Rikingens «milliardær-hær»: - På steroider

En av Ukrainas rikeste setter jetset-livet på pause og tar krigen i egne hender.

FRA PENDRESS TIL UNIFORM: Agrogade-toppsjef Vsevolod Kozhemyako har satt all forretningsvirksomhet på vent for å kjempe i Ukraina. Her er han avbildet i landsbyen Ruska Lozova, som ligger i nærheten av Kharkiv. Foto: Reuters / Ricardo Moraes
FRA PENDRESS TIL UNIFORM: Agrogade-toppsjef Vsevolod Kozhemyako har satt all forretningsvirksomhet på vent for å kjempe i Ukraina. Her er han avbildet i landsbyen Ruska Lozova, som ligger i nærheten av Kharkiv. Foto: Reuters / Ricardo Moraes Vis mer
Publisert

- Ja, jeg er en forretningsmann. Og nå er jeg sjef for en militær hær i Ukraina, sier Vsevolod Kozhemyako til NPR.

Han anses som en av Ukrainas rikeste personer. Nå har grunnleggeren og toppsjef i kornproduksjonsselskapet Agrogade byttet ut fasjonable kontorer, slips og dress, med militær uniform og tunge våpen i landets krigsherjede områder.

Målet er å beskytte eget land og påføre russiske styrker smertefulle tap.

Mottar ordre

Kozhemyako har derfor alliert seg med andre velstående ukrainere, hvor de har gått sammen om å danne en egen hær - med tilnavnet «milliardær-bataljonen».

Kozhemyako og hans rike støttespillere står selv for finansieringen av opptrening, artilleri og kjøretøy.

Det er blitt rekruttert både bønder, snekkere, fabrikkarbeidere og en økonom, men det er ukjent hvor stor bataljonen er. Selv har han inntatt rollen som kommandør. Enheten mottar ordre fra den ukrainske hæren, men opererer ellers uavhengig, ifølge NPR.

- Støtte fra rike

Siden krigen brøt ut, har tusenvis av frivillige soldater reist til fronten i Ukraina for å kjempe mot Putins invasjonsstyrker. Kozhemyakos hær er som andre frivillige, men «på steroider», skriver NPR.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.