Rikingene flykter fra England

Flere rike personer tyr til private jetfly for å unngå nok en lockdown.

FLYKTER: Flere rike personer i England bestiller nå private jetfly for å forlate landet før den nye nedstengningen trer i kraft torsdag. Foto: Shutterstock / NTB
FLYKTER: Flere rike personer i England bestiller nå private jetfly for å forlate landet før den nye nedstengningen trer i kraft torsdag. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Da coronapandemien brøt ut for fullt i mars, og en rekke land innførte strenge tiltak for å hindre smittespredning, ble mange fly stående på bakken. Flere flyselskap har de siste månedene ligget med brukket rygg, og blitt tvunget til å kansellere flyvninger og gjennomføre masseoppsigelser.

Nå kan det imidlertid se ut til at flyaktiviteten ut av England øker. Rike briter bestiller nemlig private jetfly for å flykte fra en ny lockdown.

Flykter fra lockdown

Tidligere denne uka annonserte statsminister Boris Johnson at det innføres en ny, nasjonal lockdown i England. Det innebærer at puber, treningssentre, frisører og enkelte butikker må stenge. I tillegg vil det ikke være mulig for innbyggerne å forlate landet, med unntak av helt nødvendige reiser.

Nedstengningen trer i kraft torsdag 5. november og er forventet å vare en måned.

Nyheten har ført til en kraftig økning i antall bestillinger av private jetfly, med utreisedato før torsdag. Det bekrefter det private flyselskapet Air Partner, som sier de har blitt overveldet av henvendelser, melder The Guardian.

Air Partner opplyser om at flertallet av forespørslene kommer fra rike folk med fritidsboliger i andre land, og som heller ønsker å oppholde seg der under nedstengningen. Det til tross for at regjeringen har oppfordret befolkningen til å holde seg i England, og understreket at det ikke gjøres unntak for personer med fritidsboliger i utlandet, skriver Sky News.

- Kanariøyene er den mest etterspurte destinasjonen, trolig fordi det fremdeles er varmt på denne tiden av året, sier selskapet i en uttalelse ifølge The Guardian.

Én flytur for fem personer til Tenerife, med utreise før torsdag, koster 24 000 britiske pund. Etter dagens kurs tilsvarer det nærmere 300 000 norske kroner.

Forventer stor etterspørsel

Mange bedrifter er avhengig av reising for å holde virksomheten i gang. Det kan bli vanskelig når den nye nedstengningen trer i kraft og ruteflyene settes på bakken.

- Vi forventer å fortsette å se en etterspørsel etter private forretningsreiser resten av måneden, spesielt ettersom mange kommersielle flyreiser kanselleres, sier Air Partner.

Ikke like hardt rammet

En rekke flyselskap har lidd av milliardtap den siste tida. Lavprisselskapet Ryanair har hatt et passasjerfall på 80 prosent i løpet av coronakrisa, mens den norske flygiganten Norwegian tapte 1,5 milliarder kroner før skatt i løpet av sommermånedene.

Private flyselskap har imidlertid ikke blitt rammet like hardt av coronapandemien. Sammenlignet med i fjor falt antall private flyturer med 10 prosent mellom 1. september og 15. oktober. Til sammenligning falt ruteflyene over 50 prosent, skriver The Guardian.

Operatørene mener det bunner i at mange rike mennesker har reist i like stor grad som før pandemien. Selskapene viser også til at andre velstående personer i større grad har benyttet seg av private jetfly for å unngå overfylte rutefly og store terminaler.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer