Rikingbonanza: - Stakkars dem

De rikeste blir rikere og stadig flere, viser Kapital liste over Norges 400 rikeste. Det opprører den politiske venstresiden.

BLIR RIKERE: Både dagligvaretopp Odd Reitan (f.v.), skipsreder John Fredriksen og hotellkonge Petter Stordalen har fått større formuer de siste åra. Foto: NTB
BLIR RIKERE: Både dagligvaretopp Odd Reitan (f.v.), skipsreder John Fredriksen og hotellkonge Petter Stordalen har fått større formuer de siste åra. Foto: NTB Vis mer
Publisert

- Jeg mener at denne fredagen bør alle som sliter med høye regninger bli fly forbanna, sier nestleder i Rødt, Marie Sneve Martinussen, til Børsen.

Grunnen til at hun mener folk bør kjenne litt på raseriet en høstfredag i september, er Kapitals årlige liste over landets 400 rikeste.

Den viser, kort fortalt, at de rikeste blir enda rikere. I fjor viste lista for første gang at man måtte være milliardær for å komme inn blant de 400 mest formuende i landet.

OPPGITT: Nestleder i Rødt, Marie Sneve Martinussen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
OPPGITT: Nestleder i Rødt, Marie Sneve Martinussen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Formuene vokser kraftig

I år viser Kapitals beregninger at det er 444 milliardærer i Norge, og at man må ha en formue på 1,2 milliarder for å i det hele tatt komme med på lista.

Tar vi for oss de 10 rikeste nordmennene så har de nå en samlet formue på 565.9 milliarder. I fjor var det samme tallet 500,2 milliarder, altså en oppgang på drøye 13 prosent.

I 2019, året før coronapandemien, hadde de 10 rikeste en samlet formue på 441,9 milliarder. Det betyr at formuen deres har økt med over 28 prosent gjennom de siste krisepregede åra.

- Disse tallene viser at uansett hva slags kriser Norge går gjennom, så strømmer det rikdom til de på toppen, samtidig som arbeidsfolk har vært permittert gjennom corona, fått høyere strømregning og matpriser. Det er de samme som vinner gang på gang, og de samme som taper gang på gang, sier Martinussen.

- Urettferdig system

En som heller ikke applauderer utviklingen er SVs nestleder, Torgeir Knag Fylkesnes.

- Det er store ting som skjer på den lista, bemerker han.

- Men du er ikke lamslått og sjokkert over utviklingen?

- Nei, det er jeg dessverre ikke. Dette er en arv fra Erna Solberg. Arven er som vi ser gigantisk til de rike. Det viser bare at vi har et urettferdig system i Norge, som favoriserer de som sitter på kapital, mens de som har lønnsarbeid taper.

VIL HA SYSTEMENDRING: Nestleder i SV, Torgeir Knag Fylkesnes. Foto: Terje Pedersen / NTB
VIL HA SYSTEMENDRING: Nestleder i SV, Torgeir Knag Fylkesnes. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

De to politikerne ytterst på venstresiden er skjønt enige om at det er noe som er galt når de aller rikeste kan legge milliard etter milliard til formuen, mens «vanlige folk» må snu på krona med økte energipriser, økte matpriser og en rente som stadig blir satt opp.

- Forskjellskrise

At formuen til de 10 rikeste har blitt 28 prosent større gjennom coronakrisa, gjør dem heller ikke mildere stemt.

- Vi advarte mot at coronakrisa kunne bli en forskjellskrise. Det var rause og naive støtteordninger til næringslivet, sier Martinussen.

Hun eksemplifiserer ved å vise til både hotellkonge Petter Stordalen, og dagligvarebransjen.

- Stordalen har åpnet nytt ekstravagant hotell i Oslo. Han har kommet mer enn helskinnet gjennom krisa, og på veien har han mottatt hundretalls millioner i offentlig støtte, sier Martinussen.

Sammenlikner vi tall fra 2019 med 2022 har Petter Stordalen lagt 1,6 milliarder til sin formue.

For de som sitter på toppen av dagligvarehierarkiet er tallene enda penere:

Dagligvarekonge Odd Reitans formue har vokst 13 milliarder siden i fjor, og 21,6 milliarder siden 2019, mens Norgesgruppen-sjef Johan Johannsons formue har økt med 11 milliarder siden i fjor, og 21,5 milliarder siden før pandemien.

- Riv ruskende galt

Dagligvaregigantene får jevnt og trutt kritikk for den store profitten, men forsvarer seg med at de har lav margin, men store kvanta.

- Stakkars dem, sier jeg da, kommenterer Martinussen.

Hun mener det er et grunnleggende problem for Norge at tre kjeder eier så å si alle butikker.

- Det at butikk skal være den måten du blir aller rikest på, det er det noe riv ruskende galt med. Hvis de mener marginene er små, så eier de altfor mye, sier Rødts nestleder.

Fylkesnes i SV sier rikingenes profitt kommer til å bli et sentralt tema i budsjettforhandlingene i høst.

- Det er dessverre sånn at hvis man ikke gjør noe politisk, så fører krise til at noen kan sprette champagnen, mens andre sliter, sier Fylkesnes.

- Ikke noe galt i de rike

Ifølge ham er det største problemet at man i Norge har mange hull i skattesystemet for dem med de største formuene, noe som gjør det enkelt å unngå å betale for mye skatt.

- Jeg vil si, for SVs del, så er det ikke noe galt i de rike. Det er noe galt med systemet som gjør at vi får sånne vanvittige utslag, sier Fylkesnes.

Debatten rundt beskatning av rike menneskers formuer har blitt aktualisert etter at Kjell Inge Røkke annonserte at han har flyttet til Sveits tidligere denne måneden. Fylkesnes ser likevel ingen grunn til å rette skytset mot Aker-eieren eller andre rike nordmenn på flyttefot.

- Systemendringer må til. Det kan ikke løses gjennom moralisme, det må løses gjennom systemet. Jeg har sett noen tilløp til at folk reagerer på at Røkke flytter til utlandet, men skattesystemet åpner for det. Hvorfor skal man da begynne med pekefinger, sier Fylkesnes, som drar et språklig bilde hentet fra fotballbanen:

- Det er lov å drible og det er lov å finte.

Krever høyere kapitalbeskatning

Martinussen i Rødt mener man må sørge for en mer reell verdsetting av formuer, sånn at de rikeste betaler mer skatt.

- Den store bomba hvert år er jo hvor mye større Kapitals formuesanslag er sammenliknet med den reelle likningsverdien.

Både SV og Rødt mener at den samlede kapitalbeskatningen må opp.

- Det er på tide at de som også har inntekt på kapital bidrar like mye som de som faktisk har inntekt fra lønn, konkluderer Fylkesnes.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer