Rett opp på Oslo Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs spretter opp 1,7 prosent rett etter åpning mandag.

OPP: Oslo Børs åpner rett opp mandag morgen. Erik Flaaris Johansen / NTB
OPP: Oslo Børs åpner rett opp mandag morgen. Erik Flaaris Johansen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Blant vinnerne i åpningsminuttene er olje- og gassgiganten Equinor. Aksjen stiger 3,5 prosent rett etter åpning.

Det henger sammen med at oljeprisen stiger som følge av krigshandlingene i Israel på Gazastripen, mener Nordnet-analytiker Roger Berntsen:

- Betydelige kamphandlinger mellom Hamas og Israel i helga har løftet oljeprisen mer enn fire prosent mandag morgen. Selv om verken Hamas eller Israel er store oljeprodusenter, kan konflikter i deres region ha stor innvirkning på oljeprisen, skriver Berntsen i sin morgenrapport.

Natt til mandag angrep israelske styrker over 1000 mål i Gaza, mens Israels «Iron Dome»-forsvar fortsetter å skyte ned Hamas-raketter. Dødstallene har steget til over 1100, ifølge BBC. Reporter: Edward Stenlund. Video: X Vis mer

- Dette kan tilskrives regionens nærhet til ledende oljeproduserende land, viktige oljetransportruter som Suezkanalen, en økning i markedsrisikopremien på grunn av geopolitisk ustabilitet, og den psykologiske effekten det har på investorer som frykter mulige forsyningsforstyrrelser. Dessuten kan en lokal konflikt potensielt vokse til en større regional konfrontasjon, noe som ytterligere forsterker markedets uroligheter, skriver han.

De største indeksene i Asia peker ned mandag morgen. Mens børsene i Japan, Sør-Korea og Hongkong er stengt mandag grunnet ulike årsaker, mens børsene i Kina nå har gjenåpnet etter feiringen av Golden Week.

- Markedsbevegelsene er derfor ikke så fremtredende som de ofte ville vært, fremholder Berntsen.

Et fat nordsjøolje går mandag morgen for 87,25 dollar. Det er ned fra 88,9 dollar fatet natt til i dag, men samtidig opp rundt 4 prosent fra fredagens nivåer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer