Renteuro: - Ikke sett noe liknende

De siste månedene har en rentestorm herjet med finansmarkedene, og rentebanen har svingt opp i ned i det opprørte rentehavet. Det kan gi lavere rentetopp i Norge.

RENTEURO: Rentebanen har svingt opp og ned som en berg-og-dalbane de siste månedene. Nå mener ekspertene at vi er nær rentetoppen igjen. Foto: AP Photo / Markus Schreiber / NTB
RENTEURO: Rentebanen har svingt opp og ned som en berg-og-dalbane de siste månedene. Nå mener ekspertene at vi er nær rentetoppen igjen. Foto: AP Photo / Markus Schreiber / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg har sjeldent sett så raske bevegelser i rentene. Jeg kan ikke huske å ha sett noe liknende, sier sjefstrateg i Nordea, Erik Bruce, til Børsen.

Etter at den amerikansk storbanken Silicon Valley Bank kollapset før helga, har det skjedd mye i finansmarkedene. En frykt for at kollapsen kan spre seg til en større bankkrise, har fått myndighetene i USA til å ta kraftfulle grep.

- Dramatisk endring

Samtidig har kollapsen ført til at rentebanen er justert betydelig i USA.

- Før kollapsen så var det priset inn en renteoppgang på ett prosentpoeng til. Når er det nesten ikke priset inn renteøkninger. Det er 50-50 om det kommer en renteøkning til på neste møte, så er de ferdig, sier Bruce, og fortsetter:

- Det har vært en dramatisk endring i renteforventningene i USA, og også i Europa og Norge.

De kraftige renteøkningene er nemlig en medvirkende årsak til at SVB kollapset. De hadde nemlig plassert mye av innskuddene fra kundene i statsobligasjoner med lang løpetid, som falt kraftig i verdi i fjor, som følge av de kraftige renteøkningene fra den amerikanske sentralbanken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer