NSM-skandalen

Riksrevisjonen: - Ikke informert

Riksrevisjonen sier de aldri fikk vite om den omdiskuterte låneavtalen.

IKKE INFORMERT: Riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
IKKE INFORMERT: Riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Riksrevisjonen hadde ingenting å bemerke da de reviderte Norsk Sikkerhetsmyndighets (NSM) årsregnskap for 2022. I lys av den siste ukas mye omtalte låneskandale varslet Riksrevisjonen en ny vurdering av arbeidet sitt.

I en pressemelding skriver Riksrevisjonen at låneavtalen med Norwegian Property ikke var omtalt i årsregnskapet. De sier at de heller ikke ble informert på annen måte.

- NSM har plikt til å informere oss som revisor om opplysninger som er relevante for regnskapet og virksomhetens etterlevelse av lover og regler. Det har de ikke gjort i denne saken, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

Stortingsrepresentant for Venstre, Ingvild Wetrhus Thorsvik, mener den manglende rapporteringen er «fullstendig uten styring» fra øverste politiske myndighet.

- Jeg er sjokkert over det som nå kommer frem om at NSM ikke har informert Riksrevisjonen om låneavtalen med Norwegian Property, sier hun i en kommentar til Børsen.

- Ikke bare har de brutt informasjonsplikten – de har også feilinformert Riksrevisjonen. Det er svært alvorlig. NSM orienterte heller aldri Riksrevisjonen om behovet for økt finansiering. Hadde de gjort det, hadde Riksrevisjonen hatt anledning til å se nærmere på dette på et tidligere tidspunkt, fortsetter hun.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl møter pressen etter at NSM-direktør Sofie Nystrøm har bedt om å fratre etter ulovlig låneavtale. Video: NTB. Vis mer

Seher Aydar fra Rødt, og medlem i kontrollkomitéen for partiet, istemmer:

- NSM har ikke bare inngått en ulovlig låneavtale, men de har også hemmeligholdt den ovenfor Riksrevisjonen og dermed også for offentligheten. Denne saken blir mer alvorlig for hver dag som går. NSM har brutt sine plikter og holdt tilbake viktig informasjon. Nå blir vår viktigste oppgave å komme til bunns i denne saken.

Sofie Nystrøm vil ikke kommentere innholdet i Riksrevisjonens pressemelding, opplyser hennes talsperson Petter Kvinge Tvedt til Børsen.

Børsen har også henvendt seg til NSM, som bekrefter å ha sett pressemeldingen, men skal komme tilbake med et svar.