Restaurantsjef føler seg lurt av regjeringen

Erik Jensen punget ut 200 000 for å holde de ansatte i jobb, mens han ventet på regjeringens lønnsstøtteordning. Så kom sjokkbeskjeden.

FRUSTRERT: Daglig leder ved Fredrikkes Restaurant, Erik Jensen, følte han fulgte regjeringens oppfordringer til punkt og prikke. Likevel kvalifiserer ikke restauranten for lønnsstøtteordningen. Foto: Privat
FRUSTRERT: Daglig leder ved Fredrikkes Restaurant, Erik Jensen, følte han fulgte regjeringens oppfordringer til punkt og prikke. Likevel kvalifiserer ikke restauranten for lønnsstøtteordningen. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg fikk sjokk da de la inn en ny betingelse i loven. Det var det ingen som hadde sagt noe om før januar.

Erik Jensen, daglig leder ved Fredrikkes Restaurant i Steinkjer, er oppgitt. Restauranten han driver trodde fullt og helt at de ble omfattet av regjeringens lønnsstøtteordning, som ble lagt fram før jul. Men slik ble det ikke. Det koster ham dyrt.

Mer om hvorfor det ble sånn kommer vi tilbake til.

Vanskelig valg

For i oktober åpnet Fredrikkes Restaurant i det nye O2-bygget i Steinkjer. Der hadde kommunen et ønske om at det skulle åpnes en restaurant, og det var nettopp det Jensen gjorde.

Etter mange måneders planlegging åpnet de dørene i oktober, som virket som et godt tidspunkt da hele landet akkurat hadde blitt gjenåpnet.

Det tok som kjent ikke lang tid før omikron sendte Norge inn i en ny delvis nedstengning, og Jensen sto foran valget: Skulle han permittere de ansatte eller ikke?

SVINGER SEG: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum fikk endelig svingt seg på dansegulvet etter lettelsene lørdag 12. februar. Video: Maja Walberg Klev. Reporter: Jon Even Andersen. Vis mer

Det var mens han satt med dette regjeringen varslet at de ville komme med en lønnsstøtteordning. Etter en del diskusjon om taket på ordningen, og hvordan det skulle innrettes, ble den presentert.

I ordningen ble det blant annet lagt inn at bedrifter som hadde startet opp etter 1. mars 2020, kunne bruke oktober og november 2021 som referansemåneder når man skulle regne ut lønnsstøtten.

Ifølge Jensen var det ingen lukrativ avtale, men han valgte likevel å holde de ansatte i jobb, og forskutterte selv de midlene han regnet med å få igjen i lønnsstøtte fra staten.

- Uforståelig

Så kom sjokket. For da det endelige lovforslaget ble presentert i januar, tre uker etter at bedriftene måtte bestemme seg for om de skulle permittere eller ikke, lå det inne en betingelse.

Det var nemlig krav om at man måtte hatt minst én ansatt i drift i september, oktober og november. Dette blir i lovforslaget begrunnet med at man skal sikre at det er bedrifter med drift som får støtte.

- Det er helt uforståelig at vi ikke fikk alt av informasjon før fristen. Vi føler oss rett og slett lurt av myndighetene, sier Jensen.

KORT: Her blir Raymond Johansen lei under pressekonferansen om corona. Vis mer

For med kravet kvalifiserte ikke Fredrikkes Restaurant til å få lønnsstøtte, siden de ikke hadde ansatte i september, og Jensen kan se langt etter de 200 000 kronene han hadde lagt ut. Den summen er merkostnaden for ham, sammenliknet med om han hadde permittert de ansatte i desember.

- Vi ble forledet til å ta å velge en løsning som ikke fantes. Vi må drive proft på alle nivå, og det er masse krav til oss. Da må vi forvente at det er det i andre enden også, og at vi ikke sitter med skjegget i postkassa i forbindelse med at de stengte oss ned, sukker Jensen.

NHO overrasket

Også hos NHO kom nyheten om betingelsen i lønnsstøtteordningen veldig brått på, forteller Kjersti Aastad, politisk rådgiver i NHO Reiseliv.

- At bedrifter måtte ha ansatte måneden før referanseperioden ble, såvidt jeg vet, ikke nevnt under eller i etterkant av forhandlingen da vi ble enige om lønnsstøtteordningen. Det er uakseptabelt at dette dukker opp lang tid etter at reiselivsbedriftene måtte bestemme seg, sier Aastad.

Ifølge NHO er det mye som tyder på at Fredrikkes Restaurant ikke er alene om å ha falt ut av ordningen som følge av at de startet i høst.

NY JOBB: Jens Stoltenberg blir ny sentralbanksjef, men først gjenstår et arbeid i Nato. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

En fersk undersøkelse blant medlemmene i NHO Reiseliv viser at bare 35 prosent av de 551 respondentene tror de vil få lønnsstøtte for desember 2021.

- Flere bedrifter har tatt kontakt med oss, fordi de trodde de ville få støtte da de tok avgjørelsen i desember, men ser at de blir stoppet av hinderet de ikke hadde fått opplyst i desember, sier Aastad.

- Så de blir i stedet straffet for å ha fulgt regjeringens oppfordring?

- Absolutt. De blir straffet for å få de ansatte på jobb og beholde dem.

For Jensen ved Fredrikkes Restaurant hadde valget vært enkelt om han i desember visste at han ville falle utenfor ordningen om lønnsstøtte.

- Da hadde jeg tatt permittering, konkluderer han.

Departementet: - Ga informasjon

Ifølge Celine Lyse Augdal, kommunikasjonsrådgiver i Finansdepartementet, var kravet med i informasjonsmateriellet de la ut da forslaget til lønnsstøtteordning ble presentert 17. desember.

«Vi la stor vekt på at skissen vi la fram på det tidspunktet var så detaljert som mulig, nettopp for å gi bedriftene mest mulig forutsigbarhet», skriver Lyse Augdal i en e-post til Børsen.

Hun legger til at departementet har forståelse for at det har vært en krevende vinter og mye informasjon å sette seg inn i.

- Rett opp!

Aastad i NHO lar seg ikke imponere av svaret.

- Nå har jeg lest pressemeldingen fra 17. desember, og sett finansministerens innledning en gang til - og dette er ikke nevnt i noen av disse, sier Aastad.

Hun legger til at heller ikke en pressemelding fra 19. desember, om økt fleksibilitet i ordningen, nevner dette kravet.

- Jeg vil fortsatt hevde at informasjonen ikke har vært god nok, og at kravet om drift i måneden før den tydelig annonserte referanseperioden er unødvendig begrensende og vi ber om at det rettes opp, sier Aastad.

Restaurantsjef Jensen håper også på endringer.

- Sånn at de sier at de som har regnskap og alt i orden i oktober og november selvsagt skal få hjelp. Jeg tror politikerne står seg på hvis de gjør det, sier Jensen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer