Riking dømt: - Verre enn døden

Den frittalende milliardæren Sun Dawu har «laget trøbbel og egget til strid», mener den kinesiske domstolen. Slike arrestasjoner er ikke uvanlige, ifølge Kina-ekspert.

REGIMEKRITIKER: Den frittalende kinesiske milliardæren er blitt dømt til 18 års fengsel. Foto: Noel Celis / AFP / NTB
REGIMEKRITIKER: Den frittalende kinesiske milliardæren er blitt dømt til 18 års fengsel. Foto: Noel Celis / AFP / NTB Vis mer
Publisert

En av Kinas mest framtredende forretningsmagnater, Sun Dawu (67), er dømt til 18 års fengsel. Han er også ilagt en bot på 4 millioner kroner.

Milliardæren driver en av landets største landbruksbedrifter, og er kjent for å være en frittalende kritiker av Kinas regjerende kommunistparti.

67-åringen ble arrestert i november i fjor etter en tvist mellom firmaet hans, Dawu Agricultural and Animal Husbandry Group, og en statseid nabogård, skriver New York Times.

- Laget trøbbel

Den kinesiske domstolen mener Sun samlet en folkemengde for å gå til angrep på statlige organer, og hindret myndighetene fra å gjøre oppgavene sine.

Han er også dømt for å ha «laget trøbbel» og «egget til strid», en tiltale som ofte er benyttet mot politiske aktivister, skriver BBC.

Ifølge Kina-ekspert Torbjørn Færøvik har slike arrestasjoner pågått i ett sett siden partiet grep makten i 1949.

- Det nye er at partiledelsen er blitt mer opptatt av å slå klørne i mennesker med betydelig makt, politisk som økonomisk. Sun var i kraft av sine milliarder en mektig kraft, og ble derfor ansett som en potensiell trussel for kommunistpartiet, sier Færøvik til Børsen.

KINA-KJENNER: Forfatter og Kina-ekspert Torbjørn Færøvik. Foto: Terje Bendiksby / NTB
KINA-KJENNER: Forfatter og Kina-ekspert Torbjørn Færøvik. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Den 67-årige milliardæren har også kritisert myndighetenes angivelige tildekking av et svineinfluensa-utbrudd, som skal ha tatt livet av tusenvis av grisene hans og var knusende for næringen i landet.

- Ikke sett sola på tre måneder

Milliardæren benekter alle tiltalepunktene og hevder han er et «utmerket medlem av kommunistpartiet», ifølge BBC.

- Hvis dette var i krigstider, hadde jeg blitt ofret for lenge siden, sier han i en uttalelse.

Sun, som ble arrestert sammen med flere familiemedlemmer, hevder han er utsatt for brutal politivold i flere måneder og bli presset til falske tilståelser.

- Ord kan ikke beskrive den forferdelige behandlingen jeg har fått, livet har vært verre enn døden, sier Sun og hevder at han ikke har sett sola på over tre måneder mens han var i fangenskap, ifølge New York Times.

Forsvarerne til milliardæren mener den hemmelige rettssaken ikke har ivaretatt Suns rettigheter.

- De kinesiske domstolene er ikke uavhengige og står under kommando av kommunistpartiet, særlig i viktige saker som denne, sier Færøvik.

Han mener dommen langt på vei er styrt av politiske prosesser:

- Ved å gi de tiltalte så strenge straffer ønsker partiet å sende et signal til resten av samfunnet. Det skal ikke lønne seg å tale partiet midt imot.

18 års fengsel

Den strenge dommen kommer i ei tid der landets leder Xi Jinping gjør sitt for å få kontroll på næringslivsledere og privat sektor.

- Også Jack Ma, grunnleggeren av Alibaba-imperiet og flere andre styrtrike milliardærer, har fått smake den samme pisken i den seinere tid, sier Færøvik.

Alibaba ble litt tidligere i år ilagt en rekordhøy bot på 24 milliarder kroner for monopolvirksomhet.

I fjor fikk den pensjonerte eiendomsmogulen Ren Zhiqiang fengselsstraff, også på 18 år, etter å ha kalt presidenten Xi for en klovn i et essay, ifølge New York Times.

- De mange oppgjørene som partisjef Xi Jinping til stadighet tar med «indre fiender», vitner om at partiledelsen føler seg utrygg på veien videre. Selv om Kina imponerer med høye veksttall, må Xi og Co. hele tiden anstrenge seg for å beholde den politiske kontrollen, sier Færøvik.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer