Risikerer straff: - Naturlig neste steg

Putins påståtte elskerinne har unngått sanksjoner fra Vesten. Nå skal EU vurdere å ta det skrittet USA angivelig trakk seg på.

PÅ RADAREN: Alina Kabajeva er angivelig på sanksjonsradaren til EU og risikerer dermed straffetiltak. Her er Russlands president Vladimir Putin avbildet sammen med sin påståtte elskerinne i 2004. Foto: Reuters/ NTB
PÅ RADAREN: Alina Kabajeva er angivelig på sanksjonsradaren til EU og risikerer dermed straffetiltak. Her er Russlands president Vladimir Putin avbildet sammen med sin påståtte elskerinne i 2004. Foto: Reuters/ NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter 72 dager med krig i Ukraina har EU sanksjonert over 1000 mektige russere. Ei som foreløpig ikke har fått navnet sitt på verdens svarteliste, er Alina Kabajeva (38). Putins påståtte elskerinne er tidligere pekt ut som et potensielt sanksjonsmål av amerikanske myndigheter.

Hun mistenkes for å være en sentral karakter i arbeidet med å skjule Putins utenlandske formue. Likevel har ingen rørt henne.

Ifølge Bloomberg og The Guardian er nettet nå i ferd med å snøre seg rundt 38-åringen. To anonyme kilder opplyser til avisa at EU har arbeidet fram et forslag om å sanksjonere den tidligere olympiske mesteren. Det vil ramme i form av reiserestriksjoner og fryste midler.

- Kan bli realitet

Spørsmålet er hva EUs neste trekk blir.

- Når forslaget først blir brakt på bordet, kan dette selvfølgelig bli en realitet, sier professor i sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, Jo Jakobsen, til Børsen.

Sanksjonspakken skal imidlertid godkjennes av 27 medlemsland. Skulle forslaget få gjennomslag, blir EU de første som tar kraftfulle skritt mot det som skal være Putins kjæreste og mor til minst tre av hans barn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.