Riking langer ut: - Helt hinsides

Den kjente aksjeforvalteren Jan Petter Sissener er ikke imponert over regjeringens oljepengebruk.

OPPGITT: Aksjeforvalter Jan Petter Sissener er oppgitt over norske myndigheters oljepengebruk. Foto: Erlend Aas / NTB
OPPGITT: Aksjeforvalter Jan Petter Sissener er oppgitt over norske myndigheters oljepengebruk. Foto: Erlend Aas / NTB Vis mer
Publisert

- Oljepengebruken er helt hinsides.

Det er den kjente investoren, aksjeforvalteren og rikingen Jan Petter Sissener som har hentet fram den retoriske slegga når han blir bedt om å vurdere regjeringens oljepengebruk.

Økte oljepengebruken

For ei uke siden la regjeringen fram revidert nasjonalbudsjett, der det kom fram at oljepengebruken i 2022 anslås til 352,2 milliarder kroner.

Det er om lag 30 milliarder kroner mindre enn før revidert budsjett, men fortsatt om lag 30 milliarder kroner høyere enn anslaget i regjeringens tilleggsproposisjon fra i fjor høst.

Selv om regjeringen med det holdt seg innenfor handlingsregelen på tre prosent, fikk pengebruken flere til å reagere.

Sjeføkonom i Sparebank 1, Elisabeth Holvik, omtalte oljepengebruken som «bekymringsfull», og fikk støtte fra Kari Due-Andresen, sjeføkonom og analysesjef i Akershus Eiendom.

- Den økte pengebruken framstår kanskje litt merkelig, gitt at norsk økonomi nå går så det suser og vi har den laveste arbeidsledigheten siden før finanskrisen.

- Negativ spiral

Og innvendingene mot oljepengebruken kan altså aksjeforvalter Sissener stille seg bak. Han peker også på at Norge går veldig godt, og at det for mange nå, spesielt innenfor industrien, er utfordrende å finne kvalifisert arbeidskraft.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.