Riking satte ned foten: - Overrasket

Arrangørene av et planlagt sykkelritt i Nordmarka hadde glemt å informere grunneier Carl Otto Løvenskiold på forhånd. Da han fikk vite om det, sa han blankt nei.

NEKTET: Carl Otto Løvenskiold er grunneier av nesten hele Nordmarka. Han vil ikke at det skal arrangeres sykkelritt i naturområdet han forvalter. Foto: Terje Bendiksby / NTB
NEKTET: Carl Otto Løvenskiold er grunneier av nesten hele Nordmarka. Han vil ikke at det skal arrangeres sykkelritt i naturområdet han forvalter. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert

Sykkelrittet «Nordmarka Gravel» skulle egentlig avholdes i Nordmarka nord for Oslo førstkommende søndag.

Men da milliardær og grunneier Carl Otto Løvenskiold fant ut av det, sørget han for å sette en stopper for arrangementet.

Han mener nemlig at slike sykkelritt ikke gagner Nordmarkas turgåere, eller sin egen aktivitet i området.

Det var Budstikka som først omtalte saken.

Ifølge friluftsloven kan ikke slike arrangementer holdes uten samtykke fra grunneier, utdyper Løvenskiold i en e-post til Børsen.

- Rittet er til ulempe for det tradisjonelle friluftslivet når det sykles i stor hastighet på skogsbilveier og er konsentrert i en definert løype. Dette gir langt større belastning og ulempe. Rittet er til ulempe for brukere som går tur på skogsbilveier og stier, samt grunneiers virksomhet, natur og miljø, skriver han, og fortsetter:

- Et sykkelritt vil virke fortrengende på tradisjonelle brukere både til fots og på sykkel. Derfor ansees dette å være en ulempe for allmennhetens bruk av Nordmarka.

UTMARK: Det var i nordmarka at sykkelrittet skulle avholdes søndag. Her fra Hakloa. Foto: Halvard Alvik / NTB
UTMARK: Det var i nordmarka at sykkelrittet skulle avholdes søndag. Her fra Hakloa. Foto: Halvard Alvik / NTB Vis mer

- Overrasket

Arrangørene, med tidligere syklist Hans-Christian Francke i spissen, hadde glemt å informere grunneieren om rittet. 42 personer hadde satt seg opp som deltakere, og de hadde også fått sponsor.

Ifølge Løvenskiold nektet de først å avlyse rittet, men har nå akseptert at de ikke får lov til å ha det likevel.

Til Børsen forteller arrangør Francke at de nå har endret profil på arrangementet. De skal ikke avholde et sykkelritt, men heller en hyggelig sykkeltur i marka.

- Hva syns du om at Løvenskiold sa nei?

- Jeg er overrasket over at han ikke sa ja, for etter min mening er det fult forsvarlig å arrangere det i marka. Men der er jeg uenig med grunneier, og han har rett til å si nei, så da forholder vi oss til det, sier han.

SLANGESJOKK: Amanda Kjelstad fikk seg en ubehagelig overraskelse, da hun gikk tur i Nordmarka. Reporter: Christian Wehus. Video: Amanda Kjelstad. Vis mer

- Tar hensyn

Han fortsetter:

- Jeg har bodd i Oslo-området i hele mitt liv, og brukt marka på alle mulige måter. Jeg har konkurrert både til fots og på ski, så jeg er overrasket over at dette med sykling utgjør et problem.

Han mener at Løvenskiold oppfattet rittet som profesjonelt, i stedet for et «venners venner-tiltak», som det egentlig er, ifølge ham.

- De fleste av oss er veldig miljøorientert, og prøver å holde ting rundt oss i den stand som vi fikk det servert. Vi etterlater oss selvfølgelig ingenting i marka, og tar hensyn til alle, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer