Tirsdag forrige uke åpnet regjeringen skjenkekranene, men beholdt enmeterskravet og «danseforbud». Det satte en stopper for gleden hos utelivs- og afterski-aktørene.
- Dette er helt katastrofe og hårreisende, sa Tommy Åsheim til Børsen.
Han er eier og driver av Restaurant Laaven, som er Trysils største afterskisted. Nå, halvannen uke seinere, er håpet tilbake. Ifølge VG er det «ventet ny pressekonferanse om gjenåpning mot slutten av denne uka». Dette er ikke bekreftet fra regjeringen ennå.
Åsheim har troa på at det kan komme lettelser i tiltakene nå til helga.
- Endelig åpnes det opp. Jeg har en hel stab som hungrer etter å la folk danse på bordene på lørdag. Vi håper de tar til vettet nå, så vi får gitt gjestene en skikkelig fest, sier han om regjeringen.
- Vi er forberedt
Åsheim håper at «meteren» forsvinner.
- Vi rigger for det. Vi jobber med å løse lørdagen med afterski og nattklubb.
- Er det kort varsel for dere, om lettelsene kommer fredag?
- Det er vanskelig å planlegge. Du skal ha mange folk i sving for å sy sammen den kabalen. Vi er forberedt på dette, vi har folk som kan stille opp og vil jobbe.
Han forteller at de har arrangert «sittende afterski» i flere uker.

Sykepleierens corona-mareritt
- Hvis ikke meteren blir borte … Det vil kjennes så meningsløst. Vi har hatt sittende afterski i flere uker, men for oss er det snakk om 150 personer i lokalet og ute, i stedet for å kunne ta 600 til 800. Forrige lørdag hadde vi 50 meter med kø, og kunne bare slippe inn halvparten. Det var så ille, det var fælt å se på.
Åsheim har tidligere anslått overfor Børsen at han i snitt har tapt én million kroner i omsetning hver eneste uke siden uke 52 i fjor. Nå er sønnen Chris og svigerdatter Sara klare for å gi «bånn gass» bak baren og DJ-bordet, etter to års ventetid, forteller Åsheim.
- Vi forventer fullt hus og euforisk stemning hvis meteren blir borte.

- Ikke full frislipp
Daglig leder på Gaiastova, Hafjells enorme afterski-anlegg, forteller at det er håp og forventning om lettelser i helga.
- Men vi er helt tilsidesatt og mangler fundamental forutsigbarhet. Det er ingen dialog i forkant, det er umulig for oss å forholde seg til, sier Steffen Eggesvik til Børsen.
Meterkravet gjør at afterskien må holdes stengt.
- Vi har ikke lagt opp til full frislipp, sier han.
- Det blir for kort varsel?
- Det er særdeles krevende. Vi kan ikke ansette folk og ha folk ansatt hos oss hvis restriksjonene er som nå. Om restriksjonene fjernes, må vi ha disse ansatte for å åpne. Det er en helt umulig situasjon. Slik bransjen har blitt behandlet fram til nå, gjør at vi må være veldig forsiktige med å engasjere mennesker. Samtidig har mange forsvunnet fra bransjen. Det er ingen enkel sak.
Manglende forutsigbarhet
Skulle det bli lettelser fredag, blir det i så fall kort varsel for aktørene, mener også Rhiannon Hovden Edwards, bransjedirektør for kultur og opplevelser ved Virke.
- Den manglende forutsigbarheten har vært enormt krevende gjennom hele pandemien og er fortsatt en kjempestor utfordring.
Håpet er at «meteren» skal forsvinne, så fort som mulig.

- Den legger store begrensninger på driften til alle som lever av å samle folk. Noe mer forutsigbarhet hadde vært bra. Hvis man nå vet at man har tenkt å oppheve meteren om få dager, hadde det vært fint om de kunne si det nå, i stedet for å vente til sekundet det skjer.
Det er veldig krevende for aktørene i utelivsbransjen å omstille seg på kort varsel, forteller hun. Det er mye praktisk som skal på plass.
- Det er mange som har mistet viktige ansatte under pandemien. Det er naturlig når du ikke vet om du har jobben din neste morgen eller neste morgen. I tillegg er det høyt sykefravær om dagen, som gjør det ekstra vanskelig å få tak i jobb.
- Hvordan oppfatter dere stemningen blant deres medlemmer nå?
- Folk er slitne og lei av å aldri vite hva som skjer i neste uke. Hvis du driver en bedrift, er det vanskelig å snu om på hele driften over natta - som de har måttet gjøre om igjen og om igjen.