Ringnes med skatteslakt: - Terminal kreft

Mangemilliardær Christian Ringnes fyrer løs mot formuesskatten.

Eiendomsmilliardær Christian Ringnes overrasker under Arendalsuka. Video: Anniken Aronsen. Reporter: Anniken Aronsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ARENDAL (Børsen): Det ble tidvis høy temperatur da mangemilliardær Christian Ringnes møtte Rødt-leder Marie Sneve Martinussen til debatt under Arendalsuka onsdag.

De to diskuterte blant annet skatter, eierskap, arveavgift og ikke minst den betente formuesskatten.

- Jeg tror vi alle kan være enige i at det å bli født til rikdom er et lykketreff, og derfor i teorien noe man kunne skatte av. Det er jeg ikke uenig i, uttalte Ringnes under debatten, i regi av Dagens Næringsliv.

- Så kan du si, hvilke skatter er verst? Jeg tror ikke arveskatt er det verste, fortsetter Ringnes.

HARDT UT: Eiendomsmilliardær Christian Ringnes protesterer ikke på arveskatten. Formuesskatten har han derimot en høne å plukke med. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
HARDT UT: Eiendomsmilliardær Christian Ringnes protesterer ikke på arveskatten. Formuesskatten har han derimot en høne å plukke med. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Risikabelt

Milliardæren fortsetter med å hamre ut en særdeles skremmende prognose:

- Den formuesskatten vi har nå, er terminal kreft. Det kommer til å utarme oss, og vi kommer til å dø av det til slutt. Arveskatten er hjerteinfarkt fra tid til annen, så det kan man vel leve med, sier Ringnes og får latter fra salen.

- Men det er litt risikabelt. Det som er risikabelt er selvfølgelig at alle bedrifter er ikke børsnoterte. Det er ikke alle eiere som kan selge en del av Orkla og ha til å betale skatten. Det er veldig, veldig mange bedrifter som er eid av noen som er veldig få og som det eneste naturlige er at det arves videre til neste generasjon, sier Ringes og peker på driftens systemverdi.

- I verste fall må bedriften selges. Hvem er det som kjøper da? Er det meg? Nei, det er de som er i utlandet eller det offentlige. De betaler ingen formuesskatt (...) Ved å innføre arveskatt, kombinert med formuesskatt, vil det føre til et massivt utenlandsk eierskap i Norge. Og det er faen meg ikke smart!

- Bodde i Sveits

Ringnes forteller Børsen at han gjerne tar debatten om skatt der andre milliardærer tier. Selv om han personlig ikke har noen planer om å flytte fra Norge, han har forståelse for dem som gjør det.

- Det er ikke bare å flytte fra Norge, det er jo å dra opp hele roten. Jeg har bodd i Sveits som student, det er et fantastisk land og jeg har jo regnet på det, men jeg er norsk og elsker å jo i Norge.

- Hva sier regnestykket?

- Det er forskjellig fra år til år. I fjor var et veldig godt år, og da betalte jeg 100 millioner i skatt. I Sveits ville jeg betalt ti prosent av det, sier han.

BLINDLEIA: Hvis du ikke har arvet hytta og er vanlig lønnsmottaker, har du neppe råd til en av perlene i Norges dyreste kyststripe. De som har råd til å bruke titalls millioner de forblåste holmene, virker ganske fornøyde - når de ikke krangler med bråkete naboer, eller med myndighetene om diverse utbyggingstiltak. Video: Matias Grinde / Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Fra Sveits til bilen

Selv landets desidert rikeste mennesker får kjenne på kroppen at det er kamp om plassen i sørlandsbyen denne uka. For Ringnes' del ble løsningen å sove i bilen.

- Det er ikke noe stunt. Jeg er veldig glad i uavhengighet, og her kan man parkere ganske nær bykjernen, sier han til Børsen og legger til:

- Det er deilig å ligge i egen bil, uten noen som snorker ved siden av. Jeg har en god selskapsblære, så jeg kan sove uforstyrret natta gjennom.

SOVEROMMET: Christian Ringnes sover i bilen i Arendal. Foto: Isabelle Ringnes / Instagram
SOVEROMMET: Christian Ringnes sover i bilen i Arendal. Foto: Isabelle Ringnes / Instagram Vis mer

Selv om Ringnes har råd til all slags krydder i grøten, innrømmer han at han heller ikke blir lei seg av å spare noen kroner.

- Dette var gjennomtenkt og av lyst. Men det aller beste er at dette koster ingenting. Det var gratis!

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer