Petter Stordalen

Riking-stikk: - Blir i Norge

Hotellmilliardær Petter Stordalen har andre bekymringer enn hva en flybillett til skatteparadiset Sveits koster.

BLIR: Hotellkonge Petter Stordalen mener rikingvenner heller bør ta skattediskusjonen i Norge enn å flytte til Sveits. Foto: Lars Eivind Bones
BLIR: Hotellkonge Petter Stordalen mener rikingvenner heller bør ta skattediskusjonen i Norge enn å flytte til Sveits. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Verdens tiende rikeste nordmann har ingen planer om å slutte seg til strømmen av rikinger som melder flytting til Sveits for å spare skatt.

Tvert om mener Petter Stordalen at rikingvennene bør ta debatten her hjemme.

På vei inn til NHOs årskonferanse i Oslo Spektrum ler Stordalen hjertelig av Børsens spørsmål om hva han tenker om milliardærflukten til Sveits.

HOTELLLKONGE: Hotelleier Peter Stordalen om hotelldriften etter pandemien. Reporter: Lars Martin Gimse / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- Jeg har nok av bekymringer, så jeg bekymrer meg ikke over hva en flybillett til Sveits koster. Og jeg har heller ikke sjekka det ut selv.

- Du har ingen flytteplaner selv, altså?

- Jeg har alltid sagt følgende: Vi får jobbe med å endre de forutsetninger og rammebetingelser vi ikke liker, og ha et ordskifte på det her i Norge. Jeg blir i Norge. Jeg er født i et av verdens beste land. Vi troner på toppen av alle kåringer sammen med Sverige og Danmark. Og det har gitt meg mye. Det er jeg takknemlig for, sier Stordalen.

- Konstant urolig

Hotellmilliardæren mener at tittelen på årets NHO-konferanse – uro – er svært dekkende for hvordan verden ser ut akkurat nå.

- Det beskriver veldig godt det alle kjenner på nå. Ikke bare reiselivsbransjen, men folk flest. Vi kjenner på en stor grad av uro, stor grad av usikkerhet rundt hva vi kan forvente av energipriser, rentekostnader og hvordan inflasjonen påvirker alle dine utgifter framover.

- Jeg er konstant urolig for alle selskapene absolutt hele tida. Vi kjenner på usikkerheten, men vi skal ta selskapene våre gjennom dette, understreker han.

OVERRASKELSESFEST: Tirsdag kveld var det duket for en spektakulær feiring av hotellkongen Petter Stordalen. Av hans mangeårige venn Christian Ringnes, får Stordalen en gave som kan smake. Reporter: Sofie Losen. Video: Nora Skavhaug. Vis mer

Dette er likevel fundamentalt annerledes enn pandemi-krisa, mener Stordalen:

Til forskjell fra pandemien har vi nå lov til å holde butikken oppe, ta imot gjester på hoteller og restauranter. Det er utfordrende, og vi kommer til å tape penger. Men vi kan beholde flest mulig av de ansatte, vi kan ta vare på flokken vår, sier Stordalen.

- Norge har råd

- Det internasjonale pengefondet – IMF – startet 2023 med å anslå at det går mot resesjon i halve EU og en tredjedel av verden. Det ser ikke så lystig ut?

Stordalen nærmest spytter ut ordet:

- Resesjon! Altså. Jeg tror at hvis jeg hadde sagt det ordet til min mor … Jeg er mye mer opptatt av at hun skal lese litt mindre aviser, og ikke komme i en depresjon! Jeg sier til henne at så lenge hun har vennene sine, restauranten hennes er åpen og hun kan betale regningene, så går det greit.

Stordalen trekker knapt pusten før han legger til:

- Men det er klart at det er mange som sliter, og de skal vi ta på alvor.

- Hvordan?

- Det er veldig fint at vi har strømstøtten, som tar noe av toppene. Jeg vil ha mer av det. Jeg vil ha mer hjelp til de som er mest utsatt. Og om det skaper inflasjon, vel da får vi heller ta litt inflasjon da! Norge har en økonomi som kan hjelpe de som er mest utsatt, og da tenker jeg ikke på våre foretak. Og jeg er heller ikke udelt enig med de som mener at det vil være et stort problem for inflasjonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer