- Rett og slett uforståelig

Kjetil Smørås i reiselivsgiganten De Bergenske reagerer på regjeringens behandling av det private næringslivet. Han kaller det «diskriminerende» og «uklokt».

REAGERER: Administrerende direktør Kjetil Smørås i De Bergenske mener det er uklokt med dagens beskatningssystem. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet
REAGERER: Administrerende direktør Kjetil Smørås i De Bergenske mener det er uklokt med dagens beskatningssystem. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet Vis mer
Publisert

BERGEN (Dagbladet): I bransjeorganisasjonen Norsk Industris årlige konjunkturrapport kom det fram at flere i bransjen reagerer på retorikken mot det private næringslivet.

Norsk Industri mener behandlingen av private eiere som investerer i Norge må bedres. Det vises til at eierskatten i åra 2021-2023 nesten er doblet, og at økt formuesskatt og utbytteskatt rammer norske private eiere hardt og svekker bedriftenes kapitalsituasjon og investeringsevne, samtidig som norske bedrifter med utenlandske eiere slipper unna.

Administrerende direktør Kjetil Smørås i De Bergenske er blant dem som reagerer. Han er inne i en tøff tid, med økte kostnader og en skyhøy strømregning.

- Midt i denne krevende situasjonen har regjeringen vist en holdning overfor privatskapte arbeidsplasser som vi er undrende til, sier han til Dagbladet.

Dette er en sak fra Dagbladet Bergen. Les alle saker fra lokalkontoret her.

- Diskriminerende

Han mener at dagens skattepolitikk er egnet til å redusere motivasjonen for veldig mange arbeidsgivere som har tatt risiko for å skape en virksomhet.

- Jeg ønsker meg tilbake til en situasjon som vi har hatt tidligere, der det har vært en betydelig grad av respekt for det private initiativ som en naturlig del av samfunnet.

Smørås omtaler skatteordningen mot private bedrifter som «diskriminerende». Blant det som har vært heftig kritisert av bedriftene er formuesskatten.

TERMINUS: Hotellet er eid av De Bergenske. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet
TERMINUS: Hotellet er eid av De Bergenske. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet Vis mer

- Det gjør det ufattelig mye dyrere å være en norsk eier enn om du er basert i utlandet. For meg er det diskriminerende at vi får høyere skatter fordi jeg er en lokal eier når jeg konkurrerer med virksomheter som er eid fra utlandet og ikke har samme skattebyrder. Det er rett og slett uforståelig at vi som er lokale skal ha konkurranseulemper i møte med utenlandsk kapital.

Han tror ikke det er smart på lang sikt å ha ordninger som han mener er demotiverende for norsk gründerskap, og viser til at cirka halvparten av arbeidsplassene i Norge er private.

- Jeg forstår ikke tankegangen og jeg synes det er uklokt for nasjonen Norge å skru til sånn som regjeringen har gjort.

Vil ikke til Sveits

De Bergenske har historiske hoteller og restauranter i Bergen sentrum. Smørås og selskapet hans er familieeid og brenner for Bergen by.

- Jeg tenker ikke på å flytte til Sveits. Tvert imot. Jeg forstår at alle som er aksjonærer og eiere vil tenke at de må prøve å redusere belastningen for bedriftene ved å flytte ut. Men for meg er det en absurd tanke. Jeg er veldig involvert i driften og min drivkraft er å være til stede.

Flere milliardærer har flyttet til utlandet. Blant dem er Tord Ueland Kolstad. Overfor Avisa Nordland forklarte han valget slik:

- Jeg synes det er veldig dumt at vi har et beskatningssystem i Norge som gjør at de som investerer all sin kapital i næringsutvikling, blir så hardt beskattet at de må flytte ut. Vi velger å gi denne skatten til norske eiere, men ikke til utenlandske eiere. Den store taperen blir det norske samfunnet.

- Skaper usikkerhet

Smørås reagerer på det han mener er en tendens om at man ikke ønsker privatisering.

- Sånn ordningene er utformet, rammer det de private arbeidsplassene ved at egenkapital blir inndratt. Når man sier at man skal flå de rike, flår man egentlig de private arbeidsplassene. Det skaper større grad av usikkerhet for de som jobber i en privateid bedrift.

Han etterlyser en større forståelse for at både offentlige og private virksomheter hører hjemme i Norge.

Eier av Mr. Iceman, Jack Stensland, har tidligere uttalt til Børsen at «regjeringen ikke forstår et kvidder av hva som kreves av et næringsliv».

- Regjeringen bør støtte næringslivet. Vi legger grunnlaget for den fine, norske, sosiale modellen. Nå risikerer Norge at rekordmange ansatte må sies opp og bedrifter risikerer å gå konkurs. Ta formuesskatten bort, så kan næringslivet fortsette å investere og bygge Norge. Utenlandske eiere betaler ikke formuesskatt, sa han.

Tips oss i Bergen

Har du tips eller innspill til saker fra Bergen eller Vestland? Kontakt Dagbladets lokalkontor.

- Må redusere oljepengebruken

Næringsminister Jan Christian Vestre har overfor Børsen vist til at regjeringen må redusere oljepengebruken for å få kontroll på inflasjonen, og at de har valgt å holde selskapsskatten uendret fordi de vet at forutsigbarhet er viktig for næringslivet.

- At vi henter inn noe av overskuddet til to veldig store og lønnsomme næringer til felleskassa er derfor ikke noe hinder for vekst. Snarere tvert imot sørger det for at vi ikke må sette opp selskapsskatten og at vi ikke risikerer at renta kommer ut av kontroll, skrev Vestre i en e-post til Børsen i forbindelse med kritikken fra Stensland.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer