Rentesmerten: - Det er bra

Rentehevingene svir for mange. Den smerten er bra for en helt unik generasjon, mener sjeføkonom.

POSITIVT: Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SpareBank 1 SR-Bank forventer varige positive endringer etter Norges Banks rentejag mot lavere inflasjon. Foto: Jan Inge Haga
POSITIVT: Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SpareBank 1 SR-Bank forventer varige positive endringer etter Norges Banks rentejag mot lavere inflasjon. Foto: Jan Inge Haga Vis mer
Publisert

- Dette er en realitetsorientering for mange, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank til Børsen.

Norges Bank hevet som kjent renta til 3 prosent torsdag. Men sentralbanksjef Ida Wolden Bache hadde mer på lager. Hun hevet også rentetoppen, som nå sannsynlig ligger på 3,5 prosent i løpet av sommeren.

Det kan bety boliglån med renter på 5-tallet.

- Dette treffer mange bredt. Akkurat nå er det mange som opplever usikkerhet og bekymring rundt egen økonomi, fastslår Knudsen.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache innrømmer stor usikkerhet om den økonomiske utviklingen. Reporter: Anniken Aronsen. Video: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

Han ser likevel et overraskende lyspunkt i den smertefulle rentegaloppen.

Lærepenge

- Det som skjer nå, er at mange tar grep. De går gjennom egen økonomi og justerer der det trengs. Når vi på et seinere tidspunkt har jobbet oss gjennom det verste, sitter vi igjen med mer robust kontroll over egen økonomi, mener Knudsen.

- Du sier at rentehevingene egentlig er et gode?

- Det er å ta for hardt i. Men det kan gi varige positive endringer. Spesielt tenker jeg på den generasjonen som knapt har opplevd reelle rentekostnader i sitt liv. De vil ha dette med seg i mange år framover.

Om denne lavrentegenerasjonen har Kyrre M. Knudsen følgende å si:

- Styringsrenta var 0 prosent under pandemien. For ett år siden var den 0,5 prosent. Med dagens rente på 3 prosent, har vi lagt bak oss det største rentehoppet siden 1998. Og før dette har vi hatt lave renter helt siden finanskrisen 2008, minner han om.

- Det har kanskje vokst fram en naivitet hos mange?

- Det er i alle fall en realitetsorientering nå. Styringsrenta har vært under 2 prosent helt siden 2012. Gjennomsnittet de siste 10 åra er 0,9 prosent. Vi har en hel generasjon som ikke har trengt å bekymre seg for rentekostnader. Historisk er dette ganske unikt, og en stor forskjell fra deres foreldre og besteforeldre, poengterer Knudsen overfor Børsen.

Roser forutsigbarhet

Sjeføkonomen i SR-Bank slutter seg ikke til kritikerne av Norges Banks så langt siste renteheving.

- Jeg synes det er bra med forutsigbarhet i en ellers usikker markedssituasjon. Rentehopp på 0,25 prosentpoeng og en oppjustering av rentebanen var noe de fleste spådde på forhånd.

Samfunnsøkonom Jan Ludvig Andreassen sier myndighetene gjorde feil under finanskrisen i 2008. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

- Mye av kritikken handler om at rentebanen er justert opp?

- Rentebanen trekkes egentlig ned av uroen i markedet, men hensynet til inflasjonen er det viktigste for sentralbanken. I tillegg har norsk økonomi holdt seg bedre enn Norges Bank opprinnelig ventet. En svakere krone gir økt importert inflasjon. Jeg tror rentetoppen blir 3,5 prosent, sier Knudsen.

Flere fronter

Det betyr i så fall en boliglånsrente et sted mellom 4,5 prosent og 5 prosent, som for alle med eksisterende lån først vil inntreffe rundt august.

- I tillegg har vi høy inflasjon, så dette treffer på flere fronter, sier Knudsen, som likevel mener det vil gå godt.

- De aller fleste er i jobb, og vi skal gjennom et lønnsoppgjør som tilsier at de fleste av oss skal komme greit gjennom dette, sier han.

Knudsen antar likevel at flere nå vil sikre seg.

- Jeg tror vi får en varig høyere andel som sikrer seg i form av fastrenter på hele eller deler av lånet, faste strømpriser eller at de sparer seg en større økonomisk buffer enn de har hatt til nå. Det er bra. Fram til nå er det ganske få som har gjort disse forsikringene, sier sjeføkonomen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer