- Det er klart at Flyr er i skikkelig trøbbel nå. Det er det ingen tvil om, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs til Børsen.
Flyr har kniven på strupen. Torsdag la det kriserammede selskapet fram nedslående kvartalsresultater, og varslet samtidig kraftfulle grep for å redusere pengebruken inn mot vinteren.
Foruten kraftige rutekutt, skal rundt 50 prosent av arbeidsstyrken permitteres. Nyheten utløste kurskollaps for Flyr-aksjen - som falt nær 70 prosent på to dager.

Flybransjen slår alarm: - Tøff vinter
- Fryktelig spennende
For eierne er det nå en intens kamp mot klokka. Innen førstkommende tirsdag må selskapet sikre 430 millioner kroner i fersk egenkapital. Hvis ikke risikerer Flyr å ende i historiebøkene.
- Dette blir fryktelig spennende, slår Elnæs fast.
I årets tredje kvartal gikk Flyr på et solid tap på 452,9 millioner kroner. I rapporten opplyste selskapet om et driftstap på 231,7 millioner kroner. Omsetningen endte på 610,4 millioner.
- Normalt er tredje kvartal det beste kvartalet i året for flyselskaper i både Europa og Norge. Dette ble ikke et godt kvartal for Flyr, som lander på et solid underskudd.

Ut mot «Jet-Petter»: - Grotesk
Kraftig reduksjon
Det er bare et drøyt år siden gründer og styreleder Erik G. Braathen varslet storstilte planer om et nytt norsk flyselskap. I juni 2021 gikk startskuddet med Flyrs første kommersielle flyging fra Oslo Lufthavn.
I første omgang var målet å betjene en rekke norske byer, samt et utvalg av reisemål i Europa. Deretter skulle selskapet etter planen utvide antall fly og destinasjoner i takt med etterspørselen.

Millionbot for sommel
Nå skal i stedet innenlandsrutene i Norge reduseres til et minimum.
- Vi må erkjenne at det har tatt lengre tid enn forventet å bygge lojalitet blant forretningsreisende på innenlandsruter i Norge, uttalte administrerende direktør, Tonje Wikstrøm Frislid, i forbindelse med kvartalsrapporten.
- Krevende
Hun forklarte videre at utvikling av løsninger for distribusjon gjennom reisebyråer har også «tatt for lang tid».

Etter bråket: Selger «hytteflyet»
- Våre splitter nye digitale løsninger og bransjens mer tradisjonelle systemer har vist seg vanskeligere å koble sammen enn vi hadde forventet.
Nå stålsetter selskapet seg for det som ventes å bli en «krevende vintersesong».
- For luftfarten er det en usikkerhet som råder nå knyttet til etterspørselen. Mange har en presset privatøkonomi. Vil folk holde seg hjemme? I tillegg har luftfarten enorme kostnader knyttet til drivstoff - som kanskje aldri har vært så dyrt som nå, fortsetter Elnæs.

Erik Braathen starter nytt norsk flyselskap
- Ikke nok
Tirsdag rådet også Forbrukerrådet om å bruke kredittkort dersom man nå kjøper billett fra selskapet. Anmodningen var også å vente til tirsdag med å bestille billett.
- Flyr startet jo under en pandemi, i den verste situasjonen luftfarten har hatt i moderne tid. Det er ikke ideelt. På samme tid klarte Norwegian å komme godt tilbake fra krisen sin. SAS har også - selv med streik - klart seg greit og har en merkevare som står fjellstøtt, forklarer Elnæs.
Elnæs mener man ikke nødvendigvis klarer å sikre et solid kundegrunnlag, selv om man frister med lave priser, gratis vannflasker og en kundeservice som mottar skryt.
- Det har foreløpig ikke vært nok til at markedet har oversvømmet flyene til Flyr. Det er veldig kostbart å starte et nytt flyselskap, og da må man treffe med strategien sin og sikre at man har nok kapital. Nå henter imidlertid Flyr penger for tredje gang.

«Det ser mørkt ut»
Tror ikke på konkurs
Børsen har vært i kontakt med finansdirektør i Flyr, Brede Huser, som viser til kommunikasjonsdirektør i Flyr, Anita Svanes, for kommentarer.
Flyr er tilsynelatende trygg på at selskapet unngår konkurs.
- Basert på tilbakemeldingene vi har fått fra våre finansielle rådgivere og de investormøtene vi selv har gjennomført de siste ukene, er beløpet på 430 millioner og den lave tegningskursen det som skal til for at pengene kommer på plass, skriver Svanes i en e-post til Børsen.
- Emisjonen vil sørge for å dekke det kapitalbehovet vi har. Det bringer oss gjennom vinteren og videre, slik at alle kolleger kan komme tilbake på jobb og vi kan tilby våre gjester et fullt ruteprogram med mange spennende reisemål til våren og sommeren.
Elnæs viser imidlertid til selskapets egenkapitalverdi, og at kursen er på bunnlave 1 øre per aksje for kapitalinnhentingen.
- Billigere får du det ikke. Når man forsøker å hente kapital på denne måten, forteller det litt om hvor alvorlig situasjonen er.