- Rett og slett trist

Hittil i år har strømmegiganten Viaplay tapt nesten sju milliarder svenske kroner. Etter å ha kunngjort en omfattende restruktureringsplan kollapser aksjen med 82 prosent.

TAP: Viaplay tapte 700 millioner i tredje kvartal. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TAP: Viaplay tapte 700 millioner i tredje kvartal. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ved børsåpning fredag stuper Viaplay-aksjen med 82 prosent på Stockholm-børsen. Kollapsen skjer etter at kvartalsrapporten til selskapet ble publisert fredag morgen, etter å ha blitt utsatt en rekke ganger.

Rapporten viser at den kriserammede strømmegiganten gikk 700 millioner kroner i minus i tredje kvartal.

Hittil i år har Viaplay tapt 6,9 milliarder svenske kroner.

- Det som skjer nå hos Viaplay er rett og slett trist, og viser en pioner innen den skandinaviske medieindustrien som kjemper for livet, sier medieekspert Lasse Gimnes til Børsen.

Nå har selskapet varslet en omfattende restruktureringsplan i et forsøk på å redde selskapet.

- Er ikke over

Som en del av restruktureringsplanen vil Viaplay utstede aksjer for fire milliarder svenske kroner. Selskapet skal også reforhandle 14,6 milliarder kroner i gjeld.

Gimnes peker på at selskapet har tøffe forhandlinger med långivere i vente.

- Kvartalstallene var dramatiske, men dramatikken er slettes ikke over. Nå blir det også spennende å se hva som skjer på rettighetsfronten. Jeg vil tro at svært mye av rettighetene er til salgs, sier han.

Tidligere denne uka ble det klart at Viaplay selger Premier Sports, en britisk TV- og strømmetjeneste, tilbake sine tidligere eiere. Det er følgelig ventet at selskapet vil ta liknende grep framover.

- Lider mest av alle

Selskapet har over lengre tid levert svake økonomiske resultater. Det seineste året har aksjene stupt med nesten 90 prosent på Stockholm-børsen.

Ifølge Gimnes er det flere årsaker til at selskapet har havnet i økonomisk turbulens.

- Den ene er at det har vært svært liten kontroll på kostnadene - og at rettigheter og produksjoner har kostet langt mer enn det har smakt. Det andre er at to inntektsstrømmer ligger nede for telling i medie-Europa, forklarer han.

Videre legger han til at reklameinntektene har sett en stor dypp i Norge i år.

- En annen sak er at abonnementsinntektene har stagnert og er blitt redusert for mange aktører i Europa. Det er tøft i medieindustrien – og Viaplay lider mest av alle.

Fikk finanssmell

Konsernsjef Jørgen Madsen Lindemann uttalte tidligere til Kampanje at selskapet ligger an til et milliardtap på drift i 2023 i forkant av ekstraordinære milliardkostnader.

Viaplay har allerede tatt flere grep for å redusere kostnadene. Siden i sommer har staben blitt slanket med rundt 30 prosent.

I forkant av kvartalsrapporten florerte det flere teorier om hva som ville skje med selskapet.

Aksjeanalytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities har tidligere uttalt til Børsen at flere var bekymret for at Schibsted skulle kjøpe seg ytterligere opp.

Schibsted har en eierandel i Viaplay, etter at de kjøpte 10 prosent av selskapet i høst.

Imidlertid er også flere selskaper inne på investorsiden. Dette er eksempelvis PPF, som kjøpte 6 prosent av selskapet i august, og Vivendi's Canal+, som kjøpte opp 12 prosent av Viaplay i juli.

Viaplay sitter med rettighetene til Premier League og strømmingen av andre sportsarrangementer som alpint, langrenn og håndball.