- Risikerer omdømmet til norsk fisk

Fisk fra Norge selges over hele verden. Avsløringene av arbeidsforhold er en trussel mot omdømmet, mener fagforeningsleder Anne Berit Aker Hansen.

FAGRE LØFTER: Dette er utdrag av tilbudet om billig arbeidskraft som Adversitus sendte ut som tilbud til norske fiskebruk i 2013. En oppskrift på sosial dumping, mener forbundsleder i NNN, Anne Berit Aker Hansen.
FAGRE LØFTER: Dette er utdrag av tilbudet om billig arbeidskraft som Adversitus sendte ut som tilbud til norske fiskebruk i 2013. En oppskrift på sosial dumping, mener forbundsleder i NNN, Anne Berit Aker Hansen. Vis mer
Publisert

OSLO (Dagbladet): Hun organiserer arbeidere på norske fiskebruk i LO-forbundet Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN).

- Det er vondt å tenke på hvordan franske forbrukere kan reagere når de får vite om arbeidsforholdene på norske fiskebruk. Myndighetene må frata disse fiskebrukene muligheten til å kjøpe fisk, sier hun.

Frankrike er et av de største markedene for norsk fisk.

Fisk felles verdi

Aker Hansen vil ha hardere lut mot arbeidsforholdene Dagbladet har avslørt. Hun viser også til A-krimsenteret i Bodøs funn. A-krim ser indikasjoner på menneskehandel, svart arbeid og påstander om slaveliknende forhold på fiskebruk i Nordland.

- Fisken er en felles verdi her i landet. Vi behøver ikke sitte stille og godta dette, tordner Aker Hansen.

- Det er vondt å tenke på hvordan franske forbrukere kan reagere når de får vite om arbeidsforholdene på norske fiskebruk. Myndighetene må frata disse fiskebrukene muligheten til å kjøpe fisk, sier fagforeningsleder Anne Berit Aker Hansen. Foto: NNN.
- Det er vondt å tenke på hvordan franske forbrukere kan reagere når de får vite om arbeidsforholdene på norske fiskebruk. Myndighetene må frata disse fiskebrukene muligheten til å kjøpe fisk, sier fagforeningsleder Anne Berit Aker Hansen. Foto: NNN. Vis mer

Forbundet har lenge vært kjent med Adversitus-nettverket, som Dagbladet har omtalt i en rekke artikler. Dette var en av grunnene til at bekymringen for lønns- og arbeidsforholdene på norske fiskebruk økte.

- Da vi så tilbudet Adversitus sendte ut rundt 2013, ble arbeidet med allmenngjøring av tariffavtalen prioritert, sier Aker Hansen.

Løfter om rikdom

Hun viser fram tilbud sendt til fiskebrukene fra Adversitus i 2013. «Vi øker deres resultat med minimum 1.000.000.» Løftet er koblet til 11 måneders produksjon for seks medarbeidere. Med 60 arbeidere fra Adversitus fristes arbeidsgiverne med andre ord til å øke resultatet med 10 millioner kroner. Adversitus viser til at de siden 2005 har levert tjenester til 30 norske bedrifter, og at de har eget servicekontor i Alta. Sykefraværet utgjør 1 prosent, ifølge reklamen fra Adversitus-nettverket.

Fordelene framheves på den måten av Adversitus: Ingen ekstra kostnader ved overtid, helligdager, ferieavvikling, sykdom og permisjoner. De reklamerer med null arbeidsgiveravgift, null sosialkostnader og null i pensjonskostnader.

Samlet sett er dette ifølge Aker Hansen en oppskrift på sosial dumping.

- Dessverre er det mange lignende tilbud på det samme markedet, sier forbundslederen.

Overfor Dagbladet har representanter fra Adversitus-nettverket en rekke ganger forsikret at de følger alle lover og regler i Norge og Litauen.

- Uhørt behandling

NNN ønsket å få arbeidsgiverne (nå Sjømat Norge) med på behovet for allmenngjøring i bransjen. Det ble det etter hvert enighet om. Det første kravet ble fremmet våren 2014 og fra 1.februar året etter var allmenngjøring (alle skal ha tarifflønn) innført.

- Dette er en viktig sak for oss. At folk blir behandlet slik vi har sett av Dagbladets artikler er helt uhørt.

Aker Hansen sier at tilbudet av billig arbeidskraft økte fra 2004.

- Dette har denne bransjen så til de grader benyttet seg av. Og det er et kjempestort problem for dem som driver seriøst og ordentlig.

Hun er ikke overrasket over Dagbladets avsløringer, men synes det er bra at avisen går grundig til verks.

- Fristelsen til bruk av billig arbeidskraft er stor. Vi er ikke redd for bruk av utenlandsk arbeidskraft, men de skal behandles som alle andre.

Aker Hansen mener en gammeldags tenkning preger deler av næringen. Fortsatt er det mye manuell håndtering av fisken mange steder, slik det har foregått i tusener av år.

Mangehodet troll

Aker Hansen føler at de i disse sakene har slåss mot et mangehodet troll.

- Norske fiskebruk har blitt tatt flere ganger. Likevel står de fram og sier at de ikke visste. Det provoserer meg.

Denne uken skal hun ha et møte med arbeidsgiverne i Sjømat Norge om det som har kommet fram.

- Så får vi se hva vi kan gjøre med dette, sukker hun.

Arbeidstilsynet har slått fast at det foreligger et solidaransvar hos fiskebrukene hvis det er slått fast brudd på minstelønn. Det betyr at arbeiderne kan kreve riktig lønn, men da må det reises en sivilsak.

- Vår utfordring er hvordan vi kan hjelpe arbeiderne. Det er ikke så enkelt for en litauisk jente i 20-årene å ta den kampen.

Frykter tilsynskutt

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen frykter kutt i Arbeidstilsynet.

- Det er helt forferdelig at vi nok en gang opplever denne typen avsløringer. Dette er alvorlig fordi det undergraver det seriøse arbeidslivet. Siden 2015 har Arbeidstilsynet kuttet 4500 tilsyn i året. Sjansen for å slippe unna for useriøse firmaer øker, advarer LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

I likhet med Aker Hansen vil han ha effektive tiltak.

- Vi får en situasjon der straffenivå og lav risiko ved å bryte loven ender med cowboytilstander i norsk arbeidsliv. Vi må gå hardere til verks mot kjeltringer før flere ser muligheten til å tjene penger ved å drive ulovlig, sier Gabrielsen.

Han frykter at bunnplanken for det seriøse arbeidslivet kan svikte hvis dette får fortsette, og mener fiskerinæringen må ta et kraftig oppgjør internt.

Adversitus-nettverket

Norsk-litauisk selskapssystem, som ifølge Dagbladets undersøkelser består av nær 100 selskaper, de fleste med kort levetid.

Selskapene har i 14 år formidlet arbeidere fra Litauen til norske fiskebruk, med lønn langt under norske lønnsforhold.

Før 2014 var lav lønn i fiskeindustrien fullt lovlig. Fra 2015 ble den ulovlig ved tariffnemndas vedtak om at alle skal ha lønns- og arbeidsforhold på linje med tariffavtalen.

Fra 2015 erstattet Adversitus-nettverket utleie av arbeidskraft med tilbud om å være «underleverandør». Norske myndigheter mener dette er å omgå regelverket.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer