Superrike:

Rikingfrykt for skatteparadis

Storbritannias rikeste nekter å flytte til skatteparadis, viser ny undersøkelse.

FRYKTER KJEDSOMHET: Flere rikinger oppgir kjedsomhet og mangel på kultur som gode grunner til å ikke flytte til skatteparadis, ifølge ny studie. Her fra Bahamas. Foto: Shutterstock / NTB
FRYKTER KJEDSOMHET: Flere rikinger oppgir kjedsomhet og mangel på kultur som gode grunner til å ikke flytte til skatteparadis, ifølge ny studie. Her fra Bahamas. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg har et fint liv her i London. Mine klienter som flyttet til Bahamas, kjeder seg i hjel. Sol, sjø og sand. OK, det er greit et par uker for å lade batteriene, men etter en stund tenker du «jeg vil gjerne dra i operaen». Det kan du bare glemme, det finnes ikke noe teater på Bahamas.

Det sier Luke, en av Storbritannias rikeste én-prosent, i en fersk studie utført av London School of Economics (LSE), ifølge The Guardian.

- Bare yachter og tjenere

Forskerne har intervjuet 35 av landets aller rikeste. Ingen av dem oppgir å ville flytte av skattehensyn.

- Kan du se for deg noe verre enn å flytte til et skatteparadis? Et lite sted med bare folk som har yachter og tjenere. Jeg vil heller leve i et levende økonomisk klima hvor det er rom for innovasjon og folk som skaper noe, og jeg mener London er sånn, sier en annen respondent, Leanne.

Storbritannia er likevel godt kjent for å ha gunstig skattenivå. Studien er gjort i forbindelse med at dette nå kan endre seg. Det har den seineste tida vært politisk debatt om å øke skatten - i forkant av parlamentsvalget mot slutten av året.

SKATTEPARADIS: Kari Elisabeth Kaski, stortingsrepresentant fra SV om at stadig flere rike personer i Norge utvandrer til utlandet. Reporter: Anniken Aronsen / Video: Christian Fjermeros Vis mer

Finansminister Jeremy Hunt hintet i midten av januar om store skattelettelser i sitt budsjett i mars, noe som kan sees på som et forsøk på å sikre De konservative stemmer.

Frykter stigma

Samtidig har den andre fløyen tatt til orde for formuesskatt. En formuesskatt på 1,7 prosent fra de 140 000 rikeste i Storbritannia ville sopet inn hele 10 milliarder britiske pund, ifølge Trades Union Congress. Labour Party har imidlertid avvist at det vil bli aktuelt.

I Norge er det formuesskatten, på 1,1 prosent over 20 millioner kroner i formue, som har får skylda for masseflukt av nordmenn til Sveits.

Studien til LSE viser også at rikingene frykter det sosiale stigmaet knyttet til skatteflukt.

«De som ble intervjuet, var nedlatende om dem som valgte å flytte av skattemessige årsaker. Noen vurderte skatteflyktninger på moralsk grunnlag som overdrevent økonomisk selvopptatte, mens andre uttrykte en snobbete holdning overfor skattegunstige steder som kjedelig og kulturelt døde», skriver forskerne.