Serveringsbransjen:

Restaurantbransjen fortviler: - Orker ikke mer

Flere restauranter setter opp prisene i rekordfart for å holde tritt med prisveksten.

DYRERE: Le Benjamin er blant restaurantene som har fått dyrere mat. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
DYRERE: Le Benjamin er blant restaurantene som har fått dyrere mat. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Et konkursras har allerede skylt over norsk restaurant- og serveringsbransje det siste året. En tøff pandemi ble etterfulgt av krig i Europa og skyhøy inflasjon, og sparepengene til en rekke bedrifter har for lengst gått opp i røyk.

For å holde hodet over vannet har flere restauranter skrudd til prisene. Blant dem er Oslo-yndlingen Le Benjamin, som serverer mat i det høyere prissjiktet.

Restauranteier Ove Jakobsen er også styreleder i Norsk Restaurantforbund, som ble grunnlagt for to år siden.

- Vi er nødt til å heve prisene våre i ganske stor fart. Prisene har eksplodert på importvarer på grunn av den svake krona. I tillegg er det jo ettervirkningene fra pandemien og krigen i Ukraina - den perfekte stormen som man har advart mot mange ganger, sier han til Børsen.

Avisa Oslo skrev om saken først.

Konkurs eller gir opp

I januar i fjor kostet en treretter hos restauranten 640 kroner. Nå er prisene skrudd opp til 725 kroner.

Den generelle prisøkningen har de siste tolv månedene vært på 6,4 prosent. Samtidig har den norske krona svekket seg brutalt, og gjort det mye dyrere for norske bedrifter å importere varer fra utlandet. Jakobsen forklarer at grønnsaker fra Europa nå koster 70-80 prosent mer enn for et år siden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer