Riking-samfunn slår alarm etter flodsvin-invasjon

De velstående innbyggerne møter imidlertid lite sympati fra publikum.

SKAPER HODEBRY: Ifølge Store norske leksikon er flodsvinet verdens største gnager, og kan bli 1,3 meter lang og veie opp mot 65 kilo. Nå skaper dyra problemer i et inngjerdet samfunn i Argentina. Illustrasjonsfoto: Fernando Calmon / Shutterstock / NTB
SKAPER HODEBRY: Ifølge Store norske leksikon er flodsvinet verdens største gnager, og kan bli 1,3 meter lang og veie opp mot 65 kilo. Nå skaper dyra problemer i et inngjerdet samfunn i Argentina. Illustrasjonsfoto: Fernando Calmon / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

I et eksklusivt og inngjerdet bostedsområde i Nordelta, Argentina, har det oppstått kaos, sinne og frustrasjon blant innbyggerne.

De siste ukene har nemlig en gruppe uvedkommende gjester tatt seg fullstendig til rette og herjet med velstelte plener, bitt hunder og skal i tillegg ha forårsaket trafikkulykker.

Det skriver The Guardian.

BADEDYR: Flodsvinene er verdens største nålevende gnager og lever kun i tilknytning til vann, ifølge SNL. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB
BADEDYR: Flodsvinene er verdens største nålevende gnager og lever kun i tilknytning til vann, ifølge SNL. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Vis mer

Problemene skyldes intet mindre enn en horde med flodsvin, også kjent som kapybara. Ifølge Store norske leksikon er dyrearten verdens største gnager, og kan bli 1,3 meter lang og veie opp mot 65 kilo.

«Ekskrement-krise»

Med andre ord: Her kommer selv skadedyrbekjempelsen til kort.

- De ødelegger ikke bare hager, men ekskrementene deres har også blitt et problem, sier en lokal innbyggerne til avisa La Nación, gjengitt av The Guardian.

Flodsvinenes invasjon i de luksuriøse nabolagene, har fått innbyggerne til å føle seg maktesløse. Enkelte skal ha forsøkt å ta loven i egne hender ved å true dyra bort med jaktgevær.

Lokale myndigheter har gitt klar beskjed om at slike handlinger vil bli slått hardt ned på.

Til tross for at innbyggerne er kraftig oppgitt, er det lite sympati å spore fra utenforstående.

- Det er motsatt

Nordelta ble opprinnelig grunnlagt i 1999. Før en rekke utbyggere gikk inn og satset på storstilt boligbygging i området, var landskapet nemlig preget av uberørt natur og omgitt av elver - der flodsvinene altså trives best.

2015: Luksusbyggingen i Nordelta i Argentina har skapt sterke reaksjoner blant miljøvernaktivister. Flere krever at myndighetene tar grep og stanser utbygging i våtmarkene. Foto: Reuters / Enrique Marcarian
2015: Luksusbyggingen i Nordelta i Argentina har skapt sterke reaksjoner blant miljøvernaktivister. Flere krever at myndighetene tar grep og stanser utbygging i våtmarkene. Foto: Reuters / Enrique Marcarian Vis mer

Luksusutbyggingen fanget raskt oppmerksomheten til velstående kjøpere som ønsket å bo landlig til i et privat nabolag. Nå mener enkelte derfor at det slettes ikke er en flodsvin-invasjon beboerne har blitt rammet av.

- Det er motsatt: Nordelta invaderte kapybaraenes økosystem, sier den profilerte økologen og miljøjuristen Enrique Viale til The Guardian.

TØMT: I Wassenberg ble byen plutselig forvandlet til en «spøkelsesby». Reporter: Jeanette Nyhammer Vik. Video: Maja Walberg Klev Vis mer

- Hårete kommunister

Han er en av flere som har kjempet for at landets myndigheter skal vedta en lov som forhindrer utbygging i våtmarkene. Han peker på at flodsvinene rett og slett søker tilbake til der de opprinnelig hører hjemme.

- Velstående eiendomsutviklere med statlig støtte må ødelegge naturen for å kunne selge kundene drømmen om å leve i naturen. Menneskene som kjøper disse boligene vil ha natur, men uten mygg, slanger eller flodsvin.

Saken har også generert bredt engasjement på sosiale medier. Her går, kanskje ikke uventet, en stor andel av reaksjonene i retning syrlige stikk mot innbyggerne.

- Mitt favorittdyr har spist hagen til folk og bæsjet overalt. Jeg er så stolt over mine små, hårete kommunister, skriver en bruker på Twitter.

- Hvis du trenger en perfekt demonstrasjon av hva som er galt med et inngjerdet samfunn: menneskene som flytter til dem (...), skriver en annen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer