SSB med ferske prognoser:

Renteheving og boligpriser: «Nå snur det»

SSB om norsk økonomi: Tror på renteheving allerede i september.

ØKT AKTIVITET: Vaksineringen av befolkningen har kommet langt, og gjenåpningen av samfunnet vil gi et betydelig løft til den økonomiske aktiviteten i Norge framover, mener SSB. Foto: Geir Olsen / NTB
ØKT AKTIVITET: Vaksineringen av befolkningen har kommet langt, og gjenåpningen av samfunnet vil gi et betydelig løft til den økonomiske aktiviteten i Norge framover, mener SSB. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert

Etter brutale utslag som følge av coronapandemien, tror Statistisk sentralbyrå (SSB at vi har en normalisering av norsk økonomi i vente.

«Nå snur det», skriver SSB i sin ferske konjunkturrapport som ble lagt fram fredag morgen.

De peker på at gjenåpningen av samfunnet vil gi et betydelig løft for norsk økonomi framover, og at den første renteøkningen kommer trolig allerede i september.

- Det siste året har coronapandemien vært fullstendig styrende for utviklingen i norsk økonomi. Den vil fortsatt begrense aktiviteten den nærmeste tiden, men nå ser det ut til at økonomien er ved et vendepunkt, sier SSB-forsker Thomas von Brasch.

Svakere enn anslått

Han mener at innhentingen vil være særlig sterk i de arbeidsintensive næringene som har vært hardt rammet av smitteverntiltakene. Videre mener SSB at arbeidsledigheten vil være tilbake på et normalt nivå først i 2023.

SSB anslår at BNP for Fastlands-Norge vil øke med 3,1 prosent i år. Denne oppgangen er noe svakere enn tidligere anslått og henger sammen med en svak utvikling i aktiviteten i begynnelsen av året, samtidig som store deler av norsk økonomi har vært stengt eller innskrenket så langt i 2021.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer