Prisveksten overrasker:

- Rentetoppen kan være nådd

- Overraskende gode nyheter, sier sjeføkonom om prisveksttallene.

GLADNYHET? Dagens prisveksttall kan bety at Norges Bank holder renta i ro ved neste møte, ifølge sjeføkonom. Foto: Geir Olsen / NTB
GLADNYHET? Dagens prisveksttall kan bety at Norges Bank holder renta i ro ved neste møte, ifølge sjeføkonom. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette kan bety at rentetoppen allerede er nådd, sier Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom i Sparebank 1 SR Bank.

Det sier han etter at SSB kunne melde at konsumprisindeksen steg 4,8 prosent fra august i fjor til august i år. Utviklingen i strømprisene trekker tolvmånedersveksten ned fra juli, ifølge SSB.

KPI demper seg dermed fra 5,4 prosent i juli. Kjerneinflasjon falt til 6,3 prosent i august, et fall på 0,6 prosent på månedsbasis.

- Overraskende gode nyheter

- Det var overraskende gode nyheter. Nå har vi hatt to måneder på rad med lavere inflasjon enn ventet, sier Knudsen og fortsetter:

- De har varslet at renten settes opp i september. Nå er sjansene større for at de avventer dette rentehoppet til oktober. Dagens tall er også et godt argument for at rentetoppen allerede er nådd og at Norges Bank tenker at rentehoppene har vært tilstrekkelig.

Knudsen tror imidlertid sjansen er størst for et rentehopp i september til 4,25 prosent, som blir det siste.

- Overrasket på nedsiden

Inflasjonstallene for august er lavere enn ventet av ekspertene. Sjeføkonom i DNB Markets tror det er lettelse å spore i Norges Bank.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.