Rikinger tar desperat grep: Rømmer

Velstående innbyggere i Shanghai har nådd smertegrensa. Nå vil mange flytte fra finansbyen.

RIKING-OPPRØR: Myndighetene i Shanghai må nå forberede seg på at byens velstående er i ferd med å forlate landet - og dermed tar formuen med på slep. Shutterstock / NTB
RIKING-OPPRØR: Myndighetene i Shanghai må nå forberede seg på at byens velstående er i ferd med å forlate landet - og dermed tar formuen med på slep. Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Frustrasjonen rundt Kinas knallharde nullsmittestrategi, er tilsynelatende i ferd med å nå kokepunktet.

Etter flere uker med stadige nedstengninger og massive tiltak i flere byer, begynner effekten for alvor å vise seg - særlig blant landets økonomiske elite.

Ifølge Financial Times tar et skred av rikinger nå grep i et forsøk på å forlate Shanghai. Millionbyen er rammet av det største coronautbruddet på over to år, der myndighetene har svart med kraftfulle tiltak.

Det har ført til høylytte protester, der beboere klager på både mat- og medisinmangel, og det som omtales som «tvangskarantener». Ikke minst har det oppstått bred misnøye rundt politiets håndtering av coronareglene.

- Stemmer med føttene

Kinesiske immigrasjonskonsulenter rapporterer nå om et massivt trykk av henvendelser fra velstående individer som prøver å forlate landet.

- Myndighetene tvinger folk til å ofre sine grunnleggende behov for å bekjempe en sykdom som er litt mer alvorlig enn sesonginfluensa, sier den Shanghai-bosatte immigrasjonskonsulenten James Chen til FT.

Han bistår blant annet med søknader om oppholdstillatelse og gyldig visum i andre land.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer