NHO-prognose

- Rentetoppen er nær

NHO hever renteprognosen fra 3 prosent til 3,75 prosent i en fersk prognose. Sjeføkonom Øystein Dørum understreker usikkerheten og peker på uvanlig mange paradokser akkurat nå.

NY TOPP: NHOs sjeføkonom Øystein Dørum anslår en rentetopp på 3,75 prosent innen året er omme, før den faller igjen allerede neste år. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
NY TOPP: NHOs sjeføkonom Øystein Dørum anslår en rentetopp på 3,75 prosent innen året er omme, før den faller igjen allerede neste år. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

NHOs ferske prognose er i tråd med markedets antakelser.

Så seint som i desember anslo NHO en rentetopp på 3 prosent. Nå justeres den opp til 3,75 prosent. Det vil skje i løpet av andre halvår, før styringsrenta gradvis settes noe ned igjen allerede neste år.

- Det er håp om at inflasjonstoppen og dermed rentetoppen ikke er så langt unna, skriver sjeføkonom Øystein Dørum i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) i den ferske rapporten Økonomisk overblikk.

Samtidig understreker han usikkerhetene. Dørum beskriver veien framover, inkludert bruken av rentevåpenet, som «en balansegang på en knivsegg».

- Vi står i et bilde med veldig mange paradokser akkurat nå, utdyper Dørum overfor Børsen.

Rammet av perfekt storm

For det første er det et paradoks at farta i økonomien er så sterk, mener den erfarne analytikeren.

- Både verdensøkonomien og norsk økonomi er de siste åra blitt rammet av flere kraftige sjokk. Vi ble truffet av en perfekt storm med krig i Europa, et energimarked i kraftig ubalanse, de høyeste energiprisene på flere tiår og de raskeste rentehoppene på flere tiår. Til tross for dette, går det ganske godt. Dels i landene rundt oss, og ikke minst i Norge, sier Dørum.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer