Rikingbonanza: - Stakkars dem

De rikeste blir rikere og stadig flere, viser Kapital liste over Norges 400 rikeste. Det opprører den politiske venstresiden.

BLIR RIKERE: Både dagligvaretopp Odd Reitan (f.v.), skipsreder John Fredriksen og hotellkonge Petter Stordalen har fått større formuer de siste åra. Foto: NTB
BLIR RIKERE: Både dagligvaretopp Odd Reitan (f.v.), skipsreder John Fredriksen og hotellkonge Petter Stordalen har fått større formuer de siste åra. Foto: NTB Vis mer
Publisert

- Jeg mener at denne fredagen bør alle som sliter med høye regninger bli fly forbanna, sier nestleder i Rødt, Marie Sneve Martinussen, til Børsen.

Grunnen til at hun mener folk bør kjenne litt på raseriet en høstfredag i september, er Kapitals årlige liste over landets 400 rikeste.

Den viser, kort fortalt, at de rikeste blir enda rikere. I fjor viste lista for første gang at man måtte være milliardær for å komme inn blant de 400 mest formuende i landet.

Formuene vokser kraftig

I år viser Kapitals beregninger at det er 444 milliardærer i Norge, og at man må ha en formue på 1,2 milliarder for å i det hele tatt komme med på lista.

Tar vi for oss de 10 rikeste nordmennene så har de nå en samlet formue på 565.9 milliarder. I fjor var det samme tallet 500,2 milliarder, altså en oppgang på drøye 13 prosent.

I 2019, året før coronapandemien, hadde de 10 rikeste en samlet formue på 441,9 milliarder. Det betyr at formuen deres har økt med over 28 prosent gjennom de siste krisepregede åra.

- Disse tallene viser at uansett hva slags kriser Norge går gjennom, så strømmer det rikdom til de på toppen, samtidig som arbeidsfolk har vært permittert gjennom corona, fått høyere strømregning og matpriser. Det er de samme som vinner gang på gang, og de samme som taper gang på gang, sier Martinussen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.