Rikinger betaler for å komme unna corona

I mange land kan du kjøpe deg statsborgerskap, hvis du vil rømme fra coronasmitten i landet du kommer fra. Men det er ikke billig.

DYRT: Vil du ha britisk pass må du ut med over 23 millioner kroner.
DYRT: Vil du ha britisk pass må du ut med over 23 millioner kroner. Vis mer
Publisert

En rekke land har programmer hvor man kan få lov til å søke om pass, hvis man investerer nok penger.

Både prisene og kravene varierer, men felles for alle er at du må ut med minst 100 000 dollar, dersom du ønsker deg ny farge på passet. Det tilsvarer rundt 900 000 kroner etter dagens kurs.

Ordningen, som kalles citizenship-by-investment (CIP), gir investorer rettigheter på lik linje med statsborgere i landet. Mange ønsker for eksempel lavere skatt eller tilgang på et bedre skolesystem.

Under coronapandemien har det derimot dukket opp en ny grunn til å kjøpe seg et gullvisum. Ifølge CNN er det nå flere som ønsker å sikre seg adgang til et bedre utviklet helsevesen, bedre pandemihåndtering og lavere smittetall.

Kan komme flere pandemier

Dominic Volek er Asia-sjef i rådgivningsselskapet Henley & Partners, som jobber med å gi råd til folk som vil kjøpe seg et gullvisum.

- Folk vil veldig gjerne ha sikkerhetsnettet et alternativt statsborgerskap gir. Det gir dem en plan b, sier Volek til CNN.

Han sier at helsetjenester og pandemihåndtering har blitt viktigere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.