Davos 2022:

Riking-bønn: - Gjør det nå!

Rikinger ber myndigheter om å skattlegge de rike mer, for å bidra til en usikker verdensøkonomi.

RIKING-MØTE: Søndag startet World Economic Forums årlige møte i Davos. I år er også gruppa «Patriotic Millionaires» til stede i den sveitsiske byen. Foto: Fabrice Coffrini / AFP / NTB

RIKING-MØTE: Søndag startet World Economic Forums årlige møte i Davos. I år er også gruppa «Patriotic Millionaires» til stede i den sveitsiske byen. Foto: Fabrice Coffrini / AFP / NTB

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka samles rikinger og statstopper fra hele verden til World Economic Forums årlige møte i Davos i Sveits.

Men mens mange av verdens rikeste som samles i den sveitsiske byen gjør mye for å unngå myndigheters skattlegging, tar nå flere til orde for det motsatte.

Ifølge The Guardian har nemlig en gruppe millionærer, som kaller seg «patriotiske millionærer», samlet seg for å protestere mot eliten i Davos.

De krever at rike mennesker skal betale mer i skatt for å gjøre gapet mellom rike og fattige mindre.

RØMMER: Russlands invasjon av Ukraina har ribbet flere av Russlands oligarker for noen av deres største verdier. Men noen har klart å komme seg unna. Slik gjorde de det. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Opprørende

Phil White, en tidligere forretningsmann og medlem av «Patriotic Millionaires UK», er ikke nådig i sin kritikk av toppmøtet.

- Mens resten av verden kollapser i en økonomisk krise, møtes milliardærer og verdensledere til dette private arrangementet for å diskutere vendepunkter i historien, sier han til avisa, og legger til:

- Det er opprørende at våre politiske ledere lytter til de som har mest. De vet minst om de økonomiske konsekvensene av denne krisen, og mange av dem betaler utrolig lite skatt. Det eneste troverdige resultatet av denne konferansen er å skattlegge de rikeste, og å skattlegge oss nå. Skattlegg delegatene som deltar i Davos 2022.

Temaet for årets Davos-møte er «å jobbe sammen, gjenopprette tilliten».

Høy inflasjon

Nylig ble det kjent at det er 177 pund-milliardærer i Storbritannia, som er ny rekord. Samtidig steg inflasjonen i landet til ni prosent i april, opp fra 7 prosent i mars, som er det høyeste nivået på 40 år.

De mørke inflasjons-tallene gjelder ikke bare for Storbritannia. Både Tyskland og USA har nådd historisk høye inflasjontall, og i Norge var konsumprisindeksen i april på det høyeste på mer enn 30 år.

Sjeføkonom i Verdensbanken, Carmen Reinhart, har tidligere vært ute og ytret sin bekymring for følgene av Ukraina-krigen og Kinas nullsmittestrategi mot corona-pandemien.

- Poenget mitt er at vi lever i en periode med eksepsjonell usikkerhet. Det er mange forstyrrelser i markedet, fra Kinas nedstengninger til innvirkningen på matpriser etter Russlands krig mot Ukraina, sa hun til Bloomberg i april.

Ny riking-rekord

Nylig kom det også en rapport som viste at coronapandemien har vært svært god butikk for de styrtrike. Rapporten, som har fått navnet «Profiting from Pain», er laget av hjelpeorganisasjonen Oxfam, og viser at det er skapt en ny dollarmilliardær hver 30. time under pandemien.

Til sammen har 537 personer kunnet feire sin første dollarmilliard de to siste åra, ifølge rapporten. Den viser også at det finnes 2668 dollarmilliardærer, som til sammen eier 12 700 milliarder dollar, eller 123 000 milliarder norske kroner.

Milliardærenes formue har økt mer de 24 første månedene av coronapandemien enn i løpet av de foregående 23 åra til sammen. Økningen siden 2020 skal være på 3780 milliarder dollar.

Formuen til verdens dollarmilliardærer utgjør nå 13,9 prosent av det globale bruttonasjonalproduktet, noe som er en tredobling sammenliknet med år 2000.

Samtidig har en rekke hjelpeorganisasjoner slått alarm under coronapandemien om at det som i mange år hadde vært en positiv utvikling, der stadig færre levde under ekstrem fattigdom, nå har snudd.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer