Rikingflukt: - Ond sirkel

Venstreorienterte regjeringer får rikinger i Sør-Amerika til å flytte pengene sine ut av landet.

KAPITALFLUKT: Både fra Brasil og flere andre land i Sør-Amerika flykter nå rike mennesker med pengene sine. På bildet ser vi Rio de Janeiro i Brasil. Foto: Roberto Machado Noa / Shutterstock / NTB
KAPITALFLUKT: Både fra Brasil og flere andre land i Sør-Amerika flykter nå rike mennesker med pengene sine. På bildet ser vi Rio de Janeiro i Brasil. Foto: Roberto Machado Noa / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Det er en problematikk som er svært kjent, og aktuell for oss her hjemme: Rikinger som mener seg for hardt skattlagt og er uenige med den sittende regjeringen, som flytter både seg selv og pengene sine utenlands.

I Norge har den ene rike nordmannen etter den andre tatt med seg formuen og meldt adresseendring til Sveits i løpet av det siste året.

Kapitalflukt

Men det er ikke bare her hjemme formuende mennesker tar med seg en bugnende lommebok og setter seg på flyet til utlandet. I Sør-Amerika opplever man nå en real riking- og kapitalflukt, ifølge Bloomberg.

Personer og bedrifter i kontinentets fem største land flyttet rundt 137 milliarder dollar utenlands i 2022. Det utgjør 1464 milliarder kroner, som er 41 prosent høyere enn i 2021 - og det høyeste siden 2010.

For å sette det i perspektiv er det nesten på milliarden den summen AS Norge anslår å dra inn i 2023, når man holder inntekter fra petroleumsindustrien utenom.

Det er med andre ord ikke småpenger det er snakk om.

Vil skattlegge de rike tøffere

Årsaken som pekes ut som grunnen til den voldsomme rikingeksodusen er politisk. De siste åra har nemlig stadig flere av de største latinamerikanske landene fått mer venstreorienterte regjeringer, som en reaksjon på økende ulikhet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer