NHO-prognose

- Rentetoppen er nær

NHO hever renteprognosen fra 3 prosent til 3,75 prosent i en fersk prognose. Sjeføkonom Øystein Dørum understreker usikkerheten og peker på uvanlig mange paradokser akkurat nå.

NY TOPP: NHOs sjeføkonom Øystein Dørum anslår en rentetopp på 3,75 prosent innen året er omme, før den faller igjen allerede neste år. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
NY TOPP: NHOs sjeføkonom Øystein Dørum anslår en rentetopp på 3,75 prosent innen året er omme, før den faller igjen allerede neste år. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

NHOs ferske prognose er i tråd med markedets antakelser.

Så seint som i desember anslo NHO en rentetopp på 3 prosent. Nå justeres den opp til 3,75 prosent. Det vil skje i løpet av andre halvår, før styringsrenta gradvis settes noe ned igjen allerede neste år.

- Det er håp om at inflasjonstoppen og dermed rentetoppen ikke er så langt unna, skriver sjeføkonom Øystein Dørum i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) i den ferske rapporten Økonomisk overblikk.

Samtidig understreker han usikkerhetene. Dørum beskriver veien framover, inkludert bruken av rentevåpenet, som «en balansegang på en knivsegg».

RENTEHOPP: Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, tror den kommende tiden kan føre til at mange får det tøft økonomisk. Programleder: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

- Vi står i et bilde med veldig mange paradokser akkurat nå, utdyper Dørum overfor Børsen.

Rammet av perfekt storm

For det første er det et paradoks at farta i økonomien er så sterk, mener den erfarne analytikeren.

- Både verdensøkonomien og norsk økonomi er de siste åra blitt rammet av flere kraftige sjokk. Vi ble truffet av en perfekt storm med krig i Europa, et energimarked i kraftig ubalanse, de høyeste energiprisene på flere tiår og de raskeste rentehoppene på flere tiår. Til tross for dette, går det ganske godt. Dels i landene rundt oss, og ikke minst i Norge, sier Dørum.

Det er med støtte i makroøkonomiske nøkkeltall at Dørum oppsummerer at det går godt for Norge.

Vekstanslaget for 2023 justeres nå opp med 0,5 prosentpoeng i NHOs mars-analyse til 1,3 prosent. Det kommer etter en vekst i den økonomiske aktiviteten på 3 prosent årlig rate i fjerde kvartal i fjor. Det er en vekstfart langt over normalen.

BAR OVERKROPP: Verdenslederne spøker om Putins bildeseanse i bar overkropp. Video: AP Vis mer

- Dessuten er den registrerte ledigheten godt under 2 prosent, noe som er et rekordlavt nivå for niende måned på rad. Samtidig har antall ubesatte stillinger fortsatt å vokse til rekordhøye nivåer, sier Dørum til Børsen.

- Uvanlig svak stemning

I rapporten trekker han også fram at det er blitt mer kontroll på energimarkedene og at globale flaskehalser i forsyningskjedene mer eller mindre er forsvunnet.

Summen av dette er altså at det går godt, samtidig som rentetoppen kan være nær.

- Til tross for dette, er det stadig en uvanlig svak stemning blant våre medlemsbedrifter. En solid overvekt forventer svakere markeder, dårligere inntjening, lavere investeringer og færre ansatte de neste seks månedene. Dette er et stort paradoks, sier Dørum, som følger opp:

- Hvorfor er stemningen så dårlig, når tallene er såpass gode? Er det stille før stormen eller er det noe vi ikke får øye på? spør han seg.

Det tredje paradokset i Dørums analyse er at dersom farta ikke senkes, vil sentralbankene - både i land rundt oss og Norges Bank - ikke nøle med å bruke sterkere lut for å få ned prisveksten. Altså stramme enda hardere til på renteskruen.

- Alt dette spiller inn på prognosene, hvor vi nå oppjusterer vekstanslaget på kort sikt, men samtidig justerer ned veksten på litt lengre sikt. Vi er vår egen verste fiende, på et vis. Går det godt nå, svekker det sannsynligheten for at prisveksten kommer ned, noe som trekker ned sannsynligheten for at det går godt framover, sier Dørum.

Nøkkeltall og prognoser

NHOs prognoseverktøy kommer ut med følgende nøkkeltall i mars-rapporten:

  • BNP Fastlands-Norge: Ned fra 3,8 prosent i fjor til 1,3 prosent i år og 1,4 prosent de to påfølgende åra.
  • Registrert ledighet: Opp fra 1,8 prosent i fjor til 2,2 prosent i år, og videre til 2,4 prosent neste år.
  • Konsumpriser: Ned fra 5,8 prosent i fjor til 4,8 prosent i år - anslått av Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU) og videre ned til 3,3 prosent neste år og 2,9 prosent i 2025.
  • Boligpriser: Ned fra 5,2 prosent i fjor til minus 6,7 prosent i år, flatt neste år og opp 2,7 prosent i 2025.
  • Styringsrenta: Opp fra 2,75 prosent akkurat nå til 3,75 prosent i løpet av andre halvår i år. Noe ned igjen neste år.

Lønnskrav fra LO

Fordi NHO er en av hovedaktørene i det kommende lønnsoppgjøret, inneholder arbeidsgiverforeningens analyser og prognoser aldri anslag over lønnsveksten.

I oppkjøringen til vårens forhandlinger, har Fellesforbundets leder Jørn Eggum slått fast at lønnsveksten minst må overstige TBU-anslaget for årets prisvekst.

Den er beregnet til 4,8 prosent i år, og Eggums uttalelser er blitt forstått som at LO helst vil se 5-tallet i årets oppgjør.

- Dette har jeg selvfølgelig ingen kommentarer til, sier Dørum, som legger til at NHO vedtar sine posisjoner før lønnsoppgjøret under representantskapsmøtet i organisasjonen 9. mars.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer