«Rik og taus»: - Stigmatisert det å ha penger

Kjersti Løken Stavrum mener det er et problem for den offentlige debatten at næringslivstopper sjelden ytrer hva de mener offentlig - og at de flytter ut av landet. Slik gikk det da Børsen forsøkte å få Norges rikeste i tale.

TAUSHET ER GULL? Børsen forsøkte å få en kommentar fra blant annet Kjell Inge Røkke (fra venstre), John Fredriksen og Petter Stordalen til denne saken, uten hell. Foto: Lise Åserud / NTB // REX // Nina Hansen / Dagbladet
TAUSHET ER GULL? Børsen forsøkte å få en kommentar fra blant annet Kjell Inge Røkke (fra venstre), John Fredriksen og Petter Stordalen til denne saken, uten hell. Foto: Lise Åserud / NTB // REX // Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Ville vi kunnet vinke like sorgløst farvel til alle dem som nå flytter ut, hvis bedriftseierne selv var mer aktive i samfunnsdebatten?

Spørsmålet kommer fra administrerende direktør i Stiftelsen Tinius, og leder for Ytringsfrihetskommisjonen, Kjersti Løken Stavrum, i et innlegg i DN nylig.

- Trenger ulik bakgrunn og innsikt

I innlegget viser hun til Svenska Dagbladets podkast-serie «Dynastin», der en datter og en sønn av den avdøde svenske forretningsmannen Jan Stenbeck for første gang forteller om det ellers tause familieimperiet.

Løken Stavrum mener det er bra at det nå har kommet fram ny informasjon om den mektige svenske familien.

Det er nemlig sjelden vare at folk med bakgrunn i finans og næringsliv bidrar i den offentlige debatten også her i Norge, ifølge direktøren. Hun mener det er et tap for offentligheten.

- Den opplyste offentlige debatten er det beste vi har, syns jeg, og den trenger deltakere med ulik bakgrunn og ulik innsikt, sier hun til Børsen.

Den svenske Wallenberg-familiens motto «att verka, men inte synas» har satt en slags standard blant folk med pengemakt, ifølge henne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer