Kina:

Rikingene flykter i hopetall

Kina sliter med å holde på sine rikeste innbyggere.

RIKINGENE DRAR: Kina er landet som mister flest rikinger i år, ifølge en fersk rapport. Her fra finansdistriktet i Beijing. Foto: Shutterstock / NTB
RIKINGENE DRAR: Kina er landet som mister flest rikinger i år, ifølge en fersk rapport. Her fra finansdistriktet i Beijing. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Ikke bare blir de kinesiske rikingene fattigere, de flytter også i hopetall. Forbes skrev i november i fjor at det samlede formuen til Kinas rikeste falt med brutale 39 prosent på ett år. Det skyldtes blant annet pandemiutfordringer og en dalene økonomi.

I år kommer hele 13 500 velstående individer til å flytte ut av Kina, ifølge Henley Private Wealth Migration Report. I fjor var det 10 800 som forlot landet.

- Den generelle formuesveksten i landet har sakket ned de seineste åra, som betyr at de ferske utflyttingene kan være mer ødeleggende enn vanlig, skriver researchsjef i New World Wealth, Andrew Amoils, i rapporten.

På plassen bak Kina på lista er India, som vil miste halvparten så mange rikinger, ifølge rapporten.

Australia er derimot landet som i år vil hanke inn flest rikmenn. 5200 skal ifølge rapporten migrere til landet, en økning fra 3800 i fjor.

- Generelt ser rikingflukt-trendene ut til å gå tilbake til mønstre fra før pandemien, med Australia som er tilbake på topp for netto innflytting - som det var i fem år før covid-utbruddet. Kina ser den største utflyttingen, som det har gjort hvert år det siste tiåret, sier administrerende direktør i Henley & Partners i rapporten.

Sveits er på femteplass på lista, og vil ifølge Henley ta imot 1800 nye rikinger i 2023 - en dupp fra fjorårets 2200.

Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt ber Kina om å få Russland til å stoppe krigen. Video: Regjeringen.no Vis mer

Norge er ikke på lista - i verken den ene eller andre enden av skalaen.

Singapore er et av landene kineserne flytter til, ifølge Forbes. I november skrev finansnettstedet at rikinger fra Kina kjøpte 42 prosent av private eiendommer solgt til utlendinger de første åtte månedene i fjor.

Landet har svært gunstige skattelover for eiendomskjøp. Rikinginntoget har ført til at eiendomsprisene i Singapore har blitt sendt til himmels.

USA er landet med flest dollarmilliardærer - totalt 735. Kina kan telle 495 milliardærer i år, en nedgang fra 539 året før, ifølge Forbes. Russland får noen flere milliardærer i år - til sammen 105 stykker. I fjor telte landet 83 milliardærer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer