Riking ut mot rikingkritikk: - Misunnelse

Den styrtrike investoren kaster seg på debatten om økende forskjeller under pandemien.

KONTROLLERER MILLIARDER: Charlie Munger (t.v) sitter som nummer to i Warren Buffets (t.h.) investeringsselskap, Berkshire Hathaway. Foto: Nati Harnik / AP / NTB
KONTROLLERER MILLIARDER: Charlie Munger (t.v) sitter som nummer to i Warren Buffets (t.h.) investeringsselskap, Berkshire Hathaway. Foto: Nati Harnik / AP / NTB Vis mer
Publisert

- Det er menneskets natur at vi ser rundt oss på andre mennesker og er misunnelige på dem hvis de har mer enn oss, sier toppinvestor Charlie Munger (97), til Yahoo Finance.

Munger sitter som nummer to i den superrike kjendisinvestoren Warren Buffetts investeringsselskap, Berkshire Hathaway.

- Den misunnelsen har alltid vært et stort problem, fortsetter han.

Den styrtrike 97-åringen kaster seg dermed på debatten om økende forskjeller under pandemien.

De rike drar fra

For nylig ble det kjent at verdens dollarmilliardærer har blitt 5000 milliarder dollar, eller rundt 43 000 milliarder norske kroner, rikere under pandemien, ifølge en rapport fra den britiske humanitære organisasjonen Oxfam.

Når det gjelder verdens ti rikeste menn så har de over doblet sin formue, fra en samlet formue på 700 milliarder dollar i mars 2020 til 1500 milliarder i november 2021.

- Milliardærene har hatt en fantastisk pandemi. Sentralbanker har pumpet milliarder på milliarder av dollar inn i finansmarkedene for å redde økonomien. Likevel har mye av det endt opp i bukselomma på milliardærer, som surfer på den sterke veksten i aksjemarkedene, sa Oxfams internasjonale sjef, Gabriela Bucher i en pressemelding.

SKUTT I VÆRET: Etterspørselen etter luksuriøse sjøfartøy har skutt i været i løpet av pandemien. Stadig flere ønsker å skaffe seg en såkalt superyacht, definert som yachter på 24,4 meter (80 fot) eller lengre. Antall superyachter under bygging eller i bestilling over hele verden har satt ny rekord. Foto: Splash News / NTB
SKUTT I VÆRET: Etterspørselen etter luksuriøse sjøfartøy har skutt i været i løpet av pandemien. Stadig flere ønsker å skaffe seg en såkalt superyacht, definert som yachter på 24,4 meter (80 fot) eller lengre. Antall superyachter under bygging eller i bestilling over hele verden har satt ny rekord. Foto: Splash News / NTB Vis mer

I rapporten «Ulikhet dreper» slår samme organisasjon alarm om alle de negative sidene ved verdens ulikhet.

For mens de superrike har kunnet fylle opp sine allerede velfylte pengebinger, har pandemien tvunget hele 160 millioner mennesker ut i fattigdom.

Rapporten anslår at materiell ulikhet tar livet av 21 300 personer - hver dag.

- Vil aldri forsvinne

Munger er god for 21,4 milliarder kroner, ifølge Forbes. Berkshire Hathaway - selskapet der han sitter som nummer to etter Warren Buffett - har en markedsverdi på 700 milliarder dollar, 6240 milliarder kroner, ifølge Companies Market Cap.

Munger tror ikke det blir like lett for yngre generasjoner å tjene like mye penger framover.

- Med en så høy prising og et så lavt rentenivå, er det som kommer til å skje at millenial-generasjonen vil få det jævlig mye vanskeligere med å bli rike sammenliknet med vår generasjon, er Mungers beskjed om den yngre garde.

- Forskjellen mellom rik og fattig kommer til å bli mye mindre i den kommende generasjonen.

Ifølge Yahoo Finance setter Munger spørsmålstegn ved alvorlighetsgraden av inntekts- og formuesgapet, og mener de som skriker om det er «idioter», samt at problemet vil forsvinne av seg selv.

Videre forteller 97-åringen at han ikke ser noen løsning på velstandsgapet med det aller første.

- Selvfølgelig vil det aldri forsvinne, så lenge du har mennesker, sier Munger og legger til:

- I mitt personlige liv har jeg forvist misunnelse og jeg anbefaler den forvisningen til alle andre, sier investoren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer