Kort tid etter at det ble kjent at pilotene i SAS gikk ut i streik, søkte selskapsledelsen om konkursbeskyttelse i USA.
Prosessen kalles Chapter 11, og gir selskaper tid til å omstrukturere økonomien sin uten å måtte betale ned gjeld til kreditorer. Den gir også selskapet tid til å finne nye investorer.
Å søke konkursbeskyttelse i USA blir stadig mer populært blant store selskaper med økonomiske utfordringer. Samtidig er ikke lovverket alltid likt på tvers av landegrensene. Regler som gjelder i USA, er for eksempel ikke alltid gyldige i Norge.
- Det er store forskjeller på norsk og amerikansk lov når det kommer til rekonstruksjon av et selskap.
Det forklarer Erik Røsæg, som er professor ved instituttet for privatrett ved Universitetet i Oslo, til Børsen.
Mer fleksibel
Røsæg forklarer til Børsen at det er mer fleksibilitet i den amerikanske Chapter 11-prosedyren enn det er i den norske varianten. For eksempel blir arbeidstakerne vernet og holdt utenfor i den norske prosessen, mens dette ikke er tilfellet i den amerikanske.
- I USA er det derfor mulig å reforhandle tariffavtaler under en rekonstruksjon. Dette er det ikke mulighet for i Norge.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger