Riksmekler Mats Ruland opplyser til Børsen at han har hatt møte med LO og NHO, og at han vil anmelde lekkasjene fra meklingen.
- Jeg oppfatter at både LO og NHO ser alvorlig på lekkasjene og har forståelse for at jeg velger å anmelde, skriver han i en SMS til Børsen.
75 personer kan ha lekket
Det vakte oppsikt da LO-leder Peggy Hessen Følsvik hevdet at NHO brøt taushetsplikten ved å lekke enkelttall fra forhandlingene mellom LO og NHO.
NHO avviste påstandene blankt. LO nektet også for å ha stått bak lekkasjen.
Riksmekler Ruland kalte i etterkant inn topplederne på teppet for å snakke om lekkasjene, og mens storstreiken var i gang utelukket ikke Ruland at han kom til å anmelde lekkasjene.
Og nå bekrefter han altså til Børsen at han kommer til å anmelde forholdet.

Vanvittig vekst: - Fem ganger så høyt
Møteboka som Riksmekleren har publisert på sine nettsider, viser at LO hadde en forhandlingsdelegasjon på 36 personer og NHO en delegasjon på 39 personer.
Det innebærer at minst 75 personer har hatt førstehåndskunnskap til detaljene som ble kjent i strid med taushetsplikten som følger av arbeidstvistloven.
LO: - Alvorlig
LO-ledelsen ser alvorlig på at riksmekler Mats Ruland anmelder lekkasjene fra meklingen før storstreiken.
- Vi har full forståelse for at Riksmekler velger å anmelde de alvorlige lekkasjene fra årets mekling. En mekling er en krevende situasjon, og vi er avhengig av at det som blir sagt der blir behandlet med fortrolighet. Da er det alvorlig at det kommer ut, sier LOs informasjonssjef Trond Gram til Børsen.
Han utdyper:
- Det kan skape en vanskelig situasjon og hindre bevegelse i meklingen, og det er særdeles uheldig.

- Føler jeg har vunnet i lotto
NHO: - Opp til politiet
NHOs kommunikasjonsdirektør Nina Kraugerud Ertzaas, som var en del av NHOs forhandlingsdelegasjon, skriver følgende til Børsen:
- NHO er opptatt av at taushetsplikten gjelder. Vi har hatt et godt oppfølgingsmøte med riksmekler etter meklingen, og vi mener det er bra at riksmekler anmelder lekkasjene. Nå blir det opp til politiet å avgjøre om det er grunnlag for å gå videre med saken.
Den fire dager lange storstreiken endte med en enighet om en lønnsvekst på 5,2 prosent for LO og YS i privat sektor.
I løpet av forrige helg endte lønnsoppgjøret i staten på det samme, mens LO, Unio, YS og Akademikerne forhandlet fram 5,4 prosent i kommunesektoren og i Oslo kommune.