Riking dømt: - Verre enn døden

Den frittalende milliardæren Sun Dawu har «laget trøbbel og egget til strid», mener den kinesiske domstolen. Slike arrestasjoner er ikke uvanlige, ifølge Kina-ekspert.

REGIMEKRITIKER: Den frittalende kinesiske milliardæren er blitt dømt til 18 års fengsel. Foto: Noel Celis / AFP / NTB
REGIMEKRITIKER: Den frittalende kinesiske milliardæren er blitt dømt til 18 års fengsel. Foto: Noel Celis / AFP / NTB Vis mer
Publisert

En av Kinas mest framtredende forretningsmagnater, Sun Dawu (67), er dømt til 18 års fengsel. Han er også ilagt en bot på 4 millioner kroner.

Milliardæren driver en av landets største landbruksbedrifter, og er kjent for å være en frittalende kritiker av Kinas regjerende kommunistparti.

67-åringen ble arrestert i november i fjor etter en tvist mellom firmaet hans, Dawu Agricultural and Animal Husbandry Group, og en statseid nabogård, skriver New York Times.

- Laget trøbbel

Den kinesiske domstolen mener Sun samlet en folkemengde for å gå til angrep på statlige organer, og hindret myndighetene fra å gjøre oppgavene sine.

Han er også dømt for å ha «laget trøbbel» og «egget til strid», en tiltale som ofte er benyttet mot politiske aktivister, skriver BBC.

Ifølge Kina-ekspert Torbjørn Færøvik har slike arrestasjoner pågått i ett sett siden partiet grep makten i 1949.

- Det nye er at partiledelsen er blitt mer opptatt av å slå klørne i mennesker med betydelig makt, politisk som økonomisk. Sun var i kraft av sine milliarder en mektig kraft, og ble derfor ansett som en potensiell trussel for kommunistpartiet, sier Færøvik til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer