Rikingrefs: - Hvorfor bidrar de ikke?

Nina Jensen skulle gjerne sett at norske rikinger delte mer av sine formuer.

RIKINGREFS: Nina Jensen mener flere av landets rikeste burde bruke penger på ting de brenner for. Foto: Lise Åserud / NTB
RIKINGREFS: Nina Jensen mener flere av landets rikeste burde bruke penger på ting de brenner for. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg mener man har et betydelig ansvar når man sitter på betydelig rikdom for å bidra til å drive verden framover i en riktig retning, sier administrerende direktør i Rev Ocean, Nina Jensen, til Børsen.

Om hun visste det eller ei så parafraserte Jensen Microsoft-gründer, Bill Gates, verdens fjerde rikeste mann, som i 2006 sa følgende i et intervju med USA Today:

- Med stor rikdom kommer stort ansvar.

Røkke-milliarder

Gates har forpliktet seg til å gi bort halve formuen sin når han dør, og mellom næringslivsledere, spesielt innenfor energisektoren, og andre prominente gjester under ONS-messa i Stavanger forleden, fyrte Jensen av en liten bredside mot de mest formuende nordmenn.

Dagen før Jensen setter seg ned for å snakke med Børsen har klodens aller rikeste mann, Elon Musk, holdt hoff i konferansesalen bare noen meter unna på Clarion Hotel Energy.

Men dette skal ikke handle om Musk, selv om man nok kan mistenke at Jensen mener at han fint kan bidra mer til gode formål.

Hun leder selv et prosjekt som er tungt finansiert av en av Norges aller rikeste menn, Kjell Inge Røkke. Forskningsskipet Rev Ocean, som Børsen nettopp omtalte, har en estimert prislapp på tre til fire milliarder kroner.

Ikke småpenger, med andre ord. Milliardæren har også tidligere uttalt at han ikke har planer om å sitte på formuen til han dør.

- Jeg vil gi tilbake til samfunnet brorparten av det jeg har tjent, sa Røkke til Aftenposten i 2017.

- Hvorfor bidrar de ikke?

Sånn burde flere norske rikinger tenke, mener Nina Jensen.

- Det er jo ganske fascinerende at bare i Norge har man over 400 milliardærer, kanskje enda flere nå, men alle setter spørsmålstegn ved hva Røkke gjør. Han er en av de få som faktisk gidder å bry seg og gjøre noe, fastslår Jensen, som nok har Kapitals liste over Norges 400 rikeste i tankene.

Hun mener man heller bør sette spørsmålstegn ved hva alle de 399 andre gjør.

- Hvorfor bidrar ikke de mer til fellesskapet gjennom denne typen initiativer da? spør hun nesten litt retorisk.

Røkkes prestisjeprosjekt Rev Ocean har som mål å gjøre havet sunnere og renere. Det kanskje aller viktigste og mest prekære problemet som må adresseres, er de enorme plastmengdene i havene.

- Jeg sier ikke at alle nødvendigvis skal gløde like mye for livet i havet, men alle har en eller annen kampsak der man virkelig kunne gjort en forskjell med så store pengesummer, sier Jensen, før hun slår fast:

- Det er ingen som trenger milliarder.

Og dersom Jensen får det som hun ønsker, kan rikingpenger få bein å gå på etter en tur på Rev Ocean, som også er bygget som en luksuriøs superyacht.

- Grunnen til at jeg synes det er bra at den er utformet som en superyacht er at vi kan invitere filantroper eller rike mennesker som ikke har blitt filantroper ennå, og forhåpentligvis få dem til å ville engasjere seg og bidra, sier Jensen, og fortsetter:

- I dag går under 1 prosent av global filantropi til havet, og sannsynligvis mindre enn det. Hvis vi kan bidra til at det kan økes med noen få prosent, så er det ganske betydelig økte investeringer i å redde livet i havet. Så det er en forskjell som vi også håper vi kan gjøre.

Har gitt bort milliarder

Helt alene om å gi bort pengene sine er Røkke riktignok ikke. Det finnes flere eksempler på rike nordmenn som har gitt store pengesummer til veldedige formål.

En av dem som trolig har gitt aller mest er den bergenske filantropen og forretningsmannen Trond Mohn, som ifølge Kapitals liste er Norges 32. rikeste, med en formue på 8,45 milliarder.

I fjor skrev Kapital at Mohn har gitt bort over fem milliarder kroner til ulike gode formål de siste 30 åra. På spørsmål fra Kapital om han mener flere burde gjort som ham, svarer bergenseren:

- Der får du meg ikke ut på glattisen, men la meg si det slik: Norge er et ungt giverland, og Norge er et ungt mottakerland. Til det første: Det er for få velstående som gir. Til det andre: I enkelte miljøer er private penger ikke velkomne.

Også norsk forretningslivs grand old man Olav Thon er en ivrig giver. I 2013 overførte han midler for 25 milliarder kroner til Olav Thon Stiftelsen, som eier Olav Thon Gruppen AS, og samtidig deler ut flere titalls millioner årlig til allmennyttige formål.

- Fordi jeg regner med at selv om jeg skulle bli 100 år, så er det jo bare ni-ti år igjen. Og jeg skal ikke ta noe med meg, sa Thon til TV 2 om avgjørelsen om å legge alle midlene i stiftelsen.

Støtter helseforskning

Stein Erik Hagen, Orkla-eier, er en annen riking som har donert bort mangfoldige millioner. Han har blant annet bidratt til forskning på prostatakreft, som han selv har hatt, og coronaforskning.

- Det er veldig gledelig å bidra med filantropi for å gjøre det bedre for menneskene. Derfor har vi valgt å fokusere på medisinsk forskning, for det kommer hele verden til gode, sa Hagen til Børsen i 2020.

Han beskrev samtidig støtten til forskning innen medisin som «meningsfylt og viktig».

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer