- Ville vi kunnet vinke like sorgløst farvel til alle dem som nå flytter ut, hvis bedriftseierne selv var mer aktive i samfunnsdebatten?
Spørsmålet kommer fra administrerende direktør i Stiftelsen Tinius, og leder for Ytringsfrihetskommisjonen, Kjersti Løken Stavrum, i et innlegg i DN nylig.

Her eksploderer Stordalen
- Trenger ulik bakgrunn og innsikt
I innlegget viser hun til Svenska Dagbladets podkast-serie «Dynastin», der en datter og en sønn av den avdøde svenske forretningsmannen Jan Stenbeck for første gang forteller om det ellers tause familieimperiet.
Løken Stavrum mener det er bra at det nå har kommet fram ny informasjon om den mektige svenske familien.
Det er nemlig sjelden vare at folk med bakgrunn i finans og næringsliv bidrar i den offentlige debatten også her i Norge, ifølge direktøren. Hun mener det er et tap for offentligheten.
- Den opplyste offentlige debatten er det beste vi har, syns jeg, og den trenger deltakere med ulik bakgrunn og ulik innsikt, sier hun til Børsen.

Den svenske Wallenberg-familiens motto «att verka, men inte synas» har satt en slags standard blant folk med pengemakt, ifølge henne.
- Jeg er redd for at Wallenbergs motto har vært en besnærende unnskyldning til å la være å delta i spørsmål som gjelder helsepolitikk, utdanning - alt som ikke angår deres rammebetingelser, sier hun.
- Vinker sorgløst farvel
Løken Stavrum forteller at hun har fått en rekke tilbakemeldinger på innlegget i DN.
- En av dem sa at hen tror det er for seint å gjøre noe med dette, fordi man har stigmatisert det å ha penger. At det er noe som diskvalifiserer deg fra å mene noe om det alle andre legitimt kan mene noe om, sier hun, og legger til:
- Men jeg håper ikke det. Det er urimelig at man ikke kan bidra i samfunnsdebatten fordi man har økonomisk kapital, og ikke kulturell kapital.

Rikinglista vekker oppsikt: - Dramatisk
Løken Stavrum er redd for at offentligheten mister perspektiver når næringslivstalenter ikke sier det de mener offentlig.
- Min hypotese er at hadde flere av disse vært mer integrert i samfunnet, så hadde vi ikke kunnet vinke så sorgløst farvel til dem, sier hun, og viser til at en rekke rike nordmenn har flyttet ut av Norge den siste tida, mange av dem til skatteparadiset Sveits.
- Den offentlige debatten blir best når mange er med, og mange med ulik innfallsvinkel deltar, fortsetter hun.
- Står over denne
Børsen har forsøkt å få en kommentar til denne saken av de ti mennene som troner øverst på Kapitals liste over de 400 rikeste i Norge.
Verken John Fredriksen, Odd Reitan, Ole Andreas Halvorsen, Ivar Erik Tollefsen, Gustav Witzøe eller Kjell Inge Røkke har besvart Børsens henvendelser.
- Vi står over denne, skriver Petter Stordalens pressekontakt Geir Økland i en e-post til Børsen.

Soleklar norsk rekord
Stein Erik Hagen skriver i en e-post til Børsen at han ikke har anledning til å besvare henvendelsen.
Konserndirektør i Norgesgruppen, Stein Rømmerud, skriver i en e-post til Børsen at Johan Johannson ikke ønsker å kommentere saken.
Christian Dreyer, kommunikasjonsdirektør i Heimstaden, Ivar Erik Tollefsens selskap, skriver følgende i en e-post:
- Selv om vi velger å ikke gi noen kommentar, så setter vi pris på muligheten.

- Har blitt et fag
Den eneste som har besvart Børsens spørsmål, er Ferd-eier Johan H- Andresen.
I en e-post til Børsen skriver han:
- Det å delta i den offentlige debatten har blitt et fag som politikere, akademikere, embetsverket og organisasjonene må beherske for å kunne gjøre sitt arbeid. Næringslivstoppene er ikke utdannet eller trent til dette, de skaper verdier på andre måter. Og de fleste kan ikke prioritere å gjøre det heller.
Han fortsetter:
- Forresten, hvis man skulle prøve seg utpå så kommer det ofte ad hominem/stråmann-angrep/whataboutism eller andre retoriske grep, delvis fordi de har ordlagt seg taktisk uklokt, selv om substansen er der, eller fordi motstandere vet at det er en måte å spille dem ut på. Næringslivstopper har delegert dette arbeidet til sine informasjonsfolk eller næringsorganisasjoner som kan og må stå i slike debatter.

Røkkes nye luksusliv
Andresen påpeker også at det meste i dag er søkbart og blir lagret, slik at man må tåle at det som blir publisert kan dukke opp igjen med ujevne mellomrom.
Han mener det er mer hensiktsmessig å skrive kronikker, og legger ved lenke til flere av sine kronikker i E24.