Renteøkningene i ferd med å ta igjen inflasjonen

På vei mot normalsituasjon, mener finansekspert.

KJEMPER MOT INFLASJONEN: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache vil trolig heve styringsrenta til uka. Foto: Terje Bendiksby / NTB
KJEMPER MOT INFLASJONEN: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache vil trolig heve styringsrenta til uka. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om mange strever med økte utgifter på boliglånet, har renteøkningene fra Norges Bank til nå blitt spist opp av inflasjonen. Det kan det bli en slutt på.

Torsdag er det ventet at Norges Bank setter opp styringsrenta med ytterligere 0,25 prosentpoeng. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache vil selv kunngjøre beslutningen direkte fra Arendalsuka, der hun også vil svare på spørsmål fra folk som er til stede.

Dette vil i tilfelle bli den tolvte rentehevingen etter koronapandemien, og opp fra 0 prosent på det laveste.

Etter hevingen vil styringsrenta fra Norges Bank ligge på 4 prosent. I juni ble det varslet at den skal videre opp til 4,25 prosent i løpet av høsten.

Rentene heves for å presse inflasjonen, prisstigningen, ned mot målet på 2 prosent. Det har vist seg å ikke være så enkelt. En svak krone, fortsatt høy etterspørsel etter varer og tjenester og ganske gode lønnsoppgjør i vår er med på å holde prisene, og dermed også inflasjonen, oppe.

Fordelen med inflasjon

Selv om den økte renta svir i lommeboka for alle med boliggjeld, er det fortsatt slik at den høye inflasjonen har spist opp renteøkningene så langt. Dette kalles negativ realrente og er den nominelle renta du har på lånet ditt fra banken, minus inflasjonen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.