Rikinger tar desperat grep: Rømmer

Velstående innbyggere i Shanghai har nådd smertegrensa. Nå vil mange flytte fra finansbyen.

RIKING-OPPRØR: Myndighetene i Shanghai må nå forberede seg på at byens velstående er i ferd med å forlate landet - og dermed tar formuen med på slep. Shutterstock / NTB
RIKING-OPPRØR: Myndighetene i Shanghai må nå forberede seg på at byens velstående er i ferd med å forlate landet - og dermed tar formuen med på slep. Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Frustrasjonen rundt Kinas knallharde nullsmittestrategi, er tilsynelatende i ferd med å nå kokepunktet.

Etter flere uker med stadige nedstengninger og massive tiltak i flere byer, begynner effekten for alvor å vise seg - særlig blant landets økonomiske elite.

Ifølge Financial Times tar et skred av rikinger nå grep i et forsøk på å forlate Shanghai. Millionbyen er rammet av det største coronautbruddet på over to år, der myndighetene har svart med kraftfulle tiltak.

Det har ført til høylytte protester, der beboere klager på både mat- og medisinmangel, og det som omtales som «tvangskarantener». Ikke minst har det oppstått bred misnøye rundt politiets håndtering av coronareglene.

- Stemmer med føttene

Kinesiske immigrasjonskonsulenter rapporterer nå om et massivt trykk av henvendelser fra velstående individer som prøver å forlate landet.

- Myndighetene tvinger folk til å ofre sine grunnleggende behov for å bekjempe en sykdom som er litt mer alvorlig enn sesonginfluensa, sier den Shanghai-bosatte immigrasjonskonsulenten James Chen til FT.

INVOLVERING: Henrik Stålhane Hiim, førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier forklarer hva som kan skje om Kina involverer seg i Ukraina-krigen. Programleder: Håvard Tanche-Larsen Knutsen Vis mer

Han bistår blant annet med søknader om oppholdstillatelse og gyldig visum i andre land.

- Kundene våre velger derfor å stemme med føttene (å uttrykke sin misnøye ved å forlate landet, journ.anm.), sier han.

Avisa har vært i kontakt med en rekke konsulentselskaper som håndterer slike henvendelser. Deriblant selskapet QWOS, som beskriver en pågang som er så stor at man «ikke rekker å svare alle i tide».

- Innesperret

Den 38 år gamle markedsanalytikeren, Jane Wang, er blant dem som har søkt bistand hos ovennevnte QWOS. Det kan koste opp mot 55 000 norske kroner.

- Jeg kunne aldri forestilt meg å være innesperret i hjemmet mitt i mange dager uten nok å spise. Det som skjer i Shanghai får meg til å følge meg usikker. Jeg vil bo på et sted uten å måtte bekymre meg for å bli satt i karantene helt uten videre, sier Wang til avisa.

For mens store deler av verden til en viss grad forsøker å leve med viruset, tviholder Kina som nevnt på nullsmittestrategien.

Tross økende misnøye, er det lite som tyder på at myndighetene kommer til å endre kurs. Det underbygges av advarsler om strenge straffer dersom lockdown-reglene brytes.

De siste ukene har flere kinesiske millionbyer med enorme shippinghavner satt i verk massive tiltak ved det minste utbrudd. Det truer også med å skape en ny monsterbølge av varemangel, forsinkelser og prispress på råvarer for en allerede hardt presset forsyningskjede.

- Forstyrrelser

Som Børsen tidligere har omtalt, er det knyttet særlig bekymring til hva situasjonen har å si for den globale økonomien.

- Nedstengninger i Kina forårsaker allerede forstyrrelser, uttalte økonomer ved det japanske holdingselskapet Nomura i en rapport forrige uke, ifølge nyhetsbyrået AP.

Også Shenzhen og Ningbo, byer med enorme shippinghavner, er rammet av smitteutbrudd. Det har utløst massetesting av innbyggere og lastebilførere - som igjen fører til enorme køer og forsinkelser til havnene.

Til tross for de store utfordringene landet nå står i, viser offisielle tall mandag at Kinas økonomi vokste med 4,8 prosent i første kvartal, sammenliknet med samme periode i fjor.

- Enormt slag

Det betyr imidlertid ikke at myndighetene kan puste lettet ut. Landets nasjonale statistikkontor advarer om «betydelige vanskeligheter og utfordringer» i framtida. Stadige nedstengninger gjør vondt verre.

I forkant av statistikkframleggelsen har analytikere slått alarm om at et vedvarende coronastengt Kina kan påføre den globale økonomien en ganske saftig smell.

- Det er et enormt slag for Kina, og det gir ganske betydelige ringvirkninger for den globale økonomien, sier Michael Hirson, Eurasia Groups virksomhetssjef for Kina og Nordøst-Asia.

- Jeg tror vi vil se mer ustabilitet i markedene, samt økonomiske og sosiale forstyrrelser i minst seks måneder framover, legger han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer