Putins pakt med oligarkene

Riking-møtet som avgjorde

Noe av det første Putin gjorde da han kom til makten, var å samle de mektigste oligarkene til et møte. Her inngikk de en pakt.

VED PRESIDENTENS BORD: Putin har holdt regelmessige møter med oligarkene siden han kom til makta i 2000. Bilde er tatt ved et møte i Kreml i 2018. Ved bordet foran den russiske presidenten sitter Viktor Kharitonin, Sergei Frank, Alisjer Usmanov og Roman Trotsenko. Foto: Dmitry Dukhanin/Kommersant/Sipa USA
VED PRESIDENTENS BORD: Putin har holdt regelmessige møter med oligarkene siden han kom til makta i 2000. Bilde er tatt ved et møte i Kreml i 2018. Ved bordet foran den russiske presidenten sitter Viktor Kharitonin, Sergei Frank, Alisjer Usmanov og Roman Trotsenko. Foto: Dmitry Dukhanin/Kommersant/Sipa USA Vis mer
Publisert

Oligarkene, Russlands milliardærer med tette bånd til Putin og statsapparatet, har blitt Vestens viktigste brikker for å nå gjennom til Vladimir Putin under invasjonskrigen i Ukraina.

Som Dagbladet Børsen dokumenterte i helga, har oligarkene mistet flerfoldige milliarder dollar i eiendeler i sanksjoner etter at krigen brøt ut.

Med få unntak har oligarkene holdt seg lojale mot den russiske presidenten, selv om to kriger i Ukraina og påfølgende sanksjoner har punktert økonomien til flere av dem to ganger de siste ti åra.

Strammet grepet

Slik har det ikke alltid vært. Et møte i Kreml i år 2000 var starten på Putins grep om milliardærene som nå sanksjoneres i hopetall.

Oligarkene fikk for alvor styrket makta si etter en avtale Boris Jeltsin gjorde i 1996. Han innførte system der staten lånte penger av private banker med aksjer i statlig eiendom som sikkerhet.

Hvis staten ikke betalte, fikk bankene, som i sin tur var eid av oligarker, beholde aksjene.

- Og staten betalte ikke, forteller russlandekspert og forsker ved NIBR-OsloMet, Jørn Holm-Hansen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.