Rikinger betaler for å komme unna corona

I mange land kan du kjøpe deg statsborgerskap, hvis du vil rømme fra coronasmitten i landet du kommer fra. Men det er ikke billig.

DYRT: Vil du ha britisk pass må du ut med over 23 millioner kroner.
DYRT: Vil du ha britisk pass må du ut med over 23 millioner kroner. Vis mer
Publisert

En rekke land har programmer hvor man kan få lov til å søke om pass, hvis man investerer nok penger.

Både prisene og kravene varierer, men felles for alle er at du må ut med minst 100 000 dollar, dersom du ønsker deg ny farge på passet. Det tilsvarer rundt 900 000 kroner etter dagens kurs.

Ordningen, som kalles citizenship-by-investment (CIP), gir investorer rettigheter på lik linje med statsborgere i landet. Mange ønsker for eksempel lavere skatt eller tilgang på et bedre skolesystem.

Under coronapandemien har det derimot dukket opp en ny grunn til å kjøpe seg et gullvisum. Ifølge CNN er det nå flere som ønsker å sikre seg adgang til et bedre utviklet helsevesen, bedre pandemihåndtering og lavere smittetall.

Kan komme flere pandemier

Dominic Volek er Asia-sjef i rådgivningsselskapet Henley & Partners, som jobber med å gi råd til folk som vil kjøpe seg et gullvisum.

- Folk vil veldig gjerne ha sikkerhetsnettet et alternativt statsborgerskap gir. Det gir dem en plan b, sier Volek til CNN.

Han sier at helsetjenester og pandemihåndtering har blitt viktigere.

- Det er ikke sikkert dette blir den eneste pandemien i vår levetid. Rike mennesker planlegger ikke for de neste fem til ti årene, de planlegger hundre år framover, når det kommer til velstand og velvære, sier Volek.

MUSEUMSBESØK: En østerriksk turist har satt mange sinner i kok etter at han ødela en 200 år gammel statue da kona tok bilder. Video: Carabinieri Treviso. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Dyrt

For rundt 100 000 dollar (900 000 kroner) kan man få pass i karibiske land som St. Lucia og Dominica.

Dersom man vil ha et europeisk pass, er det billigste et fra Portugal eller Montenegro. Begge land krever investeringer på rundt 300 000 dollar, altså 2,7 millioner kroner.

Det dyreste passet er britisk, og krever en investering på 2,6 millioner dollar, altså litt over 23 millioner kroner.

Rekord

Ifølge Forbes var det i mai rekordmange som søkte om portugisisk pass.

Hele 270 personer leverte søknader om gullvisum, og investerte med det 175 millioner dollar i portugisiske selskaper. Det tilsvarer over 1,5 milliarder norske kroner.

Patricia Casaburi, som er direktør for selskapet Global Citizen Solutions, sier til Forbes at mai måned var «unormalt travel». Hun sier at årsaken til Portugals popularitet er landets raske respons på coronapandemien, og relativt lave smittetall.

Portugal har siden coronapandemien startet hatt over 50 000 smittetilfeller, og over 1700 dødsfall, ifølge Johns Hopkins-universitetet. Landet har fortsatt så høy smitte at landet er «rødt» i FHIs oversikt.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer