet rundt boligprisutviklingen, sier Thomas von Brasch.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer