Renteuro: - Ikke sett noe liknende

De siste månedene har en rentestorm herjet med finansmarkedene, og rentebanen har svingt opp i ned i det opprørte rentehavet. Det kan gi lavere rentetopp i Norge.

RENTEURO: Rentebanen har svingt opp og ned som en berg-og-dalbane de siste månedene. Nå mener ekspertene at vi er nær rentetoppen igjen. Foto: AP Photo / Markus Schreiber / NTB
RENTEURO: Rentebanen har svingt opp og ned som en berg-og-dalbane de siste månedene. Nå mener ekspertene at vi er nær rentetoppen igjen. Foto: AP Photo / Markus Schreiber / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg har sjeldent sett så raske bevegelser i rentene. Jeg kan ikke huske å ha sett noe liknende, sier sjefstrateg i Nordea, Erik Bruce, til Børsen.

Etter at den amerikansk storbanken Silicon Valley Bank kollapset før helga, har det skjedd mye i finansmarkedene. En frykt for at kollapsen kan spre seg til en større bankkrise, har fått myndighetene i USA til å ta kraftfulle grep.

- Dramatisk endring

Samtidig har kollapsen ført til at rentebanen er justert betydelig i USA.

- Før kollapsen så var det priset inn en renteoppgang på ett prosentpoeng til. Når er det nesten ikke priset inn renteøkninger. Det er 50-50 om det kommer en renteøkning til på neste møte, så er de ferdig, sier Bruce, og fortsetter:

- Det har vært en dramatisk endring i renteforventningene i USA, og også i Europa og Norge.

De kraftige renteøkningene er nemlig en medvirkende årsak til at SVB kollapset. De hadde nemlig plassert mye av innskuddene fra kundene i statsobligasjoner med lang løpetid, som falt kraftig i verdi i fjor, som følge av de kraftige renteøkningene fra den amerikanske sentralbanken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.