Putins pakt med oligarkene

Riking-møtet som avgjorde

Noe av det første Putin gjorde da han kom til makten, var å samle de mektigste oligarkene til et møte. Her inngikk de en pakt.

VED PRESIDENTENS BORD: Putin har holdt regelmessige møter med oligarkene siden han kom til makta i 2000. Bilde er tatt ved et møte i Kreml i 2018. Ved bordet foran den russiske presidenten sitter Viktor Kharitonin, Sergei Frank, Alisjer Usmanov og Roman Trotsenko. Foto: Dmitry Dukhanin/Kommersant/Sipa USA
VED PRESIDENTENS BORD: Putin har holdt regelmessige møter med oligarkene siden han kom til makta i 2000. Bilde er tatt ved et møte i Kreml i 2018. Ved bordet foran den russiske presidenten sitter Viktor Kharitonin, Sergei Frank, Alisjer Usmanov og Roman Trotsenko. Foto: Dmitry Dukhanin/Kommersant/Sipa USA Vis mer
Publisert

Oligarkene, Russlands milliardærer med tette bånd til Putin og statsapparatet, har blitt Vestens viktigste brikker for å nå gjennom til Vladimir Putin under invasjonskrigen i Ukraina.

Som Dagbladet Børsen dokumenterte i helga, har oligarkene mistet flerfoldige milliarder dollar i eiendeler i sanksjoner etter at krigen brøt ut.

Med få unntak har oligarkene holdt seg lojale mot den russiske presidenten, selv om to kriger i Ukraina og påfølgende sanksjoner har punktert økonomien til flere av dem to ganger de siste ti åra.

Strammet grepet

Slik har det ikke alltid vært. Et møte i Kreml i år 2000 var starten på Putins grep om milliardærene som nå sanksjoneres i hopetall.

Oligarkene fikk for alvor styrket makta si etter en avtale Boris Jeltsin gjorde i 1996. Han innførte system der staten lånte penger av private banker med aksjer i statlig eiendom som sikkerhet.

Hvis staten ikke betalte, fikk bankene, som i sin tur var eid av oligarker, beholde aksjene.

- Og staten betalte ikke, forteller russlandekspert og forsker ved NIBR-OsloMet, Jørn Holm-Hansen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer