Riking med klage-bønn

Investor og milliardær Charlie Munger mener folk ikke har noe å klage på. Alt var verre før, ifølge ham.

INGENTING Å KLAGE PÅ: Charlie Munger mener misunnelse er roten til alt vondt. Foto: AP/Nati Harnik
INGENTING Å KLAGE PÅ: Charlie Munger mener misunnelse er roten til alt vondt. Foto: AP/Nati Harnik Vis mer
Publisert

Krig i Europa, galopperende inflasjon, energimangel og klimaforandringer er på bekymringslista til de fleste om dagen.

Milliardær og investor Charlie Munger (98) mener derimot at vi burde være gladere, gitt tingenes tilstand.

- Folk er mindre glade nå enn da det var mye hardere. Det er rart for en på min alder, som levde under de harde trettiåra, da motgangen var utrolig, sa han nylig under årsmøtet til Daily Journal, medieselskapet han er direktør for, ifølge CNBC.

DANSER: Sjef i Oljefondet Nicolai Tangen og kollegaer har fått mye oppmerksomhet etter at de la ut en festlig dansevideo til fondets julebord. Reporter: Mathias Moene Rød/Dagbladet TV Vis mer

- Forbedret med 600 prosent

Munger snakket om at han mener misunnelse er en for stor faktor for mange i dag, og argumenterte med at før tidlig på 1800-tallet var det tusenvis av år der «livet var ganske brutalt, kort og begrenset».

- Det var ingen presse, ingen klimaanlegg, ingen moderne medisin, fortsatte han, ifølge avisa.

Munger har tidligere uttrykt skepsis mot høyere skatter mot de rikeste i verden, og har tidligere hevdet at noe ulikhet er en nødvendig del av en fri markedsøkonomi.

- Jeg kan ikke endre det at mange mennesker er veldig ulykkelige og føler seg veldig misbrukt etter at alt har blitt forbedret med 600 prosent - fordi det fortsatt er noen andre som har mer enn dem, sa han på årsmøtet.

Er verden bedre?

Munger viste til tankene til den kanadisk-amerikanske psykologen og forfatteren Steven Pinker, som har argumentert for at livskvaliteten til mennesker verden over har blitt veldig mye bedre de siste århundrene. Det er mindre global fattigdom, og folk lever lengre, mener Pinker.

Den svenske professoren Hans Roslings firma Gapminder fant også i 2017 ut at folk flest da trodde verdens tilstand var verre enn den egentlig er. De stilte nemlig 12000 mennesker i 14 land 13 faktaspørsmål, som de fleste svarte feil på.

«Alle grupper jeg spør, tror at verden er mer skremmende, mer voldelig og mer håpløs - kort sagt mer dramatisk - enn den virkelig er», har Rosling skrevet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer