Risikerer straff: - Naturlig neste steg

Putins påståtte elskerinne har unngått sanksjoner fra Vesten. Nå skal EU vurdere å ta det skrittet USA angivelig trakk seg på.

PÅ RADAREN: Alina Kabajeva er angivelig på sanksjonsradaren til EU og risikerer dermed straffetiltak. Her er Russlands president Vladimir Putin avbildet sammen med sin påståtte elskerinne i 2004. Foto: Reuters/ NTB
PÅ RADAREN: Alina Kabajeva er angivelig på sanksjonsradaren til EU og risikerer dermed straffetiltak. Her er Russlands president Vladimir Putin avbildet sammen med sin påståtte elskerinne i 2004. Foto: Reuters/ NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter 72 dager med krig i Ukraina har EU sanksjonert over 1000 mektige russere. Ei som foreløpig ikke har fått navnet sitt på verdens svarteliste, er Alina Kabajeva (38). Putins påståtte elskerinne er tidligere pekt ut som et potensielt sanksjonsmål av amerikanske myndigheter.

Hun mistenkes for å være en sentral karakter i arbeidet med å skjule Putins utenlandske formue. Likevel har ingen rørt henne.

Ifølge Bloomberg og The Guardian er nettet nå i ferd med å snøre seg rundt 38-åringen. To anonyme kilder opplyser til avisa at EU har arbeidet fram et forslag om å sanksjonere den tidligere olympiske mesteren. Det vil ramme i form av reiserestriksjoner og fryste midler.

- Kan bli realitet

Spørsmålet er hva EUs neste trekk blir.

- Når forslaget først blir brakt på bordet, kan dette selvfølgelig bli en realitet, sier professor i sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, Jo Jakobsen, til Børsen.

MERITTERT: Alina Kabajeva er tidligere OL-mester i rytmisk gymnastikk og president Vladimir Putins angivelige kjæreste og mor til ett eller flere av 69-åringens barn. Her avbildet i 2004. Foto: AP / Vincent Yu
MERITTERT: Alina Kabajeva er tidligere OL-mester i rytmisk gymnastikk og president Vladimir Putins angivelige kjæreste og mor til ett eller flere av 69-åringens barn. Her avbildet i 2004. Foto: AP / Vincent Yu Vis mer

Sanksjonspakken skal imidlertid godkjennes av 27 medlemsland. Skulle forslaget få gjennomslag, blir EU de første som tar kraftfulle skritt mot det som skal være Putins kjæreste og mor til minst tre av hans barn.

- Amerikanske myndigheter hadde en pakke mot Kabajeva som sies å ha blitt lagt på is. Det var trolig for å unngå at sanksjonene kunne bli tatt så personlig av Putin at man risikerte at spenningen mellom Russland og USA økte.

- Økt selvtillit

Jakobsen mener imidlertid man nå går inn i en ny fase. At Vesten er avhengig av å stramme ytterligere til og på enkelte områder øke både tempo og omfang. To og en halv måned inn i invasjonen, ser ikke sanksjonsmaskineriet ut til å bremse opp.

Heller tvert om.

- Vesten har fått økt selvtillit. Etter hvert som tida går, må man også opprettholde presset, og finne nye ting å slå ned på. Russland har fått mye større problemer på slagmarken enn man kanskje hadde forutsett, forklarer han.

VIL HA HENNE UT: Ukrainske Yevgeniy Protsyuk (36) synes det er støtende dersom Alina Kabajeva skjuler seg i Sveits, og vil ha henne kastet ut. Reporter: Ralf Lofstad. Foto/video: Nina Hansen Vis mer

- Er det slik at beslutninger man kanskje tidligere ikke våget å ta, nå er blitt aktuelle?

- Ja, terskelen er nok lavere nå. Lista over sanksjonerte personer og bedrifter blir lengre omtrent for hver dag som går. Krigen har vart en stund. Enkelte av Putins døtre er allerede sanksjonert, derfor kan dette være et naturlig neste steg.

- Store penger

En av utfordringene har vært å offisielt plassere Kabajeva i Putins nærmeste persongalleri. Selv om hun antas å være presidentens elskerinne, er forholdet aldri blitt bekreftet.

- Hvilke fallgruver finnes her?

- Selv om man ikke vil få endelig bevis, er man veldig sikker på at dette er Putins elskerinne. Og hvis man skal rettferdiggjøre at dette er en person som støtter krigen, er det flere poenger å dra fram. Kabajeva har vært i nasjonalforsamlingen for Putins støtteparti. Hun har en medierolle som tar for seg russisk propaganda, som hun også antakelig tjener store penger på, forklarer Jakobsen.

Ifølge europeisk og amerikansk etterretning skal Kabajeva ha bodd på en enorm luksuseiendom i Sveits de siste månedene. Hun er imidlertid blitt observert i Moskva de seineste ukene.

- Da krigen brøt ut kom det rapporter om at hun bodde med tre barn i Sveits, men at hun har dukket opp i Russland den siste tida. Det betyr enten at hun må ha kommet tilbake igjen, eller at ryktene er falske, sier Russland-ekspert og NUPI-forsker, Jakub M. Godzimirski, til Børsen.

- Hever seg over det

Dersom EU faktisk velger å sanksjonere Kabajeva, kan man regne med at kommisjonen sitter på informasjon som beviser at hun er Putins elskerinne, mener Godzimirski.

- Da må man regne med at sveitsiske myndigheter utleverer den informasjonen, og hvis det finnes bevis, er det ikke rart hun blir sanksjonert.

Jakobsen er imidlertid usikker på hvor hardt en sanksjonspakke mot Kabajeva faktisk vil ramme Putin.

- Mitt inntrykk er at Putin hever seg over forhold og familie. Det kan bidra til å gjøre dette mindre viktig. Nå er man over i en fase av krigen der det er andre elementer som er viktigere og større og som kan føre til potensiell eskalering. Da snakker vi først og fremst om våpenleveranser, og spesielt olje og naturgass.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer