Rikingenes svømmebasseng skaper vannkrise

Rikingenes svømmebasseng og vel-vannede hager bidrar mer til en økende, global vannmangel i storbyene,
enn det populasjonsvekst og global oppvarming gjør.

SKAPER VANNMANGEL: En ny studie framhever rikingenes svømmebasseng og hager som en av de største faktorene bak en økende vannmangel i storbyene. Foto: Alexey Fedorenko / Shutterstock / NTB
SKAPER VANNMANGEL: En ny studie framhever rikingenes svømmebasseng og hager som en av de største faktorene bak en økende vannmangel i storbyene. Foto: Alexey Fedorenko / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Sosiale ulikheter er en av de største årsakene til urbane vannkriser over hele verden, og bidrar enda mer til vannmangelen en miljøfaktorer som klimaendringer eller befolkningsvekst.

Det kommer fram i en ny studie publisert av vitenskapstidsskriftet Nature.

Forskningen framhever at de rikeste forbruker mye større mengder vann enn de fattige, på grunn av store svømmebasseng og godt vannede hager.

Forskerne beskriver de rikestes overforbruk som en «alarmerende trend».

- Verdifull ressurs

Forskerne forteller at dette etterlater de fattigere i samfunnet uten grunnleggende tilgang til rent drikkevann.

- Vann er i ferd med å bli en mer verdifull ressurs i storbyene, som følge av globale klimaendringer og populasjonsvekst. Vi har vist at sosiale ulikheter er det største hinderet for at de fattige skal ha tilgang til vann for grunnleggende behov, sier professor Hannah Cloke, en av forskerne bak studien, til storavisa The Guardian.

I rapporten skriver forskerne at den enorme forskjellen i vannbruk mellom rike og fattige borgere i stor grad har blitt oversett og mener at den eneste måten å beskytte vannforsyningen på var å omfordele vannressursene mer likt i framtida.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.