Rikingflukten: Ber Norge ta grep

- Norge må få med hele Europa og straffe Sveits økonomisk fordi de forsyner seg grovt av andre lands rikinger, sier Rødt-profil Mímir Kristjánsson.

LAV SKATT: Mange rikinger flytter hit, til Lugano, på grunn av en gunstig system for formuesskatten. Mimir Kristjansson mener Norge må gå i spissen for et europeisk initiativ for å få slutt på rikingflukten til Sveits. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LAV SKATT: Mange rikinger flytter hit, til Lugano, på grunn av en gunstig system for formuesskatten. Mimir Kristjansson mener Norge må gå i spissen for et europeisk initiativ for å få slutt på rikingflukten til Sveits. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Lista over rike nordmenn som flytter ut av landet vokser og vokser.

Bare den siste uka ble det blitt kjent at batterimilliardær Tore Ivar Slettemoen tar med seg formuen og flytter til alpebyen Zug.

Mens Rema-arving Magnus Reitan tar en litt annen variant. Han flagger ut sin tredels andel av matkonsernets gigantformue, anslått til drøyt 20 milliarder kroner, til de Genève-bosatte barna Viktoria og Kristoffer.

Den finansielle finten får stortingsrepresentant Mímir Kristjánsson fra Rødt til å reagere:

- Ikke et vondt ord om barna til Reitan, men de ungene arver reelt sett ingen penger. Pappaen sier jo selv at kontrollen forblir hos ham og at han skal fortsette å utøve aktivt eierskap i Reitan-konsernet. Ergo er dette en typisk flytting for å spare skatt, mener Kristjánsson.

- Vi må snakke om Sveits

Rødt-politikeren mener at de mange flyttemeldingene bør få alarmklokkene til å ringe kraftig over hele Europa.

- Vi er nødt til å snakke om Sveits. Rikinger fra mange europeiske land flytter til Sveits nå. Landet er gått fra å være kjent for å lage gjøkur, til å bli Europas gjøkunge, sier Kristjánsson til Børsen.

Han tar til orde for et norsk initiativ for å få EU med på brede europeiske mottiltak mot alpelandet.

- Problemet er ikke Norge eller det norske skattesystemet. Problemet er Sveits. Landets forretningsmodell er jo stor grad av hemmelighold kombinert med lav skatt. Derfor må Europa samle seg om en eller annen form for tiltak eller straffereaksjoner mot Sveits, framholder Kristjánsson.

Børsen har framlagt Kristjanssons uttalelser for den sveitsiske ambassaden. De finner det ikke hensiktsmessig å kommentere utspillet, men viser et notat som forklarer hvorfor den sveitsiske skattepolitikken er attraktivt. Se svar lenger nede.

Vil ha Sveits-grep

På spørsmål om hvilke tiltak han kan se for seg, sier stortingsrepresentanten fra Stavanger at det kan tenkes flere grep.

- For eksempel har Gabriel Zucman, en av verdens fremste eksperter på skatteparadiser, foreslått en straffeskatt på varer fra Sveits. Det kan jo være en måte å ta igjen det tapte. Noe slikt kan Norge selvfølgelig ikke gjøre alene, det må skje som en bred europeisk tilnærming, sier Rødt-politikeren.

- Så du er blitt varm tilhenger av europeisk samarbeid nå?

- Absolutt. Det kan ikke være sånn at rikinger uten problemer kan fortsette å flytte til Sveits. Det huler ut hele velferdsmodellen. Så må det sies at Norge, som et veldig rikt land, ikke rammes særlig hardt av denne rikingflukten. Men for et land som for eksempel Slovenia, svir det nok mer.

SISTE: Kjell Inge Røkke har gjort det kjent at han flytter fra Norge til Sveits. Reporter: Edward Stenlund/Dagbladet TV Vis mer

- Det du ønsker, hadde kanskje vært enklere om Norge var medlem av EU?

- Jeg tror faktisk det er enklere å foreslå noe slik fra Norges posisjon utenfor EU. Men Rødt er tilhenger av europeisk samarbeid, altså, selv om vi er mot EU. Poenget her å demme opp for dette kappløpet mot Sveits.

- Taper enormt

Kristjánsson mener at land som Tyskland, Italia og Frankrike har større utfordringer med Sveits enn Norge.

- De taper enormt. Det er tross alt kortere å flytte derfra til Sveits. Så disse landene har store og kanskje enda større problemer enn Norge.

Kristjánsson sier at forslaget ikke vil materialisere seg som et forslag i behandlingen av statsbudsjettet nå i høst.

- Nei, der handler det om det norske skattesystemet. Men jeg mener dette må være enkelt å få til. For selv om du er høyrepolitiker i Norge, så er du neppe tilhenger av skatteparadis. Selv om vi kan være uenige om skattenivået i Norge, sier han.

Ifølge en kartlegging DN har gjennomført, har 39 rikinger flyttet fra Norge til Sveits siden 2009, 14 av dem så langt i år.

- Da er det kanskje noe med den norske skattepolitikken, likevel. Er du ikke bekymret for rikingflukten?

- Norge er i en unik posisjon. Og mange av disse velstående nordmennene klarer uansett ikke å flytte ut det de tjener penger på. Rema-butikkene vil fortsatt stå i Norge. Så er det aldri hyggelig når folk flytter ut, men vi kan ikke la det norske skattenivået bli diktert av de rikeste.

- Det ser jo likevel ut til å være en trend nå?

- Trenden gjelder flere europeiske land. Og helt ærlig - jeg tror aldri de rikeste vil bli fornøyd, uansett skattenivå. Dessuten er det fortsatt enklere å bli milliardær i Norge enn i USA, så nei, jeg er ikke bekymret for skaperkraftens kår her til lands.

Sveits: - Derfor er vi attraktive

I notatet som den sveitsiske ambassaden viser til i sitt tilsvar, heter det at hovedårsaken til at Sveits fortsatt omtales som et «skatteparadis» i enkelte kretser, er deres «moderate skattesatser, sammenliknet med andre land».

Årsaken til dette, ifølge notatet, er at den sveitsiske grunnloven krever at regjeringen «begrenser overdrevne utgifter, statsgjeld og, følgelig, skatteøkninger».

«Denne 'gjeldsbremsen' har vist seg veldig effektiv den siste tida, da gjeldsgraden og skattesatsen har økt i mange andre land».

Notatet slår videre fast at foruten rammeverket for skattesystemet, så tilbyr Sveits veldig gunstige forutsetninger for investorer, selskaper og personer.

«Politisk, sosial og økonomisk stabilitet og en stabil valuta, den sentrale plasseringen i Europa, den høye kvaliteten på tjenester og en høyt utdannet arbeidsstyrke, og et førsteklasses globalt finanssenter, er også viktige faktorer som bidrar til at Sveits er attraktivt», heter det i notatet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer