Gustav Witzøe:

Riking om skatteforslag: - Jeg blir trist

Gustav Witzøe senior går i strupen på Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Han mener partiet er for opptatt av å «ta rikingene».

REAGERER: Laksemilliardæren Gustav Witzøe mener høye utbytter ofte er «en dyd av nødvendighet». Foto: Aftenposten / NTB
REAGERER: Laksemilliardæren Gustav Witzøe mener høye utbytter ofte er «en dyd av nødvendighet». Foto: Aftenposten / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg blir trist av slike angrep, som i realiteten er angrep på norsk industri.

Det skriver laksegründer og SalMar-sjef Gustav Witzøe i en epost til Børsen, og fortsetter:

- Moxnes sager over greina han selv sitter på. Det er jo ingen som høster så store fordeler av kapitalismen som den norske staten. Kapitalismen har skapt velstand og velferd, mens kommunismen Rødt springer ut av har skapt armod, fattigdom og ufrihet, med arbeiderklassen som den store taper.

Kritikere av formuesskatten mener det er en næringsfiendtlig skatt. I forkant av valget i fjor tok laksemilliardær Gustav Witzøe et kraftig oppgjør med skatten overfor Børsen.

Et snaut år seinere retter nå Moxnes skyts mot Witzøe. Rødt-lederen mener det er «tull» at milliardærer skaper arbeidsplasser.

SKATTEPARADIS: Kari Elisabeth Kaski, stortingsrepresentant fra SV, om at stadig flere rike personer i Norge utvandrer til utlandet. Reporter: Anniken Aronsen / Video: Christian Fjermeros Vis mer

- Folks arbeid skaper milliardærer

- Sånn har det aldri vært, det er jo folks arbeid som skaper milliardærer. Rikingene eier andres arbeid og har dessverre rett til å ta overskuddet. Finnes det noen som tror at Gustav Witzøe har skapt milliardene sine selv? Nei, det er dem som har jobbet for ham som har gjort det. Og så har han fått helt sinnssykt god tilgang på fellesskapets ressurser, nemlig fjordene våre, sier Moxnes og fortsetter:

- Verdiene hans har blitt skapt av naturressursene som vi har stilt til disposisjon for ham og arbeiderne i selskapet hans, og så har han tatt overskuddet. Det er slik kapitalismen fungerer.

Rødt-lederen tar til orde for å øke selskapsskatten, stramme inn formuesskatten for dem med de største formuene, og øke inntektsskatten for dem som tjener mer enn én million kroner.

Han mener vi «står overfor den største eksplosjonen av forskjeller i Norge i moderne tid». Det sier han i kjølvannet av Dagbladets sommerundersøkelse, der det kommer fram at sju av ti ønsker en skjerpet skatt for de rikeste.

- Før valget i fjor høst sutret Witzøe om at det ville være så forferdelig om den nye regjeringen økte skattene. Men da får han dra til Monaco, da. Eller til Kypros. Fjorden, anleggene og fisken er plassert i Norge. Han kan ikke ta med seg merdene til Kypros, vet du. Det er bare tomme trusler.

- Sutring

Moxnes utspill får Witzøe til å se rødt. Han gir sjelden intervjuer, men har svart Rødt-lederen i skriftlig form til Børsen.

- Et dogmatisk forsøk på å sette eiere og ansatte opp mot hverandre gir ingen mening. Det er samspillet som skaper verdiene. Eiere, ledere og alle ansatte - eiere inkludert - gjør hver eneste dag en kjempeinnsats for å bygge samfunnet vi alle er glad, skriver han i en epost.

Witzøe mener økt beskatning vil føre til at flere «rikinger» flytter ut av Norge.

- Dette med sutring hører nok mer hjemme i kretsene hvor Moxnes vanker, så opptatt de er av å «ta rikingene». Dessverre er det en realitet at særskatten på norskeide bedrifter har ført til betydelig utflytting - det er bare å se på Kapitals liste over de 400 «rikeste» med norsk etternavn. Det kan naturligvis hevdes at det er så attraktivt å bo i London eller Zürich at det frister å flytte uansett. Da hjelper det i hvert fall ikke at det kan spares millioner i skatt - i noen tilfeller flere hundre millioner - ved å flytte. Selv den mest uegennyttige vil lett kunne regne seg frem til at bedriften han eier vil beholde mer av sin egenkapital - selve såkornet - ved å bosette seg for eksempel i det sosialdemokratiske Sverige, skriver han i eposten.

Witzøe har tjent milliarder på oppdrettslaks. Han har overført formuen sin på over 20 milliarder kroner til sønnen Gustav Witzøe jr. Samtlige aksjer ble overført til ham da han var 13 år.

- Det er trist at lederen for en politisk bevegelse som en gang lanserte slagordet «Nei til salg av Norge», nå trøster seg med at fjordene og fisken blir igjen i Norge selv om eierskapet skulle flytte ut. Slik tenker nok ikke de som har viet sine liv til å bygge bedrifter rundt om i landet. De fleste av oss har nok et annet forhold til norsk eierskap. Vi registrerte med undring at den norske staten «slaktet» det store oppdrettsselskapet Cermaq og solgte det bitvis til utenlandske investorer. Det var en rødgrønn regjering som satte Cermaq på salgslisten, og eierskapet er nå overlatt utenlandske eiere som er fritatt for norsk formuesskatt, skriver Witzøe senior i eposten.

- Tar heilt feil

Witzøes sønn, Gustav Witzøe jr., er Norges rikeste person. Omstrukturering av SalMar har gjort det mulig for Witzøe jr. å redusere likningsformuen tidligere.

Witzøe jr. sto i 2020 oppført med en inntekt på 183 millioner kroner, og samlet betalte han 235,5 millioner kroner i skatt i fjor. Det gjorde den unge mannen til Norges største bidragsyter til fellesskapet.

Witzøe senior mener at høye utbytter ofte er en dyd av nødvendighet.

- Moxness tar helt feil i sin påstand om at eierne i SalMar «har tatt overskuddet» og at det er «slik kapitalismen fungerer». Kapitalismen er tvert imot et økonomisk system som gir frihet og mulighet for gründere og andre til å la de tusen blomster blomstre, skriver han.

Laksemilliardæren mener at nesten all verdiskaping i SalMar/Kverva - og næringslivet ellers - går til å investere i maskiner, utstyr og arbeidsplasser. Eierne i en bedrift «tar» ifølge ham ikke overskuddet som blir igjen.

- Dette blir ved behov i bedriften for å sikre vekst og trygge arbeidsplassene - noe som i neste omgang gir økte skatteinntekter. Høye utbytter er ofte en dyd av nødvendighet for å betale formuesskatt på maskiner, utstyr og arbeidsplasser, og som bare gjelder norske eiere, skriver Witzøe.

Laksemilliardæren mener norsk havbruk er blant de største skatteyterne på norskekysten, og nevner også at det er landets nest største eksportnæring.

- Næringen betaler ekstra milliarder til stat og kommuner for bruk av sjøareal ved kjøp av konsesjoner og den nylig innførte produksjonsavgiften. Moxnes og andre på venstresiden synes helt å glemme at det er staten som er største eier på Oslo børs og en av de største på verdens børser. Alle de fæle norske «rikingene» på Kapitals liste samlet når knapt staten opp til lilletåa i finansiell «kapitalistisk» formue, skriver han.

- Manglende intelligens

Også riking og investor Jan Petter Sissener går i strupen på Bjørnar Moxnes.

- Jeg synes det vitner om manglende intelligens og manglende innsikt for hvordan ting fungerer. Man kan spørre seg hvor mange arbeidsplasser Moxnes har skapt selv, han har aldri bidratt til annet enn sure oppgulp, sier aksjeforvalteren.

- Det er mange grunner til at de rike har blitt rike, noen skaper en virksomhet som går til børsen der det får annerledes prislapp utfra andre parametere. Det er ikke slik at dette nødvendigvis er en reell refleksjon av verdiene, og da kan det være at en tilfeldig verdivurdering som kursen ved årsskiftet formuesskatten baserer seg på, er helt annerledes når skatten skal betales, fortsetter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer